Nieuws Algemeen

“Nominatie echt enorme eer”

En opeens zag Deniz Türüc zichzelf vanochtend terug op een paginagrote advertentie in de Telegraaf. Samen met Georginio Wijnaldum (PSV), Bram van Polen (PEC Zwolle) en Maikel Kieftenbeld (FC Groningen), is de middenvelder van Go Ahead Eagles genomineerd voor de titel ‘Maatschappelijk Speler van het Jaar’.

 “Een enorme eer natuurlijk”, vertelt Türüc. Het is niet voor niets dat hij één van de kanshebbers is…

Zo is de Enschedeër jeugdtrainer bij De Enschedese Boys, de club waar hij op negenjarige leeftijd werd gescout door FC Twente. “Dat vind ik erg leuk om te doen”, vertelt hij. “Ik merk dat de jongens en meiden mij toch een beetje zien als een rolmodel, mede door mijn Turkse achtergrond. Ik leer ze over een goede inspeelpass maar juist óók over respect voor de tegenstander en scheidsrechter. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. En dat maakt me ook bewust van mijn rol op het veld, probeer daar eveneens als een goed voorbeeld te dienen.” Het afgelopen seizoen was de middenvelder trainer bij de E1, het team waar ook zijn broertje Ilkan in speelt. “We zijn kampioen geworden”, glundert Deniz. “En Ilkan is gescout door Twente. Mooi, hè?”

Familie is sowieso erg belangrijk voor de speler van Go Ahead Eagles.. Mede vanwege de geboorte van zijn zoontje Jayden koos hij ervoor in ieder geval nog een jaar bij GA Eagles te blijven en daarmee niet te kiezen voor het grote geld van onder meer Galatasaray. “Als jonge voetballer is het erg fijn je familie in de buurt te hebben”, weet hij. “Ik woon nog steeds dichtbij mijn ouderlijk huis, waar ik op de pleintjes het voetballen leerde.” Dankzij Deniz krijgt de huidige generatie die kans ook. “Het voetbalveld waar ik altijd op speelde is een tijd terug weggehaald, omdat er teveel overlast en rotzooi was”, legt hij uit. “De kinderen van nu hebben mij gevraagd of ik me hard wilde maken voor een nieuw veld. Dat heb ik gedaan, maar niet voordat ik de hele buurt en de lokale politiek heb samengebracht om erover te praten. Tijdens die avond heb ik een powerpointpresentatie gehouden over het nieuwe veld. Met z’n allen hebben we daarna regels vastgesteld, die op een groot bord naast het veld komen. Daarboven komt de naam van het voetbalveld, gekozen door de buurtbewoners: het Türücveld. Daar ben ik erg trots op. Over een paar maanden begint de aanleg.”

tenue2
Deniz Türüc toont het nieuwe uittenue, voorafgaande aan dit seizoen.

In Deventer en omstreken is er ook veel waardering voor de wijze waarop de technisch begaafde middenvelder invulling geeft aan zijn voorbeeldfunctie richting de jeugd én zijn teamgenoten. Türüc is een stralende persoonlijkheid, een kindervriend, nooit te beroerd handtekeningen uit te delen, te poseren met fans, een praatje te maken. Zijn handelsmerk: iedere vraag beantwoordt hij met een wedervraag: ‘Hoe is het met jou’ of in het geval van ouderen: ‘Hoe is het met u?’ want de mens Türüc zit vol aandacht en respect naar anderen.

En hoewel zijn gedrag naturel en spontaan is, is hij ook bewust bezig met zijn voorbeeldrol als profvoetballer, zowel binnen als buiten het veld. Hij zet zich actief en met veel enthousiasme in voor verschillende maatschappelijke projecten van Go Ahead Eagles, zoals Playing for Success, de Buurtleague, de Go Ahead Eagles Cup en Iedereen Actief. Dit doet hij op wekelijkse basis. “Geweldig om te doen. Ik weet nog hoe Blaise N’Kufo van Twente bij ons op school kwam en wat dat met mij deed. Hij vertelde toen ook over goed gedrag en sportiviteit. Ik vind het een eer dat ik datzelfde effect teweeg kan brengen. Misschien inspireer ik nu wel, net als N’Kufo deed bij mij, een jongen of meisje, dat het op zijn of haar beurt op een gegeven moment ook doorgeeft. Een mooi doel, naast het doel op het veld.”

