Hartelijk, zorgzaam en hulpvaardig als het kon. Maar ook: streng doch rechtvaardig als het moest. Karin Koers was ruim twintig jaar de ideale gastvrouw bij Go Ahead Eagles. Eerst in het spelershome en de Fanshop; de laatste circa vijftien jaar in de persruimte. Afgelopen weekend overleed ze, op 55-jarige leeftijd.

Go Ahead Eagles is in rouw gedompeld na het heengaan van deze rood-gele rots in de branding. In de Eerste Divisie, Eredivisie en zelfs in de Europa League; over één ding hoefde de club zich nooit zorgen te maken: de (inter)nationale mediavertegenwoordigers konden altijd rekenen op een even zo hartelijke als professionele ontvangst.

De persruimte was haar domein. Dus kwam ook niet aanzetten met nepaccreditaties of gefingeerde perspasjes. Dan had je aan Karin een kwaaie en werd je vriendelijk doch dwingend – niet zelden in zo goed mogelijk Duits of Engels – de weg naar de uitgang gewezen. Niemand kwam aan Go Ahead Eagles.

Tekst gaat verder onder foto.

Karin met wijlen Richard Thannhauser, onder meer persvoorlichter van 2001 tot 2013. (Foto: René Geerars)

Zelf bewandelde Karin de weg naar de uitgang van de persruimte ook één keer. Gedurende het seizoen 2017/2018 verruilde ze het gastvrouwschap voor het teammanagerschap, van de Onder-15 van de Voetbalopleiding van Go Ahead Eagles. Een mooi, leerzaam jaar, noemde ze het achteraf.

Maar de persruimte bleef haar thuis, dus keerde ze afgelopen seizoen terug. Ze had het gemist: de gezelligheid vóór de wedstrijd en het geratel van toetsenborden naderhand. Het bieden van een bemoedigend woord, hapje of drankje als deadlines begonnen te naderen. En een goedlachs “Bijna klaar?” als middernacht en dus sluitingstijd zich aandiende.

Ook toen de oneerlijke strijd tegen een slopende ziekte al was begonnen, bleef ze komen. Oké, ze bleef niet meer tot middernacht, maar wel tot de broodnodige bemoedigende woorden, hapjes en drankjes waren rondgebracht. De persruimte bleef immers haar domein; de gasten háár gasten.

Tekst gaat verder onder foto.

Foto: Evert van der Worp

De afgelopen maanden ging het écht niet meer. Wel bleef het contact met De Adelaarshorst. Vooral via appjes, steevast afgesloten met een rood en een geel hartje. Want wat er ook gebeurde, twee dingen bleven overeind: haar strijdbaarheid en haar liefde voor rood en geel.

Daarom sluiten we deze In Memoriam af met een foto die Karin Koers typeert. Begin deze eeuw: het water staat Go Ahead Eagles financieel tot aan de lippen. De beslissende raadsvergadering wordt bezocht door vele Eagles. Waaronder Karin. In rood en geel, de armen over elkaar, vanaf het balkon gadeslaand wat er beneden in de raadszaal gebeurt. Alle raadsleden die een blik naar boven werpen, weten: Vandaag komt niemand aan Go Ahead Eagles.

Go Ahead Eagles wenst de dierbaren van Karin veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies. Morgenavond wordt er voor de wedstrijd tegen Jong PSV een minuut stilte in acht genomen, voor Karin en de onlangs overleden Willy Wientjes. Ook dragen de spelers van Go Ahead Eagles rouwbanden.


Foto: René Geerars