Vanavond eindigt het jaar 2019. Het was een onvergetelijk Eagles-jaar, dat stroef op gang kwam, een bizar middenstuk had en met een knaller eindigde. We blikken terug op 2019 aan de hand van 9 momenten.

24 februari: Stroeve start

Tekst gaat verder onder foto.

 

Go Ahead Eagles begint op een tweede positie op de ranglijst aan de tweede seizoenshelft. De achterstand op koploper FC Den Bosch: één punt. De ploeg van trainer John Stegeman weet zich echter geen raad met tegenstanders die zich instellen op de ingeslepen speelwijze van de rood-gele brigade. Het resulteert ook in een stroeve start van de tweede seizoenshelft: zeven wedstrijden, slechts één zege. Het dieptepunt: Sparta Rotterdam-uit, uitslag: 6-1.

24 maart: Oostelijke derby

Tekst gaat verder onder video.

Het is de wedstrijd waar iedereen met een rood-geel hart al maanden reikhalzend naar uitkijkt: FC Twente-thuis. In een zinderende ambiance komt Go Ahead Eagles in de tweede helft terug van een 0-1 achterstand, om uiteindelijk door een knullige tegengoal alsnog met 1-2 te verliezen. Tienduizenden kijkers genieten later wel van de aflevering van Home of Eus die rond de wedstrijd is gedraaid, met onder meer een uniek kijkje in de kleedkamer.

28 mei: 4-5…

Tekst gaat verder onder foto.

 

Go Ahead Eagles sluit de reguliere competitie af op een vijfde plek en stroomt zodoende in in de halve finale van de Play-Offs. Nadat aanvoerder Jeroen Veldmate Go Ahead Eagles in en tegen Den Bosch naar de finale kopt (thuis: 2-2, uit: 0-1), is RKC Waalwijk de laatste horde richting de Eredivisie. Het wordt de meest memorabele alsook ongelofelijke apotheose uit de clubgeschiedenis. Samengevat: geen Eredivisie… Wel Eredivisie!! Toch geen Eredivisie… TOCH WEL EREDIVISIE!!!! Toch geen Eredivisie… De klap zou nog lang nadreunen in de Vetkampstraat en verre omstreken…

15 juni: De Gier terug op het nest

Tekst gaat verder onder foto.

 

Die klap wordt voor menigeen gepromoveerd tot een uppercut als trainer John Stegeman ‘the day after’ bekendmaakt naar PEC Zwolle te vertrekken. De clubleiding gaat onmiddellijk over tot actie en presenteert oud-speler Jack de Gier op 15 juni als nieuwe hoofdtrainer van Go Ahead Eagles. “Als trainer ga je aan het begin van je loopbaan een globale planning maken”, spreekt De Gier. “Waar zie je jezelf ooit trainer zijn? Go Ahead Eagles was zeker een van de clubs die ik opschreef.”

31 mei: Seinen op groen voor Kroes

Tekst gaat verder onder foto.

 

Ook op bestuurlijk vlak is er nieuws, wanneer de KNVB Licentiecommissie alle seinen op groen zet voor de toetreding van Alex Kroes als aandeelhouder tot de Go Ahead Eagles Holding B.V. Kroes vervangt een aantal huidige aandeelhouders die samen een meerderheidsbelang hadden in de club.

5 juni: Dubbeldegradatie en dubbeltitel

Tekst gaat verder onder foto.

 

De Voetbalopleiding-teams van Go Ahead Eagles sluiten het seizoen 2018/2019 af met wisselend succes. Onder-19 en Onder-17 degraderen via de nacompetitie van de Eerste- naar de Tweede Divisie. Onder-13 handhaaft zich in de Eerste Divisie-hoog. Onder-15 is het enige team dat de prijzenkast aanvult, met een kampioenschap in de Tweede Divisie. Daar blijft het niet bij voor het team van trainer Tristan Berghuis in 2019; in november volgt een titel in de Eerste Divisie-laag, waardoor de ploeg in 2020 uitkomt in de Eerste Divisie-hoog.

9 augustus: Schipperen achterin

Tekst gaat verder onder foto.

 

Met een vernieuwde, maar gehavende selectie begint Go Ahead Eagles op 9 augustus aan het seizoen 2019/2020. Vooral achterin is het schipperen: Jeroen Veldmate, Gino Bosz, Donny van Iperen en Wout Droste kampen met blessures. Voor laatstgenoemde is het na de tweede wedstrijd zelfs einde seizoen; hij scheurt de voorste kruisband van zijn rechterknie af in het uitduel met SC Cambuur. Het gebrek aan defensieve vastigheden zorgt mede voor een wisselvallige seizoenstart, met twee zeges én twee nederlagen.

22 november: (Jong) Go Ahead is niet te kraken…

Tekst gaat verder onder foto.

 

Na de nederlaag tegen FC Eindhoven (2-1) op 30 augustus blijft Go Ahead Eagles in september, oktober, november en december ongeslagen. Achttien officiële duels worden er in die maanden gespeeld, waarvan er tien in een remise eindigen en acht worden gewonnen. Ook Jong Go Ahead Eagles is niet te kraken; het team van Kick Maatman plaatst zich na vijf zeges en vijf gelijke spelen voor de kampioenspoule.

17 december: 2-5, zegt het voort

Tekst gaat verder onder video.

Na de 1-3 zege op Almere City FC koppelt de loting voor de tweede ronde van de KNVB Go Ahead Eagles aan FC Twente. En dus reizen er op een dinsdagavond maar liefst 708 Eagles-fans spelers en staf achterna naar Enschede. Ze beleven een weergaloze bekeravond: 0-2 voor, 2-2 (het zal toch niet), om uiteindelijk 2-5 te winnen. Voor het eerst in precies tien jaar overwintert Go Ahead Eagles in de KNVB Beker. Reden genoeg voor de Rocketboys om deze Awaydays Aftermovie te maken als afsluiter van het jaar…