Op 30 maart bepalen de seizoenkaarthouders van Go Ahead Eagles welk thuis- en uitshirt uit 30 jaar hummel komend seizoen hun come-back maken. Achter elk shirt schuilt een verhaal of herinnering. Aan een promotie of degradatie, aan een favoriete speler of een eerste wedstrijd. In aanloop naar de verkiezingen van 30 maart elke dag een interview met een shirtliefhebber. In aflevering 5 van ‘Mijn shirts’: Bas Klosters.

Sinds jaar en dag is Bas Klosters supporter van Go Ahead Eagles én de grootste vriend van Kootje. Daarnaast is hij sinds 2000 een fervent verzamelaar van Eagles-shirts. Inmiddels bestaat zijn collectie uit zo’n zestig exemplaren. Het shirt uit het seizoen 1993/94 is volgens Bas een typisch Eagles-shirt. “Een shirt met roodgele banen, waar de meeste supporters zich waarschijnlijk wel mee kunnen identificeren”, zegt hij. “Echt retro. Maar het mooiste shirt waarin Go Ahead Eagles ooit heeft gespeeld, vind ik het thuisshirt uit het seizoen 1989/90 met FAM als hoofdsponsor. Door de rode kleur met de dunne gele baan erop is dit echt een cultshirt dat afwijkt van de norm.”

Sinds 2000 mag Bas zichzelf een echte verzamelaar van Eagles-shirts noemen. “Dat is begonnen in de tijd dat Morres op de shirts stond”, geeft hij aan. “Mark Wiggers was destijds centrale verdediger bij Go Ahead Eagles. Hij was misschien niet de beste voetballer, maar wel een prima kerel, van wie ik mijn eerste shirt heb gekregen. Sindsdien vind ik het leuk om shirts te verzamelen. Hoe ouder en schaarser het shirt, hoe waardevoller het is. Hoewel ik inmiddels al zo’n zestig shirts heb, mis ik toch nog wel een paar unieke exemplaren in mijn collectie.”


(Foto: Henny Meyerink)

Ook een aantal Eagles-gerelateerde shirts die door clubiconen als Paul Bosvelt, Marc Overmars en Jan Kromkamp zijn gedragen bij hun latere clubs, ontbreken niet in de verzameling van Bas. Zoals ook een Eagles-gerelateerd shirt van Marko Pantelic tot zijn verzameling behoort. “Die heb ik overgehouden aan de halve finale van de KNVB Beker die Go Ahead Eagles in 2010 tegen Ajax speelde in De Adelaarshorst. Mijn vriend Kootje zei tegen hem: ‘In FIFA ben je een stuk sneller dan in het echt.’ Dat kon ie wel waarderen, waarop ik na afloop zijn shirt kreeg. Hoewel ik niks met Ajax heb, koester ik dat shirt. Het gebeurt namelijk niet elk seizoen dat Go Ahead Eagles in de halve finale van de KNVB Beker speelt.” In al die jaren is het één keer voorgekomen dat Bas een shirt heeft geweigerd. “Sjoerd Ars wist dat ik shirts verzamelde en gaf me na afloop van de IJsselderby een keer zijn wedstrijdshirt. Maar helaas speelde Sjoerd destijds niet meer voor Go Ahead Eagles… ‘Die hoef ik niet’, zei ik tegen hem, ‘dat gaat me echt een brug te ver.’”


(Foto: Jeffrey Hurenkamp)

Naam: Bas Klosters
Begonnen met verzamelen: In 2000
Omvang verzameling: 60 shirts
Diep in de buidel: Het thuisshirt met FAM erop (1989/90), het groen-witte uitshirt van met MORS als hoofdsponsor (1991/92) en het thuisshirt met Palm Beach (1993/94) erop hebben me wel een paar honderd euro gekost.
Eerste shirt dat ik kocht: Het uitshirt van het seizoen 1995/96 met de Schotse ruit
Mooiste uit mijn collectie: Het groen-witte uitshirt met MORS als shirtsponsor (1991/92 met het rugnummer 9 van Jeroen Boere achterop.
Heilige graal: Het blauwe uitshirt van het seizoen 1989/90 met FAM als hoofdsponsor.

De keuzes van Bas

Mijn stem voor het thuisshirt gaat naar:


Mijn stem voor het uitshirt gaat naar: