Drie nederlagen en één zege vandaag voor de jeugdteams van de Voetbalopleiding van Go Ahead Eagles. Individuele fouten nekten Onder-19, de nederlaag van Onder-17 was geflatteerd en de verliespartij van Onder-13 ronduit zuur. Go Ahead Eagles Onder-15 zette de zegereeks in de Tweede Divisie D voort en mocht de negende overwinning van het seizoen bijschrijven.

Individuele fouten nekken Onder-19
Go Ahead Eagles Onder-19 verloor vandaag vooral door individuele fouten met 3-0 van SBV Excelsior O19. De eerste twee tegentreffers vielen in de 25e en 27e minuut. “Die tegengoals vielen uit het niets door matig verdedigen”, zag O19-trainer Jan Kromkamp. “Daardoor gingen we met een 2-0 achterstand de rust in. Ook wij hadden in de eerste helft twee goede mogelijkheden om een doelpunt te maken. Maar op die momenten zag je dat Excelsior in staat was om op een dusdanige manier te verdedigen, dat het niet tot héél grote kansen leidde.”


 
Vanaf het begin van de tweede helft probeerde Onder-19 de tegenstander onder druk te zetten in een poging de aansluitingstreffer te maken. Kromkamp: “Maar weer viel door een fout aan onze kant uit het niets de 3-0. Daarna brak voor ons een sterke fase aan. Het laatste half uur voetbalden we goed en creëerden we een paar goede kansen.” Quiermo Dumay scoorde via de onderkant van de lat, maar de arbiter oordeelde dat de bal de doellijn niet was gepasseerd. En Zakaria Eddahchouri verscheen alleen voor door de keeper na een goede voorzet, maar slaagde er niet in om doeltreffend af te ronden. “Voor hetzelfde geld sta je dan ineens op 3-2”, besefte Kromkamp. “Het is jammer dat we vandaag op achterstand kwamen door verkeerd instappen en een verkeerde inschatting, maar we zijn zeker niet weggespeeld.”

Geflatteerde nederlaag Onder-17
Go Ahead Eagles Onder-17 verloor met 4-0 bij VVV-Venlo O17, maar de score was geen goede afspiegeling van het wedstrijdbeeld. “Ik staar me zeker niet blind op de uitslag”, gaf O17-trainer Uǧur Yildirim dan ook aan. “Het eerste schot van VVV-Venlo dat tussen de palen was gericht, ging er gelijk in. Daarna zijn we lang in de wedstrijd gebleven. Het was best aardig wat we met name in de eerste helft lieten zien. Bij vlagen waren we misschien zelfs wel beter, al vond ik VVV-Venlo wat feller.” Ook in de tweede helft bood Onder-17 lange tijd goed weerstand aan de Venlonaren. “Maar toen een kwartier voor tijd de 2-0 viel, was het gelijk gedaan”, zag Yildirim. “Dat het uiteindelijk 4-0 werd, is geflatteerd, want onze spelers hebben vandaag keihard hun best gedaan.”


 
Zegereeks Onder-15 duurt voort

Go Ahead Eagles Onder-15 bleef de zegereeks in de Tweede Divisie D voortzetten. Ook de negende competitiewedstrijd werd in een overwinning omgezet: 1-6 bij Be Quick 1887 O15. “We hebben heel goed gespeeld tegen een opponent die ik tot de betere tegenstanders van de amateurclubs reken”, sprak O15-trainer Tristan Berghuis. “De eerste 25 minuten kwamen we tot weinig kansen, maar we waren goed aan de bal, geconcentreerd en maakten de juiste keuzes.” In de laatste tien minuten voor rust scoorde Onder-15 twee keer. Berghuis: “De tweede helft liet hetzelfde wedstrijdbeeld zien. De goals die we maakten, kwamen via mooie aanvallen en goed samenspel tot stand. Dat was echt genieten.” In de slotseconden moest Onder-15 ook nog een tegentreffer slikken. Het was pas de tweede tegengoal die het team van Berghuis dit seizoen moest incasseren. “De verdedigers baalden daar van en waren zichtbaar teleurgesteld, want ze zijn er echt op gebrand om zo weinig mogelijk tegentreffers te krijgen. En dat is alleen maar goed, natuurlijk.”


 
Met 27 punten uit 9 competitiewedstrijden blijft Go Ahead Eagles Onder-15 de ranglijst van de Tweede Divisie D aanvoeren. Volgende week zaterdag (1 december) wacht voor het team van Berghuis de topper bij FC Groningen O15, dat met twee punten minder op de tweede plaats staat.

Zuur verlies Onder-13
In de Eredivisie laag leed Go Ahead Eagles Onder-13 een 0-1 nederlaag tegen FC Groningen O13. “De spelers waren vandaag echt gretig om deze wedstrijd te winnen en straalden dat ook uit”, zag O13-trainer Jip Ellenbroek. “Er waren over het hele veld veel één-tegen-één duels te zien, waarbij wij vaak als winnaar naar voren kwamen. Het was niet de mooiste wedstrijd qua voetbal, maar er was wel veel strijd en passie.” Dielan Ghafour kreeg in de eerste helft twee goede mogelijkheden om zijn team oog in oog met de keeper op voorsprong te brengen, maar de openingstreffer bleef uit. Ellenbroek: “Maar qua kansenverhouding waren wij de bovenliggende partij. In de rust heb ik dan ook aangegeven dat ik heel tevreden was met ons spel en dat we de lijn van de eerste helft in de tweede helft moesten doortrekken.”


 
Na rust kregen beide teams kansen om de wedstrijd naar zich toe te trekken. FC Groningen O13 raakte de lat, terwijl Go Ahead Eagles O13 een doelpunt wegens buitenspel afgekeurd zag worden. Twee minuten voor het einde sloegen de Groningers via een uitbraak alsnog toe: 0-1. “We hadden vandaag zeker niet hoeven verliezen”, vond Ellenbroek. “Het was een zure nederlaag, want het was misschien wel een van onze beste wedstrijden van het seizoen. Maar ik ben trots op de jongens. Helaas krijg je in het voetbal niet altijd wat je verdient.”

Wedstrijdkarakteristieken

Eerste Divisie: SBV Excelsior O19 – Go Ahead Eagles O19 3-0 (2-0)

Eerste Divisie: VVV-Venlo O17 – Go Ahead Eagles O17 4-0 (1-0)

Tweede Divisie D: Be Quick 1887 O15 – Go Ahead Eagles O15 1-6 (0-2)
Doelpunten Go Ahead Eagles: Dinand Burgmeijer (2), Bruno van den Dungen (2), Mohammed Galiif (2)

Eredivisie laag: Go Ahead Eagles O13 – FC Groningen O13 0-1 (0-0)