Onlangs opende Go Ahead Eagles de wand met foto’s van alle jeugdexponenten sinds de invoering van het betaald voetbal in 1954. In totaal sieren 113 spelers de wand. Sommige spelers kwamen tot een handjevol wedstrijden in Go Ahead Eagles 1; anderen schopten het tot international. Twee keer per maand lichten we een van de exponenten uit. In aflevering 4, waarin we zijn aanbeland in de jaren ’90: Victor Sikora.

Statistieken Victor Sikora
Geboortedatum: 11 april 1978
Speler Go Ahead Eagles: van 1994 tot en met 1999
Competitieduels: 107
Goals: 34
Speelde na Go Ahead Eagles voor: Vitesse, Ajax, NAC Breda, FC Dallas en Perth Glory.
Interlands: 6 (0)

Hoe gaat het nu met je?
Het gaat heel goed met mij en mijn gezin! Ik woon nu al negen jaar in Perth, Australië. De tijd vliegt voorbij, het leven hier is geweldig! We genieten enorm hier aan de andere kant van de wereld. Er is altijd goed weer, je vindt hier de beste stranden, de mensen zijn vriendelijk en alles is relaxed. Barbecueën kan zeven dagen per week als je wilt. Ik ben nu in de makelaardij en investeringen gerold en ontmoet op die manier veel nieuwe mensen.

Dit doe ik van maandag tot en met vrijdag. Het weekend is voor mijn familie, en een beetje voor Go Ahead Eagles natuurlijk. Mijn hart is namelijk nog altijd rood-geel en dat zal nooit veranderen! Ik volg mijn cluppie dan ook nog via livestreams op internet en via Remco Jansen en Maarten Willems, mijn beste vrienden die beiden echte Eagles zijn!


Sikora scoort de 3-0 tegen BV Veendam in oktober 1998. (uitslag: 3-1)

Hoe kijk je terug op je tijd bij Go Ahead Eagles?
Mijn tijd was top! Ik kan me herinneren dat ik altijd goede trainers had, maar het allerbelangrijkste: geweldige supporters. Als ik eerlijk ben mis ik De Adelaarshorst wel. Als ik nog in Deventer zou wonen, zou ik zeker betrokken willen zijn bij het eerste elftal of de jeugd, in welke vorm dan ook. Dat is iets wat ik graag terug zou willen betalen voor alles wat de club voor mij heeft gedaan.

Mijn debuut was natuurlijk ook een bijzonder moment. 15 februari 1995 tegen RKC Waalwijk. In de 69e minuut kwam ik erin, toen we al met 10 man stonden. Helaas kon ik niet voorkomen dat we uiteindelijk met 2-1 verloren.

Van welke (jeugd)trainer heb je het meeste geleerd?
Ik heb verschillende trainers gehad en allemaal hadden ze hun eigen kwaliteiten. Jo Körver trainde mij in de B-jeugd en dat deed hij geweldig. Meneer Körver heeft voor mij de overstap van Roda Deventer naar de B-jeugd van Go Ahead Eagles stukken makkelijker gemaakt. Verder heeft Martin Koopman heeft mij alle aspecten geleerd voor een goede prof. We hebben nog steeds contact, ondanks de afstand tussen Perth en Aruba.

Wie was bij Go Ahead Eagles de beste medespeler?
Ik wil de verdere trainers niks te kort doen, ze waren allemaal top. Echter hebben de spelers zelf mij opgekrikt naar een hoger niveau en met name Hendrie Krüzen, Marco Waslander en de gebroeders Marbus waren daarin duidelijk aanwezig.
Het is moeilijk te zeggen wie de beste medespeler is geweest bij Go Ahead Eagles, maar dan ga ik wederom voor Waslander en Krüzen. Ook Erik Tammer, de goaltjesdief, was erg goed, als speelde ik ook graag met Bram Marbus in de spits.

De vorige aflevering van Jeugdexponenten Uitgelicht, met Marco Heering in de hoofdrol, lees je hier.


Foto: VI Images