Kerstreces voor Go Ahead Eagles na 0-3 zege op Roda

Go Ahead Eagles heeft het kalenderjaar 2020 op uitstekende wijze afgesloten. Op bezoek bij Roda JC – dat dit seizoen nog ongeslagen was op eigen veld – werd vanavond met 0-3 gewonnen door doelpunten van Bradly van Hoeven, Bas Kuipers en Jacob Mulenga.

Kees van Wonderen had hetzelfde basiselftal het veld ingestuurd als waarmee afgelopen donderdag nog werd aangetreden in de bekerwedstrijd tegen SC Cambuur (1-2 zege). Het eerste doelgevaar liet in de eerste helft enige tijd op zich wachten. Uiteindelijk was Jay Gorter de keeper die in de 23e minuut voor het eerst handelend diende op te treden. De Eagles-doelman moest zich strekken om een kopbal van Erik Falkenburg uit zijn doel te houden en deed dat met verve.

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Erik Pasman)

Aan de overzijde was de eerste kans voor Go Ahead Eagles gelijk raak. Een diepe bal van Boyd Lucassen werd verkeerd ingeschat door Roda-verdediger Thijmen Goppel, waarna Bradly van Hoeven alleen voor de Limburgse doelman Jan Hoekstra de bal binnen prikte: 0-1 in de 29e minuut. Dat Go Ahead Eagles uiterst efficiënt met de kansen omsprong, bleek tien minuten later toen het team van Van Wonderen mocht aanleggen voor een vrije trap vanaf de linkerkant van het strafschopgebied. Waar de Roda-defensie rekende op een voorzet, daar legde Van Hoeven de bal terug op Bas Kuipers, die vanaf achttien meter de bal langs Roda-keeper Hoekstra plaatste: 0-2.

Direct na het nemen van de aftrap voor het begin van de tweede helft, zocht Go Ahead Eagles opnieuw de weg naar voren. Het leidde gelijk tot een mogelijkheid voor Jacob Mulenga, die ogenschijnlijk ten val werd gebracht door doelman Hoekstra, maar zélf de scheidsrechter erop attendeerde dat het géén strafschop was. De eerlijkheid van de Zambiaan werd beloond, want enkele minuten later was hij wél doeltreffend. Mulenga strafte een misverstand tussen Hoekstra en verdediger Kees Luijckx af door de bal tussen het tweetal in over de doellijn te koppen: 0-3 na 51 minuten spelen.

Door de derde Eagles-treffer werd de angel uit de wedstrijd gehaald. Julliani Eersteling, Maël Corboz en Sam Hendriks namen in het restant van het duel de Limburgse veste nog wel onder vuur, maar een vierde doelpunt bleef uit. Roda probeerde een bres te slaan in het hechte verdedigingsblok van Go Ahead Eagles, maar slaagde er niet in om het de Eagles-defensie moeilijk te maken. Doelman Jay Gorter en zijn teamgenoten schreven de elfde clean sheet in de competitie bij én pakten drie punten, waardoor Go Ahead Eagles als nummer zeven van de Keuken Kampioen Divisie aan het kerstreces begint.