Eerste Selectie

Jeugdexponent Robbin Weijenberg tekent eerst profcontract

Jeugdspeler Robbin Weijenberg heeft zijn eerste profcontract bij Go Ahead Eagles getekend. De 19-jarige Weijenberg zette in De Adelaarshorst zijn handtekening onder een verbintenis tot medio 2025 (met nog een extra optiejaar).

Weijenberg draait momenteel in de voorbereiding mee met de eerste selectie en zal dit seizoen ook onderdeel blijven van het eerste elftal. In 2017 maakte Weijenberg de overstap van FC Zutphen naar de jeugdopleiding van Go Ahead Eagles. Na het doorlopen van de gehele Voetbalacademie speelde hij afgelopen seizoen zijn wedstrijden in Onder-21 en mocht hij daarnaast al regelmatig aansluiten bij de eerste selectie.

Hechte spelersgroep

“Afgelopen seizoen was heel mooi, maar af en toe ook lastig voor mij als speler”, vertelt Weijenberg. “In het seizoen 2022/2023 heb ik al een aantal wedstrijden op de bank mogen zitten bij de eerste selectie en vorig seizoen mocht ik meetrainen tijdens de voorbereiding. Vanaf het moment dat je van het hoogste niveau proeft, wil je eigenlijk enkel en alleen nog daar voetballen. Je leert er het meest en zet erg snel stappen. In dat opzicht merk je logischerwijs ook dat het in het jeugdvoetbal makkelijker is om je wedstrijden te spelen. Dit betekent uiteraard niet dat ik het rustig aan kon doen, want ook bij Onder-21 moest ik alles uit mezelf halen. Ik trainde zo hard mogelijk, liep extra meters en probeerde mezelf te bewijzen. Alles om de stap omhoog zo klein mogelijk te maken op het moment dat ik de overstap naar de eerste selectie zou mogen maken, wat nu het geval is.”

Robbin Weijenberg

Bij Onder-21 maakte Robbin Weijenberg afgelopen seizoen deel uit van een hechte spelersgroep. “We werkten allemaal heel hard en ons doel was simpel: handhaven in Divisie 1. Dat was echter makkelijker gezegd dan gedaan, want er vertrokken in de winterstop flink wat jongens, waardoor we een hele kleine selectie hadden. Gek genoeg merkten we dit echter binnen de groep zelf niet echt. Je gaat altijd mensen missen en bent goed bevriend met een aantal jongens, maar we vingen elkaar goed op, waardoor het geen effect had op ons spel. Het enige wat echt opviel, was dat er minder jongens op de training waren, waardoor er meer ruimte ontstond voor jeugdspelers van andere teams om mee te trainen. Dat was weer goed voor de doorstroming van jongere jeugdspelers. Uiteindelijk hebben we het voor elkaar gekregen om ons te handhaven op het hoogste voetbalniveau.”

Hopen op debuut

De doelen van Weijenberg en zijn ploeggenoten bij Onder-21 werden dus behaald. Daarnaast maakte hij als speler en supporter ook het ongekende seizoen van de hoofdmacht van Go Ahead Eagles mee. “Het was prachtig om het eerste elftal te volgen, want ik zag van binnenuit wat er gebeurde. Als supporter zat ik al op de tribune of thuis mijn longen uit mijn lijf te schreeuwen en mee te juichen bij elke overwinning. Maar ook achter de schermen kon ik zien hoe het leefde bij de spelersgroep. Het moment dat de play-offs voor Europees voetbal veilig gesteld waren, was ik al blij, maar je merkte aan alles en iedereen binnen de spelersgroep dat ze meer wilden. Niemand was content met enkel en alleen een plek in de play-offs. De spelersgroep en staf hadden vertrouwen in elkaar en dat werd ook echt uitgesproken. Om daar toen als speler van Onder-21 een klein deel van uitgemaakt te hebben, was enorm bijzonder.”

Robbin Weijenberg

Goed opgevangen

“Ik heb ook echt geluk met de spelersgroep van het eerste elftal van Go Ahead Eagles”, vervolgt Weijenberg. “Ik heb het gevoel dat iedereen het mij gunt en me waar nodig ondersteunt. Veel spelers heten me welkom bij de trainingen en zijn blij voor me dat ik nu definitief bij de selectie zit. Als je goed wordt opgevangen, dan maakt dit het voetballen ook allemaal wat makkelijker en dat is ook nodig met het kwaliteitsverschil dat je ervaart. Handelingssnelheid, precisie, denkvermogen; alles gaat zoveel sneller. Mijn persoonlijke niveau stijgt daardoor ook en ik hoop dat ik door hard te werken mijn doelen en dromen kan behalen.”

Weijenberg spreekt gepassioneerd over zijn dromen bij Go Ahead Eagles en sluit af op een manier die bijna typerend is voor de jonge middenvelder. “Onderdeel mogen zijn van de spelersgroep van de eerste selectie is al prachtig. Ik zie hoe de spelers denken en hoe ze elkaar, inclusief de staf, motiveren. Je gaat er dan automatisch zelf ook in mee en gaat erin geloven. De tactiek en afspraken die zijn gemaakt, herkende ik ook terug in de wedstrijden omdat ik zelf mee had getraind. Elke wedstrijd lette ik op of dat gebeurde en op welke manier de spelers dat deden. Dit moest ik vervolgens ook zien toe te passen op mijn eigen spel bij de Onder-21. Ik ben pas 19 jaar, maar heb dit allemaal al mogen ervaren. Alles wat ik heb geleerd, neem ik mee in mijn ‘rugzak’, zodat ik hopelijk uiteindelijk zelf in een volle Adelaarshorst mag laten zien wat ik kan.”

Technisch manager Paul Bosvelt: “Robbin is een jeugdspeler die vanaf het begin in de Voetbalacademie zit. De laatste seizoenen was hij al onderdeel van de selectie in de voorbereiding, waarbij hij het laatste halve seizoen onder René Hake een vaste plek heeft afgedwongen. Zijn drive en het feit dat hij vrij all round is, kenmerken hem als middenvelder.”

Fotografie: Erik Pasman

Terug naar overzicht