Na zwarte vrijdag voor het koopjespubliek, was het zwarte zaterdag voor de voetbalopleiding van Go Ahead Eagles. Alle vier de elftallen verloren. Dat is sinds de heroprichting van de jeugdtak in 2014 zelden of nooit vertoond.


Samuel Wakana legt bij Go Ahead Eagles Onder-19 aan voor een vrije trap tegen Hollandia.

Onder-19 had op papier een makkelijke middag tegen de nummer voorlaatst Hollandia. Maar de ploeg uit Hoorn won in Wesepe met 1-3. Ondanks de lage positie op de ranglijst, zag Go Ahead Eagles-trainer Kick Maatman een prima spelende, goed georganiseerde tegenstander. “Maar wij hadden natuurlijk wel moeten winnen.” Dat kan niet zonder maximale inzet. “Je moet wekelijks top zijn. In balbezit, maar ook bij balverlies. We speelden veelal op de helft van de tegenstander, maar verliezen toch. De absolute wil om te winnen – koste was het kost een counter willen neutraliseren met een sliding bijvoorbeeld – miste ik wel.”


Duel bij Go Ahead Eagles Onder-17 – AFC Onder-17.

Echt gras
Go Ahead Eagles Onder-17 had volgens trainer Jan Kromkamp het beste van het spel tegen AFC, maar zag de Amsterdammers er met de drie punten vandoor gaan (1-3). Na een vlugge 0-1, maakte Beau de Bone al even snel gelijk met een kopbal uit een voorzet van Rehwin Nandpersad. Door een wondergoal – een voorzet ketste via de lat naar de rand van het strafschopgebied alwaar een AFC’er de bal in de winkelhaak volleerde – werd het nog voor rust 1-2. Go Ahead Eagles kreeg vervolgens vier goede kansen, maar was ook onhandig want door een foute inspeelpass van de keeper werd het 1-3. Kromkamp: “Daarna gingen we opportunistischer voetballen. Wij maakten het spel en hadden het verdiend om te winnen. De wedstrijd ging als een nachtkaars uit, maar ik heb gelukkig ook genoeg goede dingen gezien.” Zijn elftal speelde op echt gras. Een goede zaak volgens Kromkamp. “Wij zijn het verplicht onze jongens kennis te laten maken met voetballen op echt gras. We leiden tenslotte op voor Go Ahead Eagles 1. Op kunstgras kun je weliswaar verzorgder voetballen, maar wereldwijd wordt voetbal gespeeld op echt gras.”


Olaf Kok schudt bij O17 een AFC’er van zich af.

Omvergeblazen
In Alphen aan den Rijn was een storm opgestoken. Go Ahead Eagles Onder-15 werd volgens trainer Toine Rorije namelijk omvergeblazen door Alphense Boys: 6-2. “De jongens van de tegenstander waren stukken groter dan onze spelers, waardoor we het op fysiek vlak aflegden. Daar konden wij ons niet onderuit voetballen, al vond ik ook dat we iets te weinig strijd lieten zien.” Zijn ploeg kwam in de tweede helft nog terug tot 3-2, maar na de 4-2 was het een gelopen koers.

Go Ahead Eagles Onder-13 hoefde zich niet te schamen voor de 3-1 nederlaag tegen Ajax. De pupillen uit Deventer waren best even onder de indruk van het imponerende sportcomplex De Toekomst in Amsterdam. Niettemin begonnen de gasten ijzersterk aan de wedstrijd, met een snelle kans. Die ging mis waarop Ajax de score opende. Met een mooi doelpunt over meerdere schijven en als eindstation Bruno van den Dungen werd het 1-1. “Toen gooiden we de schroom pas echt van ons af en begonnen we leuk te voetballen”, zag trainer Uğur Yildirim. “Onze sterkste fase was na rust. Jorn Hekkert kreeg een fantastische kans en ook Bruno was dicht bij de 1-2.” Ajax, de nummer twee op de ranglijst achter het ongenaakbare AZ, bleek effectiever. “Maar we hebben onze huid duur verkocht”, keek Yildirim tevreden terug. “Daarvoor heb ik de jongens ook complimenten gegeven. We zijn niet weggespeeld. Vooral Brian Goudbeek was goed vandaag.”

Karakteristieken:
Tweede divisie A: Go Ahead Eagles O19 – Hollandia O19 1-3 (0-1). Doelpunt GAE: Zakaria Eddahchouri.
Eerste divisie: Go Ahead Eagles O17 – AFC O17 1-3 (1-2). Doelpunt GAE: Beau de Bone.
Eerste divisie A: Alphense Boys O15 – Go Ahead Eagles O15 6-2 (3-1). Doelpunten GAE: Koen Holwerda, Levy Hulzebos.
Eerste divisie A: Ajax O13 – Go Ahead Eagles O13 3-1 (1-1). Doelpunt GAE: Bruno van den Dungen.