Klik hier voor het item van Eagles TV over Türüc’ activiteiten als jeugdtrainer.

gaegro15

Over de verkiezing
Alle Eredivisieclubs is gevraagd één speler voor te dragen die zich op een bijzondere wijze inzet voor een sterkere samenleving. De Eredivisie en Meer dan Voetbal hebben daaruit deze vier genomineerden gekozen, omdat zij allemaal zeer actief betrokken zijn bij de maatschappelijke activiteiten van hun club. De top vier wordt vervolgens beoordeeld door een jury bestaande uit: Siem de Jong (winnaar 2013) Alex Tielbeke (Directeur Eredivisie), Jaap de Groot (Chef sport De Telegraaf), Barbara Barend (hoofdredacteur Helden magazine) en Michiel Verboven (Managing Director VriendenLoterij).

Maandag 1 september wordt tijdens het Voetballer van het Jaar gala 2014 bekend gemaakt wie zich mag kronen tot Maatschappelijk speler Eredivisie 2014 en € 50.000 in ontvangst mag nemen.

Over de Eredivisie
Sinds 1956 zijn de sterkste clubs van Nederland verenigd in één competitie: de Eredivisie. Deze bakermat van het nationale voetbal heeft wereldwijd een reputatie opgebouwd van spannend, vernieuwend en creatief voetbal. Gevoed door de sterke Nederlandse voetbalcultuur staat de Eredivisie bovendien tot ver over de landsgrenzen bekend als ideale broedplaats voor voetbaltalent. De achttien Eredivisie Clubs hebben zich verenigd in de overkoepelende organisatie Eredivisie CV. Het doel van de vennootschap is onder andere het optimaliseren van de commerciële exploitatie van de mediarechten en sponsorrechten ten behoeve van én namens de achttien Eredivisie Clubs. De Eredivisie CV tracht namens de clubs zoveel mogelijk Nederlanders te verbinden met de Eredivisie, de hoogste voetbalcompetitie van Nederland. Door gebruik te maken van een gezonde exploitatie wordt getracht op sportief vlak een hoogwaardige en aantrekkelijke competitie te hebben én houden in Nederland, om zo maximale aansluiting te behouden met buitenlandse competities.

Over de VriendenLoterij

De VriendenLoterij wil een vriend zijn voor alle Nederlanders. Voor mensen die een steuntje in de rug nodig hebben om mee te kunnen doen in de samenleving. En voor deelnemers die (grote) prijzen kunnen winnen.

De VriendenLoterij steunt goede doelen, clubs en verenigingen die zich richten op gezondheid en welzijn van mensen. Loterijdeelnemers hebben de mogelijkheid om voor een zelfgekozen goed doel mee te spelen. Sinds 1998 is ruim een half miljard euro aan goede doelen geschonken. Organisaties zoals KWF Kankerbestrijding, Fonds Gehandicaptensport, Alzheimer Nederland, Jantje Beton en de Richard Krajicek Foundation ontvangen jaarlijks een bijdrage. Als Maatschappelijk Partner van de Eredivisie steunt de VriendenLoterij de jeugdopleidingen van alle Eredivisieclubs. Ook steunt de VriendenLoterij stichting Meer dan Voetbal met als missie de kracht van voetbal in te zetten voor een sterkere samenleving.

Eredivisie is Meer dan Voetbal
Miljoenen voetballiefhebbers, van jong tot oud, bezoeken hun favoriete club in het stadion of volgen de Eredivisie via de media. Maar voetbal is veel meer dan een leuk tijdverdrijf, het heeft een omvangrijke maatschappelijke functie. De populairste sport van Nederland is in sociaal opzicht bindend voor de samenleving, speelt een belangrijke rol bij het stimuleren van gezond gedrag en bevordert stedelijke, regionale en zelfs nationale trots. Voetbal overbrugt scheidslijnen als nationaliteit, leeftijd en geloof. De Eredivisie Clubs ontplooien daarom talrijke activiteiten waarbij deze maatschappelijke verankering gestalte krijgt. Want de Eredivisie is Meer dan Voetbal!

gae-meer-dan-voetbal

Terug naar overzicht