Volgende week Jong Ajax-thuis. Bijzondere tegenstander. Vaker speelden we tegen het ‘gewone’ Ajax. Hoewel ook het gewone Ajax niet altijd gewoon was. Neem het beste Ajax, uit de jaren van Johan Cruijff, Piet Keizer en Sjaak Swart. Begin juni 1971 wordt die ploeg kampioen van Europa door op Wembley in de finale Panathinaikos met 2-0 te verslaan. Prachtig elftal, waarvan op de slotdag van de competitie iedereen in Deventer nog wel even wil genieten.

Trainer Rinus Michels denkt er anders over. Hij neemt de wedstrijd totaal niet meer serieus. Feyenoord is kampioen en Ajax heeft zich als winnaar van de Europa Cup I opnieuw geplaatst voor dat toernooi. Dus zet Michels een fantasie-elftal op het veld. De grootste grap is dat doelman Heinz Stuy – die totaal niet kan voetballen – als aanvalseider wordt opgesteld. Heel Go Ahead is woedend, trainer Barry Hughes voorop.

Nou ja, laten we die Amsterdamse arrogantie dan maar afstraffen, denken spelers en staf van de thuisploeg. Vooral dankzij drie goals van Oekie Hoekema wordt het een ruime zege: 4-1. Maar het chagrijn overheerst toch. Dit doe je gewoon niet. Wat een waardeloze grap van Michels.

Dit is de tweede aflevering van een wekelijkse reeks blogs, die vooraf gaat aan het spectaculaire boek over de volledige geschiedenis van Go Ahead en Go Ahead Eagles, dat begin december door Kick uitgevers wordt uitgegeven. Bestel hier een gepersonaliseerd exemplaar, met persoonlijke boodschap of favoriete elf uit de clubgescheidenis!