Positief nieuws van het spelersfront zojuist in #KowetKijkenXXL. Middenvelder Jay Idzes (19) maakt – onder voorbehoud van medische keuring en de laatste details van de overgang – de overstap van FC Eindhoven naar Go Ahead Eagles, waar hij een verbintenis voor drie jaar kan tekenen.

Zeventien jaar oud was Jay Idzes pas toen hij zijn officiële debuut in het betaalde voetbal maakte. Als jeugdspeler van FC Eindhoven mocht hij op 28 april 2018 bij de eerste selectie warmlopen tijdens de uitwedstrijd tegen FC Oss. In de 89e minuut kwam hij in het veld voor Hervé Matthys. “Het was een gek gevoel dat ik mocht invallen”, weet Idzes zich nog goed te herinneren. “Ik was aan het warmlopen toen de trainer naar me riep: ‘Wil je erin of niet?’. Daar hoefde ik uiteraard geen seconde over na te denken: ‘Ja, natuurlijk wil ik erin!’. Eigenlijk was ik ook helemaal niet zo nerveus toen ik inviel. Het besef dat ik mijn profdebuut had gemaakt, kwam pas naderhand: ‘Wauw, ik heb mijn eerste stappen in het profvoetbal gezet.’”

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Erik Pasman)

In de afgelopen twee seizoenen ontwikkelde Idzes zich tot een vaste kracht op het middenveld van de Eindhovenaren, waarvoor hij 54 wedstrijden in de Eerste Divisie speelde. “Uiteraard had ik dit seizoen het liefst nog meer duels voor FC Eindhoven gespeeld”, doelt Idzes op het abrupte einde van seizoen 2019/2020 als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. “Ik heb er veel geleerd en mijn eerste stappen in het betaalde voetbal gezet. De lijn die ik bij FC Eindhoven heb opgepakt, wil ik bij Go Ahead Eagles doortrekken. Op termijn wil ik de stap naar de Eredivisie zetten. Het liefst mét Go Ahead Eagles, dat zou echt tof zijn. De ambitie en visie van de club en het persoonlijke plan wat ze met mij hebben, spreken me aan.”

Evenals de aantrekkingskracht die Go Ahead Eagles heeft op Idzes, die Liverpool als zijn droomclub beschouwt. “Of Go Ahead Eagles een beetje Liverpool in het klein is? De manier van voetballen, het stadion en de fans komen op een bepaalde manier wel overeen met Liverpool, ja. Misschien dat die overeenkomsten onbewust wel een bepaalde invloed op me hebben gehad bij mijn keuze voor Go Ahead Eagles.”

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Erik Pasman)

Zijn eerdere ervaringen met De Adelaarshorst als speler van FC Eindhoven heeft Jay Idzes nog scherp op zijn netvlies staan. “Twee keer met 3-1 en 2-0 verloren en één keer met 0-1 gewonnen”, somt de middenvelder moeiteloos de uitslagen op. “Wedstrijden in zó’n stadion en met zúlke fans, nee, dat vergeet je als voetballer niet zo snel. Het was als tegenstander in ieder geval geen pretje om tegen Go Ahead Eagles te spelen als fans zó achter hun eigen team gaan staan. De laatste keer dat we hier met FC Eindhoven speelden, begin februari van dit jaar, was extra zuur. We verloren met 3-1 door twee tegengoals in de laatste tien minuten. Op dat moment wist ik dat Go Ahead Eagles me al een tijdje volgde, waardoor ik met nóg meer drive aan de aftrap verscheen om mezelf te laten zien. De wetenschap dat diezelfde fans – als ook de laatste details rondkomen – de komende jaren áchter mij staan, maakt het gevoel om in De Adelaarshorst te spelen misschien nog wel tien keer lekkerder. Hopelijk zijn de supporters snel weer in het stadion welkom.”

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Erik Pasman)

De ambitieuze en zelfkritische middenvelder, die eerder ook uitkwam voor de jeugdopleidingen van PSV (2009-2014) en VVV/Helmond Sport, schetst zichzelf als een voetballer met veel drive. “Alles geven op het veld, alles eruit halen wat erin zit. Zo probeer ik ook in het leven te staan. Verder ben ik redelijk balvast en beschik ik over een goed voetbalinzicht. Maar er zijn ook nog genoeg schoonheidsfoutjes die uit mijn spel moeten en er zijn nog genoeg punten die bijgeschaafd kunnen worden. Zo is bijvoorbeeld een van mijn doelstellingen om als controlerende middenvelder ook af en toe een doelpuntje mee te pikken.”

Als het aan Jay Idzes ligt, wordt Deventer ook letterlijk zijn thuisbasis voor de komende jaren. “Het is de bedoeling om in Deventer te gaan wonen, ja. Momenteel woon ik in de buurt van Eindhoven, maar elke dag met de auto anderhalf uur heen en anderhalf uur terug rijden, zie ik niet zitten. Ik heb veel goede dingen gehoord over Deventer, waar normaal gesproken veel te doen is. Weg uit mijn eigen omgeving en mezelf ontwikkelen als mens; het is best spannend, maar een andere omgeving trekt me wel aan. Ik weet wat ik wil en wist dat dit moment ooit zou komen in mijn voetbalcarrière. Ik heb er dan ook veel zin in.”

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Erik Pasman)

Technisch manager Paul Bosvelt heeft veel vertrouwen in de kwaliteiten van Jay Idzes. “Een jonge speler, die voor zijn leeftijd een heel volwassen indruk maakt en al behoorlijk wat wedstrijden in het betaald voetbal achter zijn naam heeft staan. Jay is een technisch en inzichtelijk goede speler, waar volgens ons nog meer potentie in zit. Wij hopen dat hij zich bij Go Ahead Eagles verder kan ontwikkelen om die stappen te maken.”

In eerste instantie heeft Go Ahead Eagles voor Jay Idzes een rol als controlerende middenvelder op het oog. “Maar hij kan ook als centrale middenvelder uit de voeten. Het hebben van een multifunctionele speler is extra fijn aangezien we noodgedwongen met een kleinere selectie gaan werken”, weet Bosvelt. “Wij hebben Jay dit seizoen vaak bekeken en dat leidde tot de interesse. Vóór de uitbraak van het coronavirus hebben we al eens gesproken met zijn zaakwaarnemer. Vervolgens hebben we de gesprekken de afgelopen week weer opgepakt nadat we als club – mede door alle seizoenkaartverlengingen en donaties – meer duidelijkheid hadden over de financiële mogelijkheden voor aankomend seizoen. We zijn blij met de kwaliteiten die Jay toevoegt aan onze selectie.”

(Foto: Erik Pasman)

Geen reacties meer mogelijk.