Eerste Selectie

Jay Gorter naar Ajax: ‘Dankbaar voor fantastische tijd bij Go Ahead Eagles’

Jay Gorter vervolgt zijn carrière bij Ajax. De doelman van Go Ahead Eagles tekent een contract voor vier jaar in Amsterdam, waar hij onder meer gaat samenwerken met voormalig Eagles-trainer Erik ten Hag en voormalig Eagles-doelman Remko Pasveer.

“Ik kom uit de omgeving van Amsterdam, mijn familie woont er”, verklaart Gorter zijn overgang naar de Nederlandse landskampioen. “Ajax is een wereldclub en de grootste club van Nederland. Als je dan wordt benaderd om daar te mogen keepen, dan voel je je vereerd. Dat geldt zeker voor mij, aangezien ik er in het verleden al een aantal jaar in de jeugdopleiding heb gekeept.”

In de voorbereiding op het seizoen 2021/2022 sluit Gorter aan bij de eerste selectie van Ajax-trainer Erik ten Hag. “Ajax gunt mij de tijd om mijn sterke punten door te ontwikkelen en me op andere aspecten te verbeteren als doelman. Mijn streven is om de plek van de ervaren keepers bij Ajax over te nemen zodra ik er klaar voor ben. Wanneer dat precies is, zal de komende periode gaan uitwijzen. Alle doelmannen krijgen de kans om zich te bewijzen en de beste keeper zal spelen.”

Jay Gorter als doelman van Go Ahead Eagles Onder-19

Als doelman van Go Ahead Eagles Onder-19 maakte Jay Gorter in de zomer van 2019 de overstap naar de eerste selectie van Go Ahead Eagles. “Al met al heb ik een fantastische tijd gehad bij Go Ahead Eagles. Met enkele downs, maar vooral heel veel ups. Zo zal ik bijvoorbeeld mijn profdebuut in het seizoen 2019/2020 – op 19-jarige leeftijd in de bekerwedstrijd tegen Almere City FC – nooit vergeten. Afgelopen seizoen was natuurlijk één groot hoogtepunt. Zowel individueel als met het team verbraken we record na record. Voor mij persoonlijk begon dat met het verbreken van het ‘clean sheet clubrecord’ van Remko Pasveer – mijn nieuwe teamgenoot bij Ajax – en eindigde het met het ‘clean sheet record’ in het Nederlands betaald voetbal. Daarnaast mocht ik diverse persoonlijke prijzen in ontvangst nemen en zijn we met Go Ahead Eagles gepromoveerd naar de Eredivisie. In de laatste competitiewedstrijd bij Excelsior viel echt alles op z’n plek. Het was een bizar seizoen waar ik mijn hele leven met veel plezier op terug zal kijken.”


Jay Gorter toont trots de prijzen die hem in het seizoen 2020/2021 ten deel vielen. (Foto: Erik Pasman)

Wat Gorter wel betreurt, is dat hij nooit in een volle Adelaarshorst tussen de palen heeft gestaan. “Ik heb wel eens op de bank gezeten in een volle Adelaarshorst, maar helaas nooit als eerste doelman op het veld. Neemt niet weg dat ik van de supporters van Go Ahead Eagles altijd enorm veel respect heb gevoeld. Ook op afstand was hun aanwezigheid afgelopen seizoen voelbaar, van sfeeracties in het stadion tot persoonlijke berichten via social media. Ik ben dankbaar voor alle mooie en gemeende berichten die ik heb mogen ontvangen van de supporters. Hopelijk zijn ze snel weer welkom in De Adelaarshorst om in de Eredivisie te kunnen genieten van Go Ahead Eagles.”

Technisch manager Paul Bosvelt: “We zijn dankbaar voor wat Jay voor Go Ahead Eagles heeft betekend. De promotie naar de Eredivisie hebben we mede te danken aan het ijzersterke seizoen dat hij heeft gedraaid. Het is mooi om te zien hoe Jay is doorgestroomd vanuit de Go Ahead Eagles Voetbalopleiding en zich afgelopen seizoen zo nadrukkelijk heeft laten zien in het eerste elftal. We mogen er bij Go Ahead Eagles trots op zijn dat hij – na Sam Beukema – de tweede speler is met een verleden bij onze Voetbalopleiding, die een transfer maakt. Voor Jay persoonlijk is het natuurlijk ontzettend mooi dat hij zijn carrière vervolgt bij een Nederlandse topclub. We wensen hem alle succes.”


(Foto: Erik Pasman)

Terug naar overzicht