Nipte zege op Achilles’29 brengt Go Ahead Eagles naar derde plaats

Go Ahead Eagles is door een 3-2 overwinning op Achilles’29 opgeklommen naar de derde plaats in de Jupiler League. Met twee goals schroefde spits Leon de Kogel zijn seizoenstotaal op naar vijf treffers. Voorafgaand aan de wedstrijd werd er met een minuut applaus eer betoond aan Cees van Kooten, de clubtopscorer aller tijden van Go Ahead Eagles, die vorige week overleed na een slopende ziekte.

Dennis Demmers had één wijziging in zijn basisformatie aangebracht ten opzichte van de met 2-4 gewonnen uitwedstrijd tegen FC Den Bosch. Door de blessure van Mohamed Hamdaoui stond Jerry van Ewijk op de linksbuitenpositie, waardoor er een plek op het middenveld vrij was gekomen voor Chris David, die daarmee zijn basisdebuut maakte voor Go Ahead Eagles.

DEVENTER - Go Ahead Eagles - Achilles 29, Jupiler League, voetbal, seizoen 2015-2016, Stadion De Adelaarshorst, 30-08-2015, GA Eagles-speler Chris David (l) met Achilles29-speler Joey Dekkers (r)

Chris David in de achtervolging. (Foto: Erik Pasman)

Na een gelijkopgaande beginfase met nauwelijks kansen voor beide ploegen gooide Go Ahead Eagles halverwege de eerste helft de schroom van zich af. Leon de Kogel was na twintig minuten dicht bij de openingstreffer, maar de afgeslagen bal die hij op zijn pantoffel nam, werd door Achilles-doelman Leon ter Wielen tot hoekschop gebokst. Toch slaagde de spits erin om de wedstrijd open te breken. Na een fraaie combinatie met Sander Duits versloeg De Kogel de Achilles-goalie met een diagonaal schot: 1-0 in de 27ste minuut. Drie minuten later verdubbelden de Deventenaren de voorsprong. Uit een vrije trap van Jeffrey Rijsdijk kopte Xandro Schenk de bal opnieuw achter Ter Wielen: 2-0 in de 30ste minuut. Rijsdijk, De Kogel en Van Ewijk kregen daarna goede mogelijkheden om nog in de eerste helft de definitieve genadeklap uit te delen aan de Groesbekers, maar alle drie misten zij precisie in de afronding.

De weelde van een 3-0 voorsprong werd kort na rust echter alsnog gerealiseerd. Na een combinatie met David werd Elvio van Overbeek in het strafschopgebied ten val gebracht door Mehmet Dingil, die hiervoor een gele kaart ontving. De toegekende strafschop werd benut door De Kogel, die daarmee zijn vijfde treffer van het seizoen liet noteren. In de 67ste minuut was opnieuw het moment aangebroken om Cees van Kooten te eren door massaal het You’ll Never Walk Alone aan te heffen. Direct daarop leek Van Ewijk definitief de buit binnen te halen voor Go Ahead Eagles. Met een schuiver in de korte hoek verschalkte hij Ter Wielen, maar de bal verdween in het zijnet.
DEVENTER - Go Ahead Eagles - Achilles 29, Jupiler League, voetbal, seizoen 2015-2016, Stadion De Adelaarshorst, 30-08-2015, GA Eagles-speler Leon de Kogel (l) benut een strafschop en scoort de 3-0

Leon de Kogel benut een strafschop: 3-0. (Foto: Erik Pasman)

Onverwacht kreeg de ploeg van Demmers een kwartier voor tijd een tegentreffer te incasseren. Door onachtzaamheid in de Deventer defensie verscheen Hielke Penterman alleen voor doelman Erik Cummins, die hij met een geplaatst schot verschalkte: 3-1. Vijf minuten voor tijd werd Van Ewijk net buiten het strafschopgebied onreglementair gestuit door Dingil, die voor de tweede keer een gele prent kreeg van scheidsrechter Mulder en daardoor voortijdig de kleedkamer mocht opzoeken. Toch maakte Go Ahead Eagles het zichzelf tegen tien Groesbekers nog onnodig moeilijk, door ver in blessuretijd een penalty weg te geven aan Achilles. Penterman pakt het cadeautje uit en scoorde 3-2. De drie punten bleven echter in Deventer, waardoor Go Ahead Eagles in de Jupiler League opklom naar de derde plaats.

Go Ahead Eagles – Achilles’29 3-2 (2-0)
27. Leon de Kogel 1-0
30. Xandro Schenk 2-0
49. Leon de Kogel 3-0 (strafschop)
74. Hielke Penterman 3-1
90.+3 Hielke Penterman 3-2 (strafschop)

Scheidsrechter: Mulder