De Kowet Games naderen zijn ontknoping. Het verslag uit eerste hand van alweer de vijfde editie:

De tegenstander komt vanavond naar Deventer om hun best te doen, net zoals een 20-tal heren uit Wesepe voor weer een editie van de Kowet Games. Vandaag komt Wesepe 2 strijden om de felbegeerde 1e plek dat uiteindelijk het spelen van een wedstrijd in de Adelaarshorst oplevert. Uitgerust in het tenue van hun eigen sponsor kunnen ze dan ook niet wachten om te beginnen.

De heren van de dorpsclub lijken het toch een beetje spannend te vinden in de grote stad. Onwennig en wat terughoudend beginnen ze aan de sportieve onderdelen van de Games. Maar ze blijken wel goed voorbereid en de meesten beschikken, wat je dan weer niet verwacht bij een dorpsclub, over een fluwelen techniek. Het onderdeel Atje Trap verloopt rustig en met een prima score.

Zoals Asterix van de Tover-Elixer nuttigde, wordt er van de gele sportdrank gesnoept en worden de mannen uit Wesepe iets losser. Dus iets meer relaxed en zonder stress wordt er aan het 2e onderdeel Vatje Kop begonnen. Maar net als de vorige editie is er ook vandaag sprake van enige onderschatting. Het spel blijkt uiteindelijk moeilijker dan op voorhand ingeschat. De sportdrank heeft duidelijk een andere uitwerking dan de Elixer van de Galliërs op Asterix. Toch wordt dit onderdeel uiteindelijk nog best goed afgesloten.


De official van het Kowet Games Comité werkt de puntentelling bij. (Foto’s: Jeffrey Hurenkamp)

Ter verbetering van de concentratie bij de Quiz nemen de gasten nog maar een sportdrankje. Wat een ongekende parate kennis zit er bij deze club kerels, zonder enige inbreng van de spelleider komen ze tot een hele hoop goede antwoorden.

De vaste volgers van de Kowet Games weten ondertussen dat het laatste (spel)onderdeel op deze avond de Toto Kowet is. Wat gaat er vanavond gebeuren op het heilige gras aan de Vetkampstraat? De meningen zijn verdeeld, de laatste resultaten en opstellingen van beide teams worden bekeken en ze komen redelijk snel tot een eenduidige beslissing.

Trots en zelfverzekerd van een goede score vinden de Weseper mannen hun weg naar het supportersplein. Daar wordt hun honger gestild en nog wat sportdrank ingenomen om vervolgens Kowet aan te moedigen vanaf de Leo Halle.

Wanneer ik later op de avond zelf nog een rondje over de Brink maak hoor ik flink wat rumoer. Op een van de terrassen zit een hele groep nog luid te zingen en te praten. In 1e instantie herken ik ze niet, maar als ik langzaam dichterbij kom blijken het de mannen uit Wesepe te zijn. De mannen waren stuk voor stuk veranderd in Obelixen.

Meer informatie over de Kowet Games vind je hier.