Eerste Selectie

José Fontán in het spoor van Iñigo Córdoba en Marc Cardona

Net als afgelopen seizoen zal een vleugje Spaans ook in de aankomende voetbaljaargang niet ontbreken binnen de eerste selectie van Go Ahead Eagles. José Fontán (22) wordt voor een jaar gehuurd van Celta de Vigo en zal morgen in Terwolde zijn opwachting maken tijdens de eerste training van het seizoen.

Niet Camp Nou en Estadio Santiago Bernabéu, maar de Johan Cruijff ArenA, De Kuip en het Philips Stadion zijn voor Fontán aankomend seizoen de nieuwe gedroomde podia om zijn voetbalkunsten te mogen tonen. En niet te vergeten De Adelaarshorst, uiteraard. “Wat ik al wist van Go Ahead Eagles voordat ik in Deventer arriveerde?”, herhaalt Fontán de vraag. “Nou, onderweg van Schiphol naar De Adelaarshorst is me al het nodige over de club verteld. De identiteit van de club, de mooiste wedstrijdaffiches. Omdat ik in Spanje het Nederlandse voetbal volgde, heb ik vorig seizoen bovendien al meerdere wedstrijden van Go Ahead Eagles op televisie gezien. Ik houd van de speelwijze van de club en de atmosfeer in het stadion.”

De manier van spelen in de Nederlandse competitie past bij zijn kwaliteiten, meent Fontán. “Ik ben een centrale verdediger die graag veel aan de bal komt. Celta de Vigo is een club waar al vanaf de jeugdopleiding heel erg op positiespel en balbezit wordt gehamerd.”

Presentatie Jose Fontan

“Ook mijn tweelingbroer Javi is in de Spaanse competitie actief als voetballer; in de jeugd van Celta de Vigo hebben we zo’n zes jaar samen in het centrum van de defensie gespeeld. Hij als rechtsbenige verdediger, ik als linksbenige verdediger. We lijken sprekend op elkaar, dus voor onze tegenstanders waren we moeilijk uit elkaar te houden, haha.”

De afgelopen twee seizoenen kwam José Fontán in totaal tot 918 speelminuten in 23 competitiewedstrijden in LaLiga. “In het seizoen 2020/2021 maakte ik mijn officiële debuut voor Celta de Vigo, thuis tegen FC Barcelona. Helaas was dat nog zonder publiek vanwege de coronacrisis. Ik heb vanaf mijn elfde in de jeugdopleiding van Celta de Vigo gespeeld, dus dan is het natuurlijk fantastisch om uiteindelijk je debuut voor het eerste elftal te mogen maken. Gedurende dat seizoen mocht ik ook een aantal wedstrijden op rij in de basis starten, maar aan het begin van het afgelopen seizoen kregen we echter een nieuwe trainer. Hij gaf helaas de voorkeur aan een ervaren speler op mijn positie.”

Presentatie Jose Fontan

Met zijn overstap naar Go Ahead Eages volgt Fontán het spoor van zijn landgenoten Iñigo Córdoba en Marc Cardona, die zich vorig seizoen met Go Ahead Eagles handhaafden in de Eredivisie. “Nee, ik heb Marc en Iñigo vooraf niet om advies gevraagd. Wel heb ik met Renato Tapia, mijn ploeggenoot bij Celta de Vigo, gesproken over Go Ahead Eagles. Hij was positief over de Nederlandse competitie en over René Hake, met wie hij eerder heeft samengewerkt.”

Morgen maakt Fontán zijn opwachting tijdens de eerste training van Go Ahead Eagles in Terwolde. “De afgelopen dagen heb ik al een aantal van mijn nieuwe medespelers ontmoet in De Adelaarshorst tijdens de fysieke testen die we hebben gehad. Ik kan niet wachten om te beginnen en de eerste supporters morgen te ontmoeten in Terwolde. Mijn doel is om er samen met hen net zo’n mooi seizoen voor Go Ahead Eagles van te maken als afgelopen seizoen.”

Presentatie Jose Fontan

Paul Bosvelt omschrijft José Fontán als een allround linksbenige centrale verdediger. “Vooral in balbezit – maar zeker ook verdedigend – is hij sterk”, zegt de technisch manager. “Het is een ambitieuze speler die graag in competitieverband meer minuten wil maken om een volgende stap te zetten in zijn carrière. Voor ons is het een mooie gelegenheid om hem dat podium te bieden.”

Terug naar overzicht