Hoewel nog niet eens afgelopen, is 2019 nu al het mooiste jaar uit de voetbalcarrière van doelman Jay Gorter (19). Hij ging mee op trainingskamp met de eerste selectie, maakte in de zomer de definitieve overstap van Onder-19 naar hoofdmacht en debuteerde in het bekerduel met Almere City FC in het betaald voetbal. De klap op de vuurpijl volgde vanmiddag met de ondertekening van zijn eerste profcontract.

De talentvolle doelman ligt hierdoor vast tot medio 2022, met een optie voor een verlenging van een jaar. “Daar spreekt vertrouwen uit”, vertelt een blije Gorter, die de afgelopen maanden geduldig wachtte tot dit moment. “De club is de afgelopen tijd duidelijk geweest: als je je ontwikkeling doorzet van afgelopen seizoen, kom je in aanmerking voor een contract. Dat dat moment nu gekomen is, maakt me trots en blij.”

Jay Gorter kwam in 2018 over van de jeugdopleiding van AZ. Daarvoor verdedigde hij de kleuren van Ajax. “Ik koos destijds voor Go Ahead Eagles omdat ik het een mooie club vind, maar ook omdat ik het idee had dat ik er echt stappen kon maken. Die hoop kwam uit. Vorig jaar mocht ik al regelmatig meetrainen met het eerste en zelfs mee op trainingskamp naar Turkije. Heel leerzaam. De stap vanuit de jeugd naar het eerste is altijd heel groot, maar door mijn ervaringen van vorig jaar kon ik afgelopen zomer makkelijker aansluiten.”

Tekst gaat verder onder foto.

Het sportieve hoogtepunt uit de carrière van Gorter tot nu toe: het debuut in het KNVB Bekerduel met Almere City FC. (Foto: Erik Pasman)

Net als vorig seizoen traint Gorter samen met mede-doelmannen Hobie Verhulst, Lars Jansen en Mark Spenkelink. Wel kwam er een nieuwe keeperstrainer: Harmen Kuperus. “Waar we ook weer veel van leren”, spreekt Gorter. “We zijn met z’n vijven echt een geweldig team, dat veel van elkaar leert, elkaar stimuleert en alles gunt. Op die manier bereik je het meest.”

Volgens technisch manager Paul Bosvelt spreekt er vertrouwen uit deze verbintenis. “Zoals Jay ook aangeeft hebben we in de gesprekken aangegeven dat een contract zou volgen als hij stappen bleef zetten. Door hard te blijven werken om zich te ontwikkelen heeft hij dat nu afgedwongen. We zijn blij Jay vast te leggen voor langere tijd. Hij is een talentvolle doelman, die met zijn 19 jaar zeker voor een keeper nog jong is. Bovendien zit er nog veel rek in de kwaliteiten van Jay, iets wat hij de komende jaren mag gaan laten zien.”


Foto’s ondertekening: Dennis Bresser