Jong Go Ahead Eagles verliest onnodig van Jong N.E.C.

Jong Go Ahead Eagles heeft punten laten liggen in poule A van de Reservecompetitie. De formatie van Kick Maatman verloor tegen de verhoudingen in met 1-3 van Jong N.E.C.

Op het kunstgrasveld van sportpark De Muggert in Wesepe hielpen de Deventenaren de gasten uit Nijmegen in het zadel door zichzelf wederom niet te belonen. De bekende voetbalwet ‘als je zelf vele kansen mist, dan doet de tegenstander dat niet’ ging vandaag letterlijk op

In Wesepe kreeg Jong Go Ahead Eagles dé kans om de rode lantaarn over te dragen aan de beloftenploeg uit Nijmegen, waarbij moet worden aangetekend dat de Nijmegenaren twee wedstrijden minder gespeeld hebben. In januari dit jaar werd een oefenwedstrijd tegen Jong N.E.C. nog met 1-4 gewonnen door Jong Go Ahead Eagles

Direct vanaf de aftrap trok de ploeg van coach Kick Maatman ten strijde. Het resulteerde binnen drie minuten in twee doelrijpe kansen. Eerst was het spits Henri Anier die zijn inzet gekeerd zag en vervolgens kon collega-spits Maarten Pouwels vrij inkoppen. “Dit is nou precies waar het aan ontbreekt,“ sprak Maatman na afloop geïrriteerd. “Daar waar we het geluk in de eerste seizoenshelft aan onze zijde hadden, daar laten we na de winterstop vele kansen onbenut.”

Na ruim een kwartier spelen kwam de ultieme mogelijkheid om toch op een verdiende voorsprong te komen. De doorgebroken Maarten Pouwels werd door de doelman Job Schuurman onderuit gehaald met een strafschop tot gevolg. Jong Go Ahead Eagles verzuimde van dit buitenkansje gebruik te maken, want de strafschop van Gino Bosz werd gepareerd door de keeper van Jong N.E.C.

(Foto: Dennis Bresser)

Jong Go Ahead Eagles kreeg in de eerste twintig minuten dus drie grote mogelijkheden. De eerste kans van Jong N.E.C. kwam op naam van Thomas Beekman; een strakke voorzet vanaf de linkerkant van oude bekende Randy Wolters kon vrij ingeschoten worden, maar de 20-jarige Beekman liet de bal net over zijn voet glijden. Dezelfde Beekman werd kort daarna door Nicolas Abdat in het strafschopgebied onderuit gehaald, waarna Tom Overtoom de gasten vanaf de stip toch op voorsprong bracht. De vingertoppen van Jong Go Ahead Eagles-doelman Jeroen Houwen waren niet genoeg om de strafschop te keren. Door een gebrek aan scherpte zocht Jong Go Ahead Eagles met een achterstand de kleedkamer op.

Trainer Maatman hamerde er in de rust op dat zijn mannen op dezelfde voet door moesten gaan. Een doelpunt van Jong Go Ahead Eagles kon dan niet uitblijven. Na drie minuten in de tweede helft kreeg Jong Go Ahead Eagles echter een enorme domper verwerken: uit een hoekschop kon Etien Velikonja de 0-2 tegen de touwen koppen. Twee minuten later bracht Jong Go Ahead Eagles de spanning terug in de wedstrijd. Nicolas Abdat zag dat zijn voorzet via Jong N.E.C.’er Frank Sturing in het doel verdween.

Donny van Iperen, hier in actie tegen Jong Feyenoord, scoorde in de tweede helft bijna de gelijkmaker tegen Jong N.E.C., maar kopte nipt over. (Foto: Dennis Bresser)

Met de aansluitingstreffer op zak ging Jong Go Ahead Eagles op jacht naar meer. Gaandeweg de tweede helft werd het spel minder zorgvuldig; de linies stonden verder uit elkaar en het lukte Jong Go Ahead Eagles steeds minder om druk op de bal te krijgen.Toch kwamen er in het laatste kwartier nog enkele goede mogelijkheden. Zo zag Donny van Iperen zijn kopbal vanuit een corner net overgaan en Nicolas Abdat schoot rakelings langs de linkerpaal.

Tien minuten voor het laatste fluitsignaal kreeg Bosz de kans om zijn gemiste penalty van eerder in het duel te doen vergeten. Zijn fluwelen trap van een meter of 25 spatte echter op de rechterpaal uiteen waardoor de terechte gelijkmaker uitbleef. De vierde treffer van de middag viel uiteindelijk voor Go Ahead Eagles aan de verkeerde kant: doelman Houwen werd in de extra tijd nog door eigen verdediger Bosz gepasseerd: 1-3.

Maarten Pouwels, op bovenstaande foto aan de bal tegen Jong Feyenoord, kreeg in de eerste helft een goede mogelijkheid om de score te openen tegen Jong N.E.C. (Foto: Dennis Bresser)

“Dit overkomt ons veel te vaak”, aldus Maatman teleurgesteld. “Onze tegenstanders maken de kansen wél af, terwijl wij dat niet doen. Wij moeten afdwingen dat we de kansen ook afmaken. Het zit deze periode niet mee”, besluit Maatman. Door de verliespartij blijft Jong Go Ahead Eagles bivakkeren in de onderste regionen van de Reservecompetitie. Volgende week kunnen de mannen van Maatman zich herstellen, want dan staat de uitwedstrijd bij Jong VVV-Venlo op het programma.

Jong Go Ahead Eagles – Jong N.E.C. 1-3 (0-1)
31.Tom Overtoom 0-1 (strafschop)
48. Etien Velikonja 0-2
50. Frank Sturing 1-2 (eigen doelpunt)
93. Gino Bosz 1-3 (eigen doelpunt)

Gele kaart: Jarno van den Bos (Jong Go Ahead Eagles)

Jong Go Ahead Eagles: Jeroen Houwen; Jarno Van den Bos, Gino Bosz, Donny van Iperen, Nicolas Abdat; Max Leeflang (59. Coen Temminck), Ibo Yildiz, Zakaria Eddahchouri (70. Kevin Greeven); Maarten Pouwels, Henri Anier (70. Olaf Kok), Adrian Edqvist.

Jong N.E.C.: Job Schuurman; Etien Velikonja (85. Lion Kalentjev), Randy Wolters, Tom Overtoom (62. Hicham Haouat), Niek Hoogveld, Souffian Elkarouani, Cas Odenthal, Frank Sturing (62. Tarik Evre), Terry Lartey-Sanniez, Thomas Beekman, Dani Theunissen.