Eerste Selectie

Jeffrey de Lange: ‘Wil elke week genieten en wedstrijddruk voelen’

Go Ahead Eagles verwelkomt aanstaande zondag Jeffrey de Lange op sportpark De Woldermarck in Terwolde tijdens de eerste training van seizoen 2022/2023. De 24-jarige doelman heeft voor drie jaar getekend.

‘If you can dream it, you can do it’. Het is de tekst die op de onderarm van Jeffrey de Lange getatoeëerd staat. “Een herinnering aan mijn overleden opa”, zegt de keeper. “Ik kom uit een echt keepersnest. Mijn opa was doelman, mijn vader heeft gekeept bij DWS in Amsterdam. Zelf stond ik al op 5-jarige leeftijd tussen de palen bij vv Zwanenburg. Totdat ik werd gevraagd om in de F1 van Ajax te komen spelen.”

Het was het begin van een 11-jarige periode in de jeugdopleiding van de Amsterdammers. “In 2017 heb ik er bewust voor gekozen om de overstap naar FC Twente te maken”, zegt De Lange. “FC Twente was voor mij een nieuwe stap buiten mijn comfort zone. Het waren bewogen jaren met onder meer de degradatie uit de Eredivisie in 2018, het kampioenschap van de Keuken Kampioen Divisie in 2019 en afgelopen seizoen de vierde plaats in de Eredivisie.”

Presentatie Jeffrey De Lange

De voorbije voetbaljaargang was bovendien het seizoen waarin De Lange zijn Eredivisiedebuut mocht maken. Op 30 oktober 2021 verdedigde hij het Twentse doel in de uitwedstrijd tegen PSV, waar zijn goede vriend Joël Drommel onder de lat stond. “Ik heb vrijwel elke dag contact met Joël”, geeft De Lange aan. “Toen ik hoorde dat ik tegen PSV zou keepen, mocht ik hem echter niks vertellen. Ja, dat was best moeilijk. Pas kort voor de wedstrijd kwam ik Joël in de catacomben van het Philips Stadion tegen en zei ik hem dat ik mijn Eredivisie-debuut zou maken. Hij vond het geweldig voor me.”

Nadien kwam De Lange ook nog tegen Willem II in actie. Buiten deze twee Eredivisiewedstrijden moest de 24-jarige sluitpost zich achter eerste doelman Lars Unnerstall schikken in zijn rol als tweede keeper. “Als reservedoelman heb ik de afgelopen jaren veel geleerd bij FC Twente”, vervolgt De Lange. “Een half jaar geleden kwam bij mij echter ook het besef dat ik de druk die ik tegen PSV en Willem II voelde, eigenlijk elke week wil voelen. Op uitnodiging van Joël heb ik afgelopen seizoen in De Adelaarshorst zowel de competitiewedstrijd als de bekerwedstrijd van Go Ahead Eagles tegen PSV gezien. ‘Als ik de kans krijg om hier te spelen, dan grijp ik die met beide handen aan’, dacht ik al tijdens de halve finale tegen PSV. Uiteraard wil ik aankomend seizoen zoveel mogelijk spelen voor Go Ahead Eagles, dat staat voor mij met stip op één. Maar daarnaast wil ik zoveel mogelijk genieten van deze club, de sfeer proeven, zien hoe het voetbal in Deventer leeft.”

Presentatie Jeffrey De Lange

Naast hoofdtrainer René Hake en keeperstrainer Eric Weghorst, die De Lange nog kennen van hun gezamenlijke periode bij FC Twente, treft de doelman ook een aantal bekende gezichten binnen de spelersgroep van Go Ahead Eagles. “Toen ik nog bij Ajax in de jeugdopleiding zat, heb ik veel tegen Rashaan Fernandes gespeeld, die destijds voor Feyenoord voetbalde. Verder kwam ik Rashaan regelmatig tegen bij vertegenwoordigende elftallen van Nederland waarvoor we werden opgeroepen. Verder ken ik ook Bas Kuipers nog uit mijn tijd in de jeugdopleiding van Ajax. Samen met hen en mijn andere nieuwe teamgenoten wil ik er bij Go Ahead Eagles opnieuw een prachtig seizoen van maken in de Eredivisie.”

Paul Bosvelt is blij dat Go Ahead Eagles erin is geslaagd om voorafgaand aan de eerste training van aanstaande zondag een doelman vast te leggen. “Jeffrey krijgt in de voorbereiding de tijd om zich te laten zien aan de technische staf”, zegt de technisch manager. “Hij voldoet aan de voorwaarden die wij belangrijk vinden voor een doelman. Daarnaast heeft hij het vertrouwen van onze keeperstrainer Eric Weghorst om voor de positie van eerste doelman te gaan strijden.”

Terug naar overzicht