Zojuist heeft de KNVB de speeldagenkalender voor het seizoen 2021/2022 bekendgemaakt. Op vrijdag 6 augustus 2021 is de eerste speelronde in de Keuken Kampioen Divisie. De Eredivisie start vervolgens in het weekend van 14 en 15 augustus 2021.

De basisstructuur van de speeldagenkalender is tot stand gekomen na verschillende gesprekken van de KNVB met alle betrokkenen, waaronder clubs, gemeenten, politie en het Supporterscollectief Nederland. Daarna heeft de KNVB gekeken naar (on)mogelijkheden en het overkoepelend belang van de competities. Vervolgens hebben de clubs kunnen reageren op de conceptspeeldagenkalender, waarna de definitieve speeldagenkalender tot stand is gekomen.

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Erik Pasman)

Midweekse speelrondes

Om alle 34 speelrondes te kunnen spelen, zijn er in de Eredivisie drie midweekse speelrondes ingepland. Het laatste weekend van januari 2022 wordt er niet gevoetbald in de Eredivisie vanwege een speelmoment in de kalender van de FIFA. Het Eredivisieseizoen eindigt op zondag 15 mei 2022 met een gezamenlijke speelronde.

In de Keuken Kampioen Divisie kunnen alle 38 speelrondes op vrijdagen worden ingepland en zijn dubbele speelrondes (complete speelronde op vrijdag gevolgd door een complete speelronde op maandag) overbodig. De Keuken Kampioen Divisie eindigt zondag 6 mei 2022. In aanloop naar seizoen 2021/2022 krijgen clubs in de Keuken Kampioen Divisie de mogelijkheid om aan te geven of ze wel of niet willen spelen tijdens interlandweken. Clubs die tijdens interlandperiodes niet willen voetballen, komen op de eerstvolgende maandag na de interlandperiode tegen elkaar in actie.

De winterstop in de Eredivisie duurt van vrijdag 24 december 2021 tot en met donderdag 13 januari 2022. In de Keuken Kampioen Divisie loopt de winterstop van dinsdag 21 december 2021 tot en met donderdag 6 januari 2022.

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Erik Pasman)

KNVB Beker, play-offs en Johan Cruijff Schaal

De strijd om de TOTO KNVB Beker start voor betaald voetbalorganisaties in de week van 26, 27 en 28 oktober 2021. De vijf Europees spelende clubs zijn vrijgesteld van deelname aan de eerste ronde en stromen pas in de tweede ronde (14, 15 en 16 december 2021) bij de laatste 32 clubs in. De finale van de TOTO KNVB Beker wordt gespeeld op zondag 17 april 2022.

De speelrondes van de play-offs om een Europees ticket en de play-offs om promotie en degradatie worden in mei 2022 weer door middel van een uit- en thuiswedstrijd afgewerkt. De play-offs om Europees voetbal beginnen op woensdag 18 mei 2022 en eindigen op zondag 29 mei 2022. De play-offs om promotie en degradatie lopen van dinsdag 10 mei 2022 tot en met zondag 29 mei 2022.

De wedstrijd tussen de landskampioen en de winnaar van de TOTO KNVB Beker staat gepland voor zondag 8 augustus 2021. Als de landskampioen ook winnaar is van de TOTO KNVB Beker, dan wordt dit een wedstrijd tussen de landskampioen en de nummer twee van de Eredivisie. Omdat de nummer twee op 3 of 4 augustus 2021 en 10 augustus 2021 in actie komt in de voorronde van de Champions League, wordt de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal in dat geval verplaatst naar zaterdag 7 augustus 2021.

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Erik Pasman)

Wensen en belangen

Jan Bluyssen (manager competitiezaken KNVB): “De speeldagenkalender is altijd weer een mooie puzzel, die tot stand komt na het in kaart brengen van alle belangen van clubs, supporters en gemeenten. Bij de start van het seizoen hebben we onder meer rekening moeten houden met EURO 2020. Verder hebben de clubs aangegeven eind januari niet te willen voetballen, hoewel er op de kalender ruimte voor is. Dat betekent dat daar twee speelrondes vervallen en hierdoor een extra midweekse speelronde moet worden ingepland.”

Voor de verdere invulling van de speeldagenkalender met de exacte wedstrijden en speeltijden volgt afstemming met de Eredivisie CV, CED, clubs, zendgemachtigden en de lokale autoriteiten. In juni wordt het definitieve competitieprogramma bekend gemaakt.

(Foto: Erik Pasman)

Geen reacties meer mogelijk.