Eerder dit jaar startte het leesbevorderingsproject ‘Scoor een Boek!’ van de Bibliotheek Deventer. Met ambassadeur Sander Duits als enthousiaste inspirator lazen ruim zeshonderd leerlingen uit groep 5 en 6 van vijftien basisscholen in Deventer zo veel mogelijk boeken in de klas. Met succes, zo bleek afgelopen dinsdag tijdens de afsluiting van het project.

De afgelopen weken werden de kinderen door Sander Duits op een inspirerende manier gestimuleerd om te gaan lezen. Zo vertelde de Eagles-aanvoerder samen met leerling Jesse van De Windroos in twee video’s over zijn liefde voor boeken. Ook in clubmagazine Kleuren van Juweel liet de middenvelder onlangs zijn licht schijnen over het belang van lezen voor kinderen. Het resultaat van zijn inspanningen mocht er zijn. Alice van Diepen, directeur van de Bibliotheek Deventer, maakte bekend dat de deelnemende kinderen in de afgelopen tien weken in totaal maar liefst 4.780 boeken hebben gelezen. Een fantastische eindstand, zeker gezien het feit dat de kinderen ook thuis nog extra boeken hebben gelezen.

Foto: René Geerars

In aanwezigheid van Leon de Kogel en Norichio Nieveld werd Scoor een Boek! afgelopen dinsdag op een feestelijke en sportieve wijze afgesloten op sportpark Rielerenk. Op het veld van DVV Go Ahead werden onder begeleiding van Sportbedrijf Deventer allerlei voetbalspelletjes gedaan, waarbij de Vijf-er en de Kleine Planeet zich de sterkste basisscholen toonden. Beide scholen ontvingen een bal met daarop de handtekeningen van alle spelers van Go Ahead Eagles.


Foto: René Geerars

Scoor een Boek! wordt momenteel uitgerold in het hele land en ondersteund door de Eredivisie CV. In samenwerking met Rijnbrink, de adviesorganisatie voor bibliotheken in Overijssel, waren de provincie Overijssel en Go Ahead Eagles de eerste deelnemende partijen buiten Groningen, waar het project al enkele jaren succesvol is. Met Scoor een Boek! geven zij aan dat lezen erg belangrijk is, aangezien een goede taalbeheersing namelijk de basis vormt voor zelfstandigheid en een gezonde levensstijl. Kinderen die veel lezen, merken bovendien dat het positieve effecten heeft op hun schoolprestaties.


Foto: René Geerars