Twee weken geleden opende Go Ahead Eagles de wand met foto’s van alle jeugdexponenten sinds de invoering van het betaald voetbal in 1954. In totaal sieren 113 spelers de wand. Sommige spelers kwamen tot een handjevol wedstrijden in Go Ahead Eagles 1; anderen schopten het tot international. Twee keer per maand lichten we een van de exponenten uit. In aflevering 1: Wilco Klop (53), die van 1981 tot 1984 in de Eredivisie uitkwam voor Go Ahead Eagles.

Hoe gaat het nu met je?
Goed! Ik ben nog lekker actief en ben momenteel nog steeds werkzaam in de sportwereld. Ik ben 20 jaar bij diverse clubs trainer geweest: HSC‘21, sv Babberich, Vitesse B- en C jeugd, sv Hatert, OBW, Longa’30 en V.V. De Bataven. Ik ben bij de laatste club na anderhalf jaar helaas weggegaan. In die tijd kreeg ik het verzoek om als trainer met een hockeyteam, waar mijn jongste dochter in speelt, mee te gaan. Ik heb het jaar afgemaakt en ik ben nu twee jaar actief als hockeytrainer.

De overstap van voetbal naar hockey is niet een al te grote aangezien er zijn veel overeenkomsten zijn in het spelletje. Tactisch zijn er veel aanknopingspunten en het proces van teambuilding is erg vergelijkbaar. Hockey gaat wel veel sneller en technisch is het natuurlijk anders. Ondanks dat ik er veel plezier in heb, is mijn intentie om volgend jaar weer een overstap te maken naar het voetbal. Ik mag training geven tot en met de functie ‘assistent betaald voetbal’. Bij dezen is het balletje dus opgegooid, haha!

Hoe kijk je terug op je tijd in de jeugd van Go Ahead Eagles?
Ik kijk met een heel warm gevoel terug op mijn jeugd in Deventer. De club was één van de weinige clubs met een internaat en het had daarmee veel aandacht van buitenaf. Daarnaast hadden we erg veel talenten, iets waar de club bekend om stond. Verder vond ik het fijn dat het hier in het oosten zo lekker rustig was. In het westen is dat natuurlijk heel anders. Ik vond het een erg gezellige en warme club, en zo voel ik dat nog steeds. Ik ben sinds mijn tijd bij Go Ahead Eagles nog diverse keren bij de club geweest en dat blijft een warm en apart gevoel. Ik volg de club dan ook nog steeds via internet en televisie. Dat is er altijd ingebleven.


Wilco Klop (middelste rij, in het midden, rechts naast Michel Boerebach) op de selectiefoto van Go Ahead Eagles in het seizoen 1982/1983.
Foto: Dick Coersen / ANP Photo (1982)

Wat weet je nog van je debuut?
Mijn debuut was een wedstrijd tegen PSV, waarin de gebroeders Van de Kerkhof nog speelden. We verloren de wedstrijd met 5-0 en ik herinner me het irritante belletje nog als er een doelpunt werd gescoord. Het heeft erg veel indruk op me gemaakt als jonge jongen. Zo’n mooi en groot stadion, zoveel publiek. De belevenis was geweldig, al kon ik toen al niet goed tegen mijn verlies.

Van welke trainer heb je het meeste geleerd?
Ik denk dat je van elke trainer iets mee kunt pakken. Trainer Van Eijck heeft mij vooral geleerd motivatie uit plezier te halen. Ik haal daar in mijn huidige functie nog steeds inspiratie uit. Samen met mijn beste vriend Theo Bos – helaas veel te jong overleden – heb ik vaak over het spelletje gesproken en daardoor zijn we ook weer beter geworden. Ik heb daar erg veel motivatie en plezier uit gehaald. Ik vind dat dat ontbreekt in de huidige situatie in Nederland. Talent is er nog genoeg in Nederland, ik vind alleen dat wij nog meer en intensiever aan de slag moeten met die gasten.

Tegen welke speler(s) keek je vroeger op toen je in de jeugdopleiding zat?
Zomaar een beste speler opnoemen vind ik heel lastig, maar ik had als voorbeeld altijd Johan Neeskens. Weinig spelers kunnen daaraan tippen. Het mooie van het voetbal van vroeger was dat er echt spelers binnen een groep zaten waar men tegen op keek. Er waren altijd leiders in het team die je in goede en slechte tijden konden helpen, maar die regelmatig ook spelers een schop onder de kont gaven. Ook dat ligt nu een stukje anders. Het geld maakt veel spelers ongeduldig en ze nemen vaak niet de tijd om de kwaliteiten ook echt een kans te geven. Dat is erg zonde!

Van welk jeugdexponent ben jij benieuwd hoe het hem vergaat? Mail je suggestie naar pers@ga-eagles.nl en wellicht zie je hem in een van de volgende afleveringen!