Een mindere voetbalvrijdag voor de jeugd van Go Ahead Eagles werd gecompenseerd met een betere zaterdag. Waar Onder-13 vrijdagavond de mini-IJsselderby tegen PEC Zwolle geflatteerd verloor, daar zorgden de overwinningen van Onder-19, Onder-17 en Onder-15 er zaterdag voor dat het winstpercentage keurig eindigde op 75 procent. 

O19 koelbloediger dan WSV

Go Ahead Eagles Onder-19 speelde zaterdagochtend op sportpark Zuiderlaan in Twello het bekerduel met de leeftijdsgenoten van WSV. De amateurs hielden de profs knap op een 1-1 gelijkspel, maar vanaf elf meter bleek Go Ahead Eagles Onder-19 toch koelbloediger. Plaatsvervangend coach Eric Whittie zag dat Onder-19 nauwelijks in de problemen kwam tegen de club uit Apeldoorn. “Het overwicht lag bij ons, we waren beter en gaven ook weinig weg. Helaas kregen we wat ongelukkig de gelijkmaker om de oren”, zegt Whittie, normaliter bij Go Ahead Eagles werkzaam als Hoofd Voetbