Voetbal in al zijn puurheid. Het kwam op 2 november 2020 voorbij tijdens de live uitzending van Café 1902 TV. Hugo Bruil, keeper van Go Ahead Eagles Onder-13, kreeg in de rubriek Gevleugelde Woorden de vraag wie hij de beste speler van Go Ahead Eagles vindt. “Jay Gorter”, antwoordde Hugo zonder twijfelen. Om er vervolgens aan toe te voegen: “Omdat hij eigenlijk gewoon een kat is.”

Er verschijnt opnieuw een glimlach op het gelaat van Jay Gorter als hij in De Adelaarshorst wordt herinnerd aan desbetreffend moment in het voetbalpraatprogramma. “Dat Hugo mij in Café 1902 TV noemde, deed me wel wat, ja”, zegt de 20-jarige sluitpost. “Het is voor mij namelijk ook nog niet zo gek lang geleden dat ik tegen bepaalde spelers in het betaalde voetbal opkeek. Ook ik droomde er op 13-jarige leeftijd van om door te breken als profvoetballer. Net zoals Hugo er tegenwoordig van droomt om ooit in het eerste elftal van Go Ahead Eagles te staan. Dat hij mij dan noemt als zijn favoriete speler en me vindt keepen als een kat… Ja, dat vond ik geweldig om te horen.”

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Erik Pasman)

Het jeugdidool waar Gorter vroeger tegenop keek en dé reden was om te gaan keepen, was doelman Iker Casillas van Real Madrid. Al had vader Vincent Gorter aanvankelijk liever gezien dat zijn zoon Jay voetballer was geworden. “Mijn vader is altijd verdediger geweest op het hoogste amateurniveau”, vertelt de Eagles-doelman. “Maar tot zijn grote verdriet wilde ik vanaf de kabouters gelijk op doel staan bij FC Purmerend. Ik kan me eigenlijk niet herinneren dat ik ooit een wedstrijd als veldspeler heb gespeeld. Inmiddels is mijn vader overigens wel bijgedraaid met betrekking tot mijn keuze om keeper te worden, hoor, haha.”

Keepersbloed van opa

Het keepersbloed heeft Jay Gorter van zijn opa Jan Gorter, die in het verleden ook een talentvol doelman was en zelfs enige tijd in het Nederlands militair voetbalelftal keepte. “Op die wedstrijden is mijn opa erg trots. Hij laat nog regelmatig foto’s zien van die tijd. Daarnaast is hij ook nog scheidsrechter geweest in het betaald voetbal.”

Inmiddels maakt ook Jay Gorter steeds meer naam in het betaald voetbal. Tweeënhalf jaar geleden maakte de Noord-Hollander de overstap naar de Go Ahead Eagles Voetbalopleiding, nadat hij daarvoor al meerdere jaren was uitgekomen in de jeugdopleidingen van Ajax en AZ. “De Go Ahead Eagles Voetbalopleiding is voor mij erg belangrijk geweest om speelminuten te maken”, geeft de doelman aan. “Ik trainde sinds mijn komst in 2018 weliswaar gelijk mee met de eerste selectie, maar in de wedstrijden van Onder-19 en Jong Go Ahead Eagles moest ik mezelf steeds blijven bewijzen.”

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Erik Pasman)

Door zijn overstap naar Go Ahead Eagles leerde Jay Gorter al op jonge leeftijd op eigen benen te staan. Dagelijks op en neer reizen vanaf thuisbasis Purmerend was geen optie, waardoor hij één maand na zijn achttiende verjaardag op zichzelf ging wonen in Deventer. “Ik woonde destijds in hetzelfde appartementencomplex als Hobie Verhulst, Jeff Stans en Julius Bliek. Zij hebben mij in die periode goed geholpen om zelfstandig mijn weg te vinden. Vooral Hobie en zijn vriendin zorgden er altijd voor dat ik me op mijn gemak voelde. Daarnaast kwam ook mijn moeder veel langs om me te helpen. Gelukkig heb ik me daarom nooit echt alleen gevoeld. Inmiddels is Deventer toch wel een beetje mijn stadje geworden.”

Adrenalinekick

Vorig seizoen, op 29 oktober 2019 in de bekerwedstrijd bij Almere City FC (1-3 zege), maakte Jay Gorter zijn officiële debuut in het profvoetbal. “Zenuwachtig voor dat duel was ik niet”, weet hij nog goed. “Ik wist dat ik die kans zelf had afgedwongen en had echt zin in die wedstrijd, dus ik ging er open en vol adrenaline in. Al blijft het natuurlijk bijzonder om op 19-jarige leeftijd je profdebuut te maken. Zeker voor een keeper is dat erg jong.” Het succesvolle vervolg in het bekertoernooi kwam voor Gorter anderhalve maand later toen FC Twente op 17 december 2019 in Enschede met 2-5 werd verslagen. “Ik zeg altijd: Almere-uit was mijn debuut, maar FC Twente-uit was mijn start. Mede door de uitslag en de sfeer van die wedstrijd is het een duel om nooit te vergeten.”

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Erik Pasman)

Jagen op clubrecord

In het huidige seizoen wist Jay Gorter in de eerste zeventien competitiewedstrijden al liefst elf keer zijn doel schoon te houden. Tussendoor hield hij ook in de bekerwedstrijd tegen NAC Breda de nul. De clean sheets die hij dit seizoen op zijn naam schreef, brengen het clubrecord van voormalig Eagles-doelman Remko Pasveer in beeld voor Gorter. “Hij heeft ooit voor Go Ahead Eagles vijftien competitiewedstrijden de nul gehouden in één seizoen. Ik ben inmiddels al ruim over de helft van dat aantal, dus het is zeker een reële persoonlijke doelstelling om dat record te verbreken. Maar ik hoop dit seizoen vooral met Go Ahead Eagles de Play-Offs te halen door stevig in het linkerrijtje te eindigen. Alle persoonlijke hoogtepuntjes zijn dan alleen maar mooi meegenomen.”

Deel 2 van het interview met Jay Gorter, waarin hij onder meer vertelt over zijn grote wens om in een volle Adelaarshorst te spelen, is hier te lezen in de digitale December Special van Kleuren van Juweel.

(Klik op de visual om naar de digitale versie van Kleuren van Juweel te gaan)