Peter Arntz speelde als jeugdexponent van 1970 tot 1976 in de hoofdmacht van Go Ahead Eagles. De middenvelder moest het naar eigen zeggen niet hebben van een uitzonderlijk talent, maar stal wel alle Deventer harten met zijn tomeloze inzet. Arntz speelde verder voor AZ’67, waarmee hij landskampioen werd, en kwam vijf keer uit voor het Nederlands elftal, waaronder op het EK van 1976.

Statistieken Peter Arntz
Geboortedatum: 5 februari 1953
Speler hoofdmacht Go Ahead Eagles: 1971 t/m 1976
Competitieduels: 124
Goals: 22
Speelde na Go Ahead Eagles voor: AZ ‘67
Interlands: 5 (0)

Hoe gaat het nu met je?
Erg goed! Ik heb anderhalf jaar geleden met mijn vrouw de stap gemaakt om te emigreren naar Zweden. Mooi huis, veel grond, een mooi meertje, het is heerlijk. Ik heb hier een eigen bureau waar ik onafhankelijk jonge spelers scout rond Zweden en Noorwegen. Dit heb ik in Nederland ook een lange tijd gedaan bij AZ, waar ik Hoofd Scouting was. In 2005 begon AZ al met het scouten in Scandinavië, waar wij spelers als Jóhannsson, Moisander, Sigthórsson en Wernbloom vandaan hebben gehaald. Dat was niet voor niets, de voetbalmentaliteit is in die landen erg goed. Bovendien kunnen die spelers zich makkelijk aanpassen aan de voetbalcultuur in Nederland. Dit is mij zo goed bevallen, dat ik dus mijn eigen bureau heb opgezet.

Er zijn namelijk zóveel talenten, maar het schort vaak aan de begeleiding van die spelers. Teveel ouders worden helemaal ‘gehyped’ van hun kinderen: ‘Je doet het zo goed!’ Stop daarmee. Durf gewoon de waarheid te spreken, af en toe afzagen is echt niet erg. Daarnaast zie je vaak dat de zaakwaarnemers van de spelers verkeerde beslissingen maken. Het draait vaak alleen maar om geld. De spelers moeten rustig gebracht worden. Als dat niet gebeurt, krijg je dat spelers naast hun schoenen gaan lopen en meer oog hebben voor auto’s en vrouwen dan voor het voetbal zelf. Dit is niet negatief bedoeld, maar ik zie het om me heen gebeuren. Het draait teveel om het individu, dat is erg zonde.


Go Ahead Eagles tegen PSV eindigt in 1975 in 0-0. Doelman Cock Rijkens en Peter Arntz omhelzen elkaar. (Foto: Anefo / Ga het na)

Op welke manier volg je Go Ahead Eagles nog?
Ik probeer het elke week te volgen door Kanaal + in Zweden. Toen ze in de Eredivisie voetbalden, was het makkelijker om te volgen dan nu. Toch blijf ik op de hoogste van alles, en ik vind het erg jammer dat het sportief zo slecht gaat. Erg zonde. Een groep die alles voor de club doet en niet voor zichzelf zal een hoop goedmaken, bijvoorbeeld met de jongens uit de jeugdopleiding. Bij AZ zie je dat dat erg goed kan gaan.

Hoe kijk je terug op je tijd van Go Ahead Eagles?
Dat was een erg fijne tijd. Ik werd destijds gescout door František Fadrhonc, de toenmalige trainer. Ik kwam terecht in het befaamde internaat, wat een geweldige tijd! Ik heb de mazzel gehad dat ik goed kon voetballen en de juiste wilskracht had. Mijn droom was, zoals elke jeugdspeler, het eerste halen. Dat lukte; ik werd door Barry Hughes bij de selectie gehaald.


Peter Arntz (rugnummer 8) namens AZ’67 in actie in de UEFA Cup finale van 1981 tegen Ipswich Town.De Engelsen wonnen over twee wedstrijden met 5-4.

En toen debuteerde je. Wat weet je daar nog van?
We moesten uit tegen Ajax. Het was 7 februari 1971, twee dagen na mijn achttiende verjaardag. Ik had een afspraak bij Hughes op het bekende kamertje. Ik kwam binnen, en daar zat ‘ie. Ik keek zo tegen die man op, en ik weet nog precies wat hij zei met zijn Engelse accent: “Ga zitten, ga zitten. Ik ben erg tevreden over jou. Je hoeft je niet druk te maken, je hebt veel kwaliteiten. Ik ga een grote van je maken, een kruising tussen Thijssen en Neeskens”. Hierna vertelde hij me dat ik mocht spelen de zondag erop. Met moeite heb ik kunnen slapen. De wedstrijd zelf was zoals je het verwacht. Het werd 5-1, binnen 20 minuten stond het 3-0 en mijn mouw was uit mijn shirt gescheurd door Neeskens.

Van welke (jeugd)trainer heb je het meeste geleerd?
Barry Hughes heeft me vooral gevormd in het mentale aspect. Ik werd echt sterker door hem. ‘Nooit opgeven, altijd doorgaan.’ Jan Notermans heeft mij vooral geleerd om niet alleen maar te slopen, maar ook te voetballen en diepgang te zoeken. Dit resulteerde ook meteen in meer goals. Hij heeft een belangrijke bedrage geleverd aan mijn volgende stappen; AZ en het Nederlands Elftal.

Lees hier de vorige aflevering van Jeugdexponenten Uitgelicht met René Eijkelkamp.