Twee weken kreeg hij bij Go Ahead Eagles de tijd om zich te bewijzen tijdens het eerste trainingsblok ter voorbereiding op seizoen 2020/2021. Een missie waarin Mitchel Michaelis slaagde, want vanaf vandaag mag de doelman zich Eagle noemen. De 27-jarige Noord-Hollander ondertekende in De Adelaarshorst een verbintenis voor één jaar (met een optie op nog een seizoen).

Wat hebben Theo Zwarthoed, Sonny Stevens en Hobie Verhulst met elkaar gemeen? “Het zijn drie keepers die ik goed ken omdat ze bij FC Volendam mijn collega’s waren”, geeft Mitchel Michaelis het verlossende antwoord. “En ja, ik weet dat ze ook alle drie voor Go Ahead Eagles hebben gekeept. Of Go Ahead Eagles bewust op zoek is gegaan naar wéér een doelman uit Noord-Holland? Haha, nee, dat denk ik niet. Het is echt toeval dat ik eind juni bij Go Ahead Eagles op stage kon komen. Een kans waar ik overigens geen seconde over na hoefde te denken. ‘Deze mogelijkheid moet ik met beide handen aanpakken’, dacht ik bij mezelf. Go Ahead Eagles beschouw ik namelijk als een van de mooiste clubs in de Keuken Kampioen Divisie.”

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Erik Pasman)

Mitchel Michaelis weet waar hij het over heeft. Als doelman van FC Volendam, waar hij de afgelopen negen jaar (met uitzondering van seizoen 2015/2016) onder contract stond, maakte hij in Deventer een aantal edities van Go Ahead Eagles – FC Volendam mee. “Zelf heb ik nooit gekeept in De Adelaarshorst, maar ik heb wel aantal keer op de bank en op de tribune gezeten. Die Eagles-supporters achter het doel, geweldig, echt een gekkenhuis! Om mijn teamgenoten te supporten, zat ik in 2013 ook als derde keeper op de tribune van De Adelaarshorst tijdens de laatste competitiewedstrijd van het seizoen 2012/2013. Met FC Volendam hadden we aan een gelijkspel genoeg om kampioen van de Eerste Divisie te worden. Helaas voor ons verloren we die wedstrijd met 3-1 van Go Ahead Eagles.”

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Erik Pasman)

Op dat moment moest de boomlange Mitchel Michaelis (2 meter en 4 centimeter) zijn debuut in het profvoetbal nog maken. Dat gebeurde op 21 september 2018 op 25-jarige leeftijd tijdens de uitwedstrijd tegen Jong PSV. “Of ik een laatbloeier ben? Eigenlijk heb ik bij FC Volendam altijd goede keepers voor me gehad. Eerst Stevens, toen Zwarthoed. Ervaren doelverdedigers, waarbij vooraf eigenlijk al vaststond dat zij als eerste doelman aan het seizoen zouden beginnen. Tot ik twee jaar geleden de strijd mocht aangaan met Jordi van Stappershoef. Samen mochten we het uitvechten. Aanvankelijk viel de keuze op Jordi, maar sinds mijn debuutwedstrijd tegen Jong PSV was ik de eerste keeper van FC Volendam.”

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Erik Pasman)

Begin december 2018 werd Michaelis echter ver teruggeworpen door twee zware blessures (gebroken jukbeen/oogkas en schouderkwetsuur), waarvan hij pas in december 2019 volledig was hersteld. “Die blessures hebben mij wel dwars gezeten, ja”, bevestigt de in Den Helder geboren sluitpost. “Des te blijer ben ik dat ik bij Go Ahead Eagles een nieuwe kans krijg om mezelf te laten zien. De voorbije twee weken heb ik tijdens het eerste voorbereidingsblok elke dag een uur met keeperstrainer Harmen Kuperus getraind en daarnaast veel grote partijen gespeeld met de rest van de selectie. En dan dat gras in Terwolde… Een verademing na tien jaar kunstgras! Ik kijk echt uit naar het aankomende seizoen.”

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Erik Pasman)

“Een allround keeper”, omschrijft technisch manager Paul Bosvelt de nieuwe doelman van Go Ahead Eagles. “Mede door zijn lengte is Mitchel sterk in de lucht. Daarnaast is hij een doelman die vanuit zijn goal durft te spelen en altijd de intentie heeft om diepteballen of voorzetten vanaf de flanken te onderscheppen. Verder is hij ook een keeper die door zijn coaching de organisatie goed neerzet.”