Stenen tegen de bus in Indonesië, gebroken beloften in Spanje en een door corona in de kiem gesmoord Zweeds avontuur. Het klinkt misschien als de memoires van een complete voetbalcarrière, maar Kevin van Kippersluis (26) maakte het allemaal mee in het afgelopen voetbaljaar. Des te blijer is de linkspoot om terug te keren op Nederlandse bodem. De buitenspeler annex nummer tien tekent een contract voor één seizoen met een optie voor nog een jaar bij Go Ahead Eagles.

Ja, na vier jaar FC Volendam en twee jaar SC Cambuur zag Kevin van Kippersluis in de zomer van 2019 een buitenlands avontuur wel zitten. De keuze viel op Indonesië, waar hij bij Persib Bandung kennismaakte met complete voetbalgekte. “De beleving van de mensen daar is niet te vergelijken met die in Europa”, vertelt hij. “Dat geldt positief – we werden bijvoorbeeld regelmatig door duizenden mensen uitgezwaaid op het vliegveld – maar ook wat minder positief: stenen tegen de bus, supportersrellen waarbij mensen overleden… Ik heb mijn ogen uitgekeken.”

Tekst gaat verder onder foto.

Paul Bosvelt: ‘Kevin is een ervaren speler met scorend vermogen’. (Foto: Erik Pasman)

Klassiek
Hoewel basisspeler, koos de geboren en getogen Hilversummer er begin dit jaar voor te verkassen naar Spanje. “Het voetbal in Indonesië is meer rennen en vliegen; tactiek is niet zo belangrijk. De Segunda División in Spanje leek me wat dat betreft een betere keuze. Het begin bij CD Badajoz was prima, met onder meer een assist in de beker tegen Granada uit de Primera División. Helaas werd de trainer die mij gehaald had al snel ontslagen. De nieuwe trainer had me niet nodig. Ik moest weg, terwijl de transfermarkt op de meeste plekken al gesloten was.”

Zo niet in Zweden, waar AFC Eskilstuna een uitweg bood. Vol goede moed maakte Van Kippersluis zich dus op voor zijn derde voetbalavontuur in amper een jaar. Maar toen… “Ja, toen kwam corona”, verzucht hij. “De start van de nieuwe competitie werd uitgesteld, dus het enige wat ik kon doen was fit blijven.”

Afgelopen dinsdag maakte hij dan eindelijk zijn competitiedebuut voor Eskilstuna, de club waar hij op dat moment al drie maanden onder contract stond. Van Kippersluis: “Ik viel in, in de wetenschap dat ik de volgende dag naar Nederland zou vliegen voor een medische keuring bij Go Ahead Eagles. Eskilstuna kampte met een spelerstekort, dus de trainer wilde nog één keer een beroep op mij doen. ‘Nou, prima’, zei ik”.

Tekst gaat verder onder foto.

Van Kippersluis scoorde 36 keer in 159 Eerste Divisie-duels. Waaronder voor SC Cambuur tegen Go Ahead Eagles, twee seizoenen geleden. (Foto: Erik Pasman)

Play-Offs
Gisteren zette Van Kippersluis dus eindelijk voet op vertrouwde bodem, na een voetbaljaar om nooit te vergeten. Toch is hij maar wat blij om weer in Nederland aan de slag te gaan. “Ik wil weer gewoon alleen aan voetbal denken, stappen maken en hopelijk weer tot de betere spelers in de competitie gaan behoren”, zegt hij. “Go Ahead Eagles is een fantastische club om dat voor elkaar te krijgen. Een heel mooi stadion met een heerlijk sfeertje. Beetje Indonesisch? Nou, ik vind het meer Engels. Klein Liverpool.”

En bij dat kleine Liverpool zijn de ambities van de Hilversummer helder. “Ik heb met FC Volendam en SC Cambuur elk jaar de Play-Offs gehaald”, weet hij. “Maar geen van die zes keren werd promotie afgedwongen. Daar wil ik bij Go Ahead Eagles natuurlijk graag verandering in brengen. Als ik naar mezelf kijk wil ik graag in de dubbele cijfers eindigen qua doelpunten, net als in mijn laatste seizoen bij FC Volendam en SC Cambuur.”

Een ambitie die technisch manager Paul Bosvelt van harte onderstreept. “Kevins scorende vermogen is een van de redenen waarom we hem aantrekken”, legt hij uit. “Daarnaast is hij ervaren en kan hij op meerdere posities uit de voeten; als buitenspeler, maar ook op tien. Aangezien we met een smallere selectie gaan werken dan voorgaande jaren, is dat een extra pre. Vorig jaar hebben we ook al gesproken met Kevin, maar toen wilde hij graag de stap naar het buitenland maken. Uiteindelijk blijf je zo’n speler dan volgen en dat heeft nu gelukkig wel geresulteerd in deze verbintenis.”


Kevin van Kippersluis met zijn nieuwe trainer Kees van Wonderen. De nieuweling sluit morgen aan bij de training. (Foto: Erik Pasman)