Jong Oranje onderuit in Adelaarshorst

In de strijd voor een EK-ticket heeft Jong Oranje zichzelf een slechte dienst bewezen. In de Adelaarshorst ging de ploeg van bondscoach Adrie Koster, koploper in EK-kwalificatiegroep 3, onverwachts met 0-1 onderuit tegen Jong Georgië.

Met Eagles-doelman Mickey van der Hart op de reservebank trof het Nederlandse beloftenteam in Jong Georgië een verrassend taaie tegenstander. Jong Oranje, dat eerder in Georgië al met 0-6 had gewonnen van de Oost-Europese opponent, had veel moeite om een bres te slaan in de hechte organisatie van de bezoekers. De eerste grote kans voor de Nederlandse beloften kwam na een kwartier spelen op naam van aanvoerder Marco van Ginkel. De speler van Chelsea stuurde de bal vanaf achttien meter richting de verre bovenhoek, maar doelman Giorgi Nadiradze hield met een uitstekende redding zijn doel schoon. Tweemaal werd Jong Oranje in de eerste helft nog gevaarlijk uit een hoekschop. Na een half uur spelen ‘vergat’ Karim Rekik echter geheel vrijstaand de bal van dichtbij binnen te schieten, terwijl Mike van der Hoorn een corner van Jean-Paul Boëtius nipt voorlangs kopte. Voorafgaand aan de laatste hoekschop had diezelfde Boëtius de Georgische doelman op zijn weg gevonden na een schot van binnen ‘de zestien’.

nedgeo25

Ook in de tweede helft slaagde Jong Oranje er niet in om de Georgische ‘muur’ te slechten. Bij vlagen toonden de Oost-Europeanen in de tegenstoot bovendien aan wel degelijk over voetballende kwaliteiten te beschikken. Na ruim een uur spelen kon het publiek in de Adelaarshorst eindelijk opveren voor een doelpunt van Jong Oranje, ware het niet dat de Oostenrijkse arbiter Markus Hameter de goal van Luc Castaignos afkeurde wegens buitenspel. Enkele minuten nadien kwam Jong Georgië wél op voorsprong. Nadat eerst centrale verdediger Tedore Grigalashvili met een kopbal de lat had geschampt na een Georgische hoekschop, mocht voormalige Vitesse-speler Giorgi Chanturia even later aanleggen voor een vrije trap. De bal kwam via de paal terug het veld in, waarna Jambuli Jigauri attent reageerde en de bal langs doelman Warner Hahn tegen de touwen joeg: 0-1 in de 71ste minuut.

nedgeo99

Jong Oranje zette in de slotfase nog wel aan, maar het ontbrak de ploeg aan zorgvuldigheid in de passing en finesse in de afronding waardoor Jong Georgië vrij eenvoudig overeind bleef. Aankomende maandag kunnen de Nederlandse beloften alsnog een plaats in de play-offs voor het EK Onder-21 veiligstellen als in het stadion van Willem II de wedstrijd tegen naaste concurrent Jong Slowakije wacht.

Jong Oranje – Jong Georgië 0-1 (0-0)
71. 0-1 Jambuli Jigauri

Gele kaart: Mike te Wierik (Jong Oranje), Lasha Dvali, Tedore Grigalashvili, Giorgi Nadiradze (alle Jong Georgië)
Scheidsrechter: Markus Hameter (Oos)

Jong Oranje: Warner Hahn; Mike te Wierik (46. Ruben Ligeon), Mike van der Hoorn (78. Jurgen Locadia), Karim Rekik, Nathan Aké; Tonny Trindade de Vilhena, Marco van Ginkel, Kyle Ebecilio; Terell Ondaan (57. Guus Hupperts), Luc Castaignos, Jean-Paul Boëtius.

Jong Georgië: Giorgi Nadiradze; Otar Kakabadze, Mamuka Kobakhidze (79. Nika Tchanturia), Tedore Grigalashvili, Lasha Dvali; Giorgi Papava, Mate Tsintsadze (88. Avto Endeladze); Giorgi Chanturia, Jambuli Jigauri, Nika Dzalamidze; Giorgi Kvilitaia (59. Giorgi Papunashvili).