Nipte nederlaag in openingsduel tegen Heerenveen

Een strijdbaar Go Ahead Eagles verloor vanavond zijn eerste wedstrijd van het seizoen. Thuis werd met 0-1 verloren van sc Heerenveen, door een van richting veranderd schot van Tibor Halilovic in de zevende minuut.

In een kolkende Adelaarshorst trapten Go Ahead Eagles en sc Heerenveen het Eredivisieseizoen 2021/2022 af. De wedstrijd begon aftastend. Beide ploegen gaven elkaar weinig ruimte weg, totdat Tibor Halilović van de rechterkant naar binnenkwam. Zijn schot met links veranderde onderweg hevig van richting, waardoor Warner Hahn kansloos was: 0-1. Na de valse start voor de Deventenaren kreeg Boyd Lucassen drie minuten later de kans om de stand direct al gelijk te trekken. Zijn inzet vond echter de voeten van Erwin Mulder.

De rest van de eerste helft was, qua kansen, voor sc Heerenveen. De ploeg van Johnny Jansen creëerde een aantal mogelijkheden via Arjen van der Heide, Ibrahim Dresevic en opnieuw Van der Heide, maar Warner Hahn hield de rest van het eerste bedrijf zijn doel schoon. Vlak voor rust kwam Go Ahead Eagles er nog een keer gevaarlijk door, toen Justin Bakker met een splijtende pass Martijn Berden voor het doel zette. Zijn kopbal eindigde in de handen van Mulder, waardoor beide ploegen aan de thee gingen met een 0-1 ruststand.

De eerste mogelijkheid na rust was voor de bezoekers. Tibor Halilović vond echter Warner Hahn op zijn weg, die met een katachtige redding de 0-2 voorkwam. Vervolgens draaiden de rollen om. Zo kreeg Isac Lidberg een kansje, maar zijn inzet ging ruim over. Dichterbij de gelijkmaker was Philippe Rommens na een uur voetballen. Zijn inzette stuiterde naast. Niet veel later zag ook Martijn Berden zijn poging geen doel vinden. Zijn schot werd geblokt door de verdediging van Heerenveen.

Op aangeven van invaller Marc Cardona kreeg Giannis Botos – net als Cardona een minuut eerder in het veld gekomen – een grotere kans op de gelijkmaker. Zijn inzet belandde naast het doel. Na een speldenprikje van Heerenveen-middenvelder Rodney Kongolo kreeg Botos in de 77e minuut opnieuw een mogelijkheid om de score gelijk te trekken. Heerenveen-goalie Erwin Mulder keerde de inzet. Niet veel later raakte Cardona de lat van het Friese doel.

In de slotfase werd Go Ahead Eagles nog veelvuldig aangemoedigd door het fanatieke thuispubliek, maar ook een volley van Jacob Mulenga deed het net niet bollen. Een strijdend Go Ahead Eagles ging uiteindelijk dan ook in de eerste competitiewedstrijd van het seizoen met 0-1 ten onder.

Go Ahead Eagles – sc Heerenveen 0-1 (0-1)
7′ Tibor Halilovic 0-1

Scheidsrechter: Kevin Blom

Go Ahead Eagles: Warner Hahn; Mats Deijl, Gerrit Nauber, Justin Bakker, Bas Kuipers; Boyd Lucassen, Philippe Rommens, Luuk Brouwers (67′ Giannis Botos); Martijn Berden (67′ Marc Cardona), Isac Lidberg (74′ Jacob Mulenga), Ragnar Oratmangoen (74′ Ogechika Heil).

sc Heerenveen: Erwin Mulder; Milan van Ewijk, Sven van Beek, Ibrahim Dresevic, Rami Kaib; Rodney Kongolo, Tibor Halilovic (72′ Siem de Jong), Joey Veerman; Mitchell van Bergen, Henk Veerman (88′ Rami Hajal), Arjen van der Heide (68′ Filip Stevanovic).