Go Ahead Eagles Onder-19 heeft op De Zandweerd in Deventer een pijnlijke nederlaag geleden tegen Be Quick 1887: 1-2. Onder-17 speelde in Hoorn gelijk tegen Hollandia (1-1), terwijl Onder-15 met 2-0 verloor van het Amsterdamse DWS. O13 redde de eer voor de voetbalopleiding door met 1-3 te winnen van FC Groningen.


Teleurstelling bij Quentin Oliekan en aanvoerder Jairzinho Slijngard na het eerste puntenverlies van Go Ahead Eagles Onder-19 dit seizoen. De ploeg gaat nog wel steeds aan de leiding in de tweede divisie A (foto’s: Erik Pasman).

Trainer Kick Maatman van de Onder-19 was niet verrast over het feit dat zijn team een keer verloor, na alle vijf voorgaande competitiewedstrijden te hebben gewonnen. “Het zat ons soms flink mee en dan komt er een keer een moment dat het tegenzit. Zo simpel is dat. Ik wist dat Be Quick verdedigend goed was en met snelle aanvallen kan toeslaan, maar de strijd op het middenveld hadden wij niet in de hand. We konden meer tweede ballen winnen en moesten meer verantwoordelijkheid nemen.”


De staf van Go Ahead Eagles O19: teammanager Herman van den Bos, assistent-trainer Resit Schuurman en hoofdtrainer Kick Maatman.

Bij afwezigheid van Jan Kromkamp die met oud-Liverpoolspelers op tournee is in Azië, nam zijn assistent Tristan Berghuis de honneurs waar bij Go Ahead Eagles Onder-17. De ploeg kwam tegen Hollandia na rust met 1-0 achter uit een hoekschop. Beau de Bone maakte tien minuten voor tijd de 1-1 en bepaalde daarmee de eindstand. “Beau schoot ’m geweldig binnen”, had Berghuis gezien. “Enorm knap hoe vaak hij scoort. Hij is heel doelgericht en heeft een enorme drive. Dan heb je al heel veel mee.” De wedstrijd liet zich aanzien als het spel in een flipperkast: het ging soms alle kanten op. Met als gevolg dat het veldspel van beide kanten niet goed was; mede door het korte, verregende kunstgras waardoor de bal zeer rap rolde. “Maar we verdedigden goed”, vond Berghuis.

Dat deed Go Ahead Eagles O15 ook, maar de defensieve kracht was te weinig om overeind te blijven tegen DWS. Een team vol grote kerels, volgens Toine Rorije. Het is een constatering die de trainer vaker doet in de huidige voetbaljaargang. “Omdat Go Ahead Eagles geen Onder-14-elftal heeft, spelen wij met een mix van tweedejaars- en eerstejaarsspelers, terwijl tegenstanders vaak met alleen tweedejaars-junioren spelen. Op deze leeftijd, waarin jongens al dan niet volop in de groei zijn, kan dat veel verschil maken. Fysiek leggen we het vaak af.” Rorije verzekerde dat zijn selectie genoeg talent herbergt. “Het gaat erom dat zulke jongens zich ontwikkelen en dat doen ze zeker.”

Uğur Yildirim was uiteraard blij met de drie punten van zijn team (Onder-13) tegen FC Groningen, maar vond wel dat er vaker gescoord had mogen worden. “In de eerste helft schoten we al een keer tegen de paal en de lat en waren we iets beter dan Groningen. Na rust waren wij veel sterker en hadden we moeten uitlopen naar 6, 7-1.” Complimenten had de trainer voor Yannick Kodden (‘net als vorige week tegen AZ erg goed’) en Jorn Hekkert. “Jorn had momenten waar je u tegen zegt. Hij was bij alle goals betrokken en maakte de derde zelf: een fantastisch schot in de bovenhoek, na eerst een paar tegenstanders te hebben uitgekapt. Al met al toch een uitstekende overwinning.”


Doelman Sil Fiddani van Go Ahead Eagles Onder-19 verrichte tegen Be Quick 1887 een aantal knappe reddingen, maar was ook ongelukkig bij de winnende treffer waarbij hij de bal uit zijn handen liet glippen.

Karakteristieken:
Tweede divisie A: Go Ahead Eagles O19 – Be Quick 1887 O19 1-2 (0-1). Doelpunt GAE: Dani Cloteda.
Eerste divisie: Hollandia O17 – Go Ahead Eagles O17 1-1 (0-0). Doelpunt GAE: Beau de Bone.
Eerste divisie A: DWS O15 – Go Ahead Eagles O15 2-0 (0-0).
Eerste divisie A: FC Groningen O13 – Go Ahead Eagles O13 1-3 (1-1). Doelpunten GAE: Bruno van den Dungen (2), Jorn Hekkert.

Bekijk het fotoalbum van Go Ahead Eagles O19 – Be Quick 1887 O19 op de website van Erik Pasman.