Onlangs opende Go Ahead Eagles de wand met foto’s van alle jeugdexponenten sinds de invoering van het betaald voetbal in 1954. In totaal sieren 113 spelers de wand. Sommige spelers kwamen tot een handjevol wedstrijden in Go Ahead Eagles 1; anderen schopten het tot international. Twee keer per maand lichten we een van de exponenten uit. In aflevering 2: Ludwig Timisela (60), die in 1978 debuteerde in een van de meest legendarische wedstrijden uit de clubgeschiedenis.

Hoe is het met je?
Het gaat prima. Momenteel ben ik werkzaam als begeleider voor mensen met een verstandelijke beperking. Dit is erg mooi en dankbaar werk, wat ik vanaf 2011 met veel plezier doe. Hiervoor ben ik 30 jaar ambtenaar geweest voor de gemeente Deventer. Verder ga ik in mijn vrije tijd graag naar de fitness. Dat probeer ik twee keer in de week te doen. Als ik deze zaken refereer aan mijn tijd bij Go Ahead Eagles, kan ik zeggen dat ik destijds geleerd heb om hard te werken en nooit op te geven. Dit neem ik mee in mijn beroepsleven, en mijn verrichtingen in de sportschool.

Wat weet je nog van je debuut?
Dat was tegen FC Amsterdam, 30 april 1978. Het was een degradatiewedstrijd, we moesten die wedstrijd winnen. Ik herinner me nu nog de grote lichtmasten, het publiek dat tekeer ging. Ik weet nog dat het hele team koste wat het kost wilde winnen. ‘Niet lullen, maar poetsen’ was het motto van die wedstrijd en het is ons gelukt. Het was een geweldige wedstrijd, we wonnen met 2-0 en we bleven in de Eredivisie! Dat vergeet ik nooit meer.


Klik op de afbeelding om het artikel over de wedstrijd te kunnen lezen. (Bron: Delpher)

Hoe kijk je verder terug op je tijd bij Go Ahead Eagles?
Daar kijk ik met heel veel plezier op terug. Ik herinner me nog dat ik als klein jochie langs het stadion liep en droomde dat ik daar ooit zou mogen spelen; meer wilde ik niet. Ik kwam uiteindelijk in het selectie elftal terecht, en vanaf dat moment is het heel snel gegaan. Wat ik eerder al aangaf: ik heb in die tijd echt leren knokken voor mijn plek. Ik was een kleine jongen, dus ik moest het echt van mijn mentaliteit hebben, niet van mijn lengte. Met hard werken kwam ik uiteindelijk in de selectie terecht van Go Ahead Eagles, waar ik ineens tussen grote jongens als Dick Schneider en Dwight Lodeweges stond. Vooral van die laatste heb ik erg veel geleerd. Dwight was niet groot, maar zo sterk in de lucht. Hij had goede slidings en wilde altijd winnen. Er stond echt iemand, ik houd wel van die mentaliteit.


Spelerskaart FC Groningen, waar Ludwig Timisela later voor uitkwam.

Na mijn tijd bij Go Ahead Eagles heb ik bij FC Groningen gespeeld, waarna ik stopte met het profvoetbal. Ik heb nog een tijdje bij SV Schalkhaar gespeeld, waar ik destijds een oefenwedstrijd speelde tegen Go Ahead Eagles. Ik heb toen alles uit de kast getrokken om me te bewijzen tegenover mijn oude club. Na de wedstrijd kwam Ruud Geestman naar me toe met de vraag of ik nog geïnteresseerd was in een overstap naar Go Ahead Eagles. Ik heb daarvoor bedankt, vond mezelf te oud. Desalniettemin was dat een groot compliment!

Van welke trainer heb je het meeste geleerd?
Dat moet Wiel Coerver zijn. Hij was trainer van Go Ahead Eagles toen ik nog niet vast in de selectie zat, maar hij maakte toen veel video’s over kappen en draaien. Die video’s zijn de hele wereld over gegaan, en daar zat ik bij. Zijn manier van trainen heeft veel indruk op mij gemaakt. Hij zei vaak: “voetballen doe je met je hart”. Dat uitte zich dan in onvergetelijke trainingen, zoals naast en in de sloot slidings maken in je regenbroek. Dat vond ik echt geweldig. Tegenwoordig kunnen spelers nauwelijks nog een fatsoenlijke sliding maken. Dat is jammer, maar het hoort en beetje bij deze tijd.

Hoe volg je Go Ahead Eagles nog?
Ik volg ze natuurlijk nog heel goed. Het is erg jammer dat ze zijn gedegradeerd. Ik miste vorig jaar vooral een stukje beleving en betrokkenheid bij de spelers. Daarom vind ik het extra mooi dat een jongen als Joey Suk weer veel speelt dit seizoen. Een echte jongen uit Deventer en dus erg betrokken met de club. Dat soort jongens zijn geweldig, die moet je koesteren. Schenk en Overgoor zijn ook jongens met een echt Eagles-hart. Die moet je erbij hebben. Gelukkig gaat het de laatste paar wedstrijden in de competitie al stukken beter, waardoor de ploeg vertrouwen krijgt. Als ze dit vasthouden, kan het nog een mooi seizoen worden!

Lees hier aflevering 1 van ‘Jeugdexponenten Uitgelicht’ met Wilco Klop.