Verhuizen van Auckland, de grootste stad van Nieuw-Zeeland met bijna 1,7 miljoen inwoners, naar Deventer, een provinciestad aan de IJssel die net iets meer dan 100.000 inwoners telt. Het is geen alledaagse stap, en al zeker niet voor een tiener. De 17-jarige ‘Nederlandse Nieuw-Zeelander’ Jack van Luijken had er een half rondje om de aarde voor over om in de Go Ahead Eagles Voetbalopleiding zijn voetbaldroom na te jagen.

Samen met zijn vader, moeder en twee zussen emigreerde de in Zoetermeer geboren Jack van Luijken in 2008 op vijfjarige leeftijd naar Nieuw-Zeeland. Twaalf jaar later is hij terug in Nederland. Zelfstandig wonend in een studentenflat, ver weg van huis en haard. Vastberaden om als centrale verdediger van Go Ahead Eagles Onder-18 zijn voetbalambities waar te maken.

In De Adelaarshorst vertelt Jack in vloeiend Nederlands zijn verhaal voor de decemberspecial van Kleuren van Juweel. Alleen bij lastige woorden of begrippen valt hij soms even terug op de Engelse taal. “Mijn ouders hebben mij en mijn zussen tweetalig opgevoed, maar met mijn vrienden en klasgenoten sprak ik in Nieuw-Zeeland altijd Engels. Ik ben dus zeker bekend met het Nederlands, maar de taal moest wel weer even terug komen in mijn systeem.”

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Jeffrey Hurenkamp)

Supporters van Oranje

Tijdens de huwelijksreis van zijn ouders werd de kiem geplant voor de latere emigratie van het gezin Van Luijken naar Nieuw-Zeeland. “Mijn ouders vonden het een mooi en veilig land om daar hun kinderen op te voeden”, vertelt Jack, die zijn liefde voor het voetbal meenam naar de andere kant van de wereld. “In Nieuw-Zeeland zijn rugby en cricket de grote sporten, maar ik was van kleins af aan al gek op voetbal. Net als mijn vader, dus ik denk dat ik die genen van hem heb geërfd. Tijdens EK’s en WK’s volgden we het Nederlands elftal altijd op de voet. Dan was ons huis helemaal oranje versierd en moesten we vanwege het tijdsverschil diep in de nacht ons bed uit om de wedstrijden te kunnen zien.”

Tekst gaat verder onder foto.


(Foto: Jeffrey Hurenkamp)

In Nieuw-Zeeland begon Jack zijn voetbalcarrière bij Onehunga Sports FC. Vanaf het moment dat hij veertien jaar was, besloot hij vol voor zijn kansen in het voetbal te gaan. “Tot dat moment was ik nog een beetje chubby en sloom. Maar door elke dag te trainen en beter te gaan eten, ben ik dat nu gelukkig niet meer. Die sterke mindset om te slagen heb ik tot aan de dag van vandaag behouden. Football is my life and I want to make it to the top. Bij Onehunga Sports heb ik mooie ervaringen opgedaan. Met mijn team heb ik onder andere een voetbaltoernooi gespeeld in Japan en ik mocht regelmatig meetrainen met de eerste selectie. Stond ik op het veld tussen een aantal spelers die international zijn van het nationale team van Nieuw-Zeeland.”

Nieuw-Zeelandse nachtbraker

De grootste fan van Jack is zonder twijfel zijn vader Martijn van Luijken. Het bewijs dat zijn vader alles voor Jack over heeft, wordt direct geleverd tijdens het interview dat zijn zoon heeft voor Kleuren van Juweel. Jack beweert dat hij zijn vader op elk moment van de dag telefonisch kan bereiken. Zelfs als het in Nieuw-Zeeland midden in de nacht is. “Mijn vader is altijd wakker. Als ik hem nu bel, dan neemt hij zeker weten op.”

Tekst gaat verder onder foto.


(Foto: Jeffrey Hurenkamp)

Om de proef op de som te nemen, pakt Jack zijn mobiele telefoon en belt hij naar zijn vader in Nieuw-Zeeland. Het is op dat moment in Deventer half vier in de middag, terwijl het in Nieuw-Zeeland half drie in de nacht is. “Kom nou, pap”, fluistert Jack een tikkeltje nerveus als de telefoon twee keer over is gegaan en het aan de andere kant van de lijn nog angstvallig stil blijft. Maar inderdaad, na drie beltonen neemt Martijn van Luijken enthousiast de telefoon op. ‘Hoi Jack, heb je je interview bij Go Ahead Eagles al gehad?’ vraagt hij gelijk. Om vervolgens ‘live’ tijdens het interview te bevestigen dat hij zijn levensritme in Nieuw-Zeeland voor een groot deel heeft aangepast aan de tijden dat Jack in Nederland wakker is.

“Ik heb veel aan mijn vader te danken”, vertelt Jack, nadat Martijn van Luijken heeft opgehangen en in Nieuw-Zeeland weer wat nachtrust probeert te pakken. “Ik word ook altijd een beetje emotioneel als ik over hem praat. Hij is mijn allergrootste fan en kwam in Nieuw-Zeeland naar elke training en wedstrijd kijken. Dat is nu helaas niet meer mogelijk. Gelukkig hebben we afgesproken dat mijn vader volgend jaar, indien de situatie rond het coronavirus het toelaat, bij me op bezoek komt in Nederland.”

Deel 2 van het interview met Jack, waarin hij onder meer vertelt over hoe hij Kerstmis in Nederland viert, is hier te lezen in de digitale December Special van Kleuren van Juweel.

(Klik op de visual om naar de digitale versie van Kleuren van Juweel te gaan)