Klinkende overwinning voor Jong Go Ahead Eagles in Heerenveen

Door vanavond vanaf het begin collectief druk te zetten en door de goede intenties en manier van denken, heeft Jong Go Ahead Eagles in de Reservecompetitie A een uitstekende overwinning geboekt op Jong sc Heerenveen. Met maar liefst 0-6 werden de Friezen aan de kant gezet. Doelpuntenmakers waren Antoine Rabillard (drie keer), Julius Bliek, Gino Bosz en Alexander Bannink.

Een mooi affiche vanavond; nummer 5 Jong sc Heerenveen tegen nummer 4 Jong Go Ahead Eagles op het fraaie Sportpark Skoatterwâld in Heerenveen. Het verschil in punten vóór de wedstrijd was slechts één. Gezien het feit dat de nummers 1 tot en met 5 na de winterstop deel gaan uitmaken van de kampioenspoule, waren de belangen dus best groot te noemen. De verschillen in de Top-5 zijn bovendien klein, zeker na de 0-2 winst van Jong Feyenoord eerder vandaag bij Jong Vitesse.

Antoine Rabillard (hier in actie tijdens de laatste thuiswedstrijd van Jong Go Ahead Eagles tegen Jong De Graafschap) maakte in Heerenveen een raszuivere hattrick. (Foto: Dennis Bresser)

Op het natte veld liet Jong Go Ahead Eagles er geen gras over groeien. In de derde minuut was het Antoine Rabillard die een op maat gegeven bal van Maarten Pouwels eenvoudig kon intikken: 0-1. Amper vijf minuten later was het alweer raak, ditmaal met Eagles-goalie Jay Gorter als aangever. Zijn uittrap werd door iedereen gemist en gleed, geholpen door het natte veld, richting Rabillard, die de bal beheerst onder doelman Trevor Doornbusch door tikte: 0-2. Jong sc Heerenveen leek eindelijk wakker geschud en begon enige druk te zetten, maar de vele slordigheden zorgden ervoor dat de Friezen geen grip op de wedstrijd kregen. Trainer Kick Maatman bleef zijn mannen vanuit de dug-out aansporen en dat had effect. Jong sc Heerenveen verloor de meeste duels doordat Jong Go Ahead Eagles feller en doeltreffender was.

Na een kwartier spelen kwam dan toch de eerste mogelijkheid voor Jong sc Heerenveen. Arjen van der Heide schoot, na een prima solo, de bal een metertje naast. Toch waren het weer de Deventenaren die hun doeltreffendheid lieten zien. In de 18e minuut stelde Zakaria Eddahchouri wederom Rabillard in de gelegenheid om de bal vanaf tien meter beheerst onder doelman Doornbusch te schuiven: 0-3 en een hattrick voor de Fransman. In de 24e minuut kreeg Heerenveen dé kans om tegen te scoren, maar een voorzet van Anders Dreyer werd door Van der Heide niet op waarde geschat. Dat deed Julius Bliek enkele minuten later wél; een voorzet van Eddahchouri werd door de weifelende Heerenveen-goalie volledig gemist, waardoor de Eagles-verdediger eenvoudig binnen kon koppen: 0-4.

Gino Bosz zette direct na rust de 0-5 op het scorebord tegen Jong sc Heerenveen. (Foto: Dennis Bresser)

De Heerenveense beloften hadden zichtbaar moeite met de vroeg storende gasten, met veel slordige passes als gevolg. In de laatste minuut van de eerste helft mocht Gino Bosz nog aanleggen voor een vrije trap, maar deze belandde op de paal. In de tweede helft kreeg Jong Go Ahead Eagles meer controle op de wedstrijd en liet de ploeg de bal beter rond gaan. Na slecht uitverdedigen van Jong sc Heerenveen, vijf minuten na rust, ving Bosz de bal op en schoot beheerst raak in de rechteronderhoek: 0-5. In de 59e minuut kwam bijna de 0-6 op het scorebord. Onder druk van Rabillard schoot Bo de Bruijn bijna in eigen doel, wat eigenlijk symptomatisch was voor de hele wedstrijd. Veel verder dan wat kleine mogelijkheden kwamen de gastheren niet en het slotakkoord was weer voor Jong Go Ahead Eagles. Na een fraaie rush over rechts van Rabillard werd de bal ternauwernood uit de doelmond gehaald, maar Alexander Bannink was er als de kippen bij om de 0-6 aan te tekenen.

“Een zeer verdiende overwinning”, aldus trainer Kick Maatman. “Door vanaf de eerste minuut druk te zetten, maakte Heerenveen cruciale fouten, waardoor het na een kwartier al 0-3 stond. Ondanks dat wij de eerste helft geen volledige controle over de wedstrijd hadden, konden we het duel naar onze hand zetten en was het gat al geslagen. De tweede helft hadden wij die controle wel, waarna we de wedstrijd prima hebben uitgespeeld.”

Jong SC Heerenveen – Jong Ahead Eagles 0-6 (0-4)
2. Antoine Rabillard 0-1
7. Antoine Rabillard 0-2
17. Antoine Rabillard 0-3
27. Julius Bliek 0-4
50. Gino Bosz 0-5
88. Alexander Bannink 0-6

Gele kaart: Andreas Skovgaard (Jong sc Heerenveen)

Jong sc Heerenveen: Trevor Doornbusch, Joshua Adney (46. Elton Kusi), Bo de Bruijn (66. Marcello Beuker), Andreas Skovgaard, Doan van Hau, Hamdi Akujobi, Anders Dreyer, Rami Hajal, Progon Maloku, Mark Westra, Arjen van der Heide.

Jong Go Ahead Eagles: Jay Gorter; Boyd Lucassen (70. Jarno van den Bos), Joran Swart, Julius Bliek, Nicolas Abdat; Gino Bosz, Zakaria Eddahchouri, Alexander Bannink; Maarten Pouwels (61. Samuel Wakana), Antoine Rabillard, Adrian Edqvist (70. Max Leeflang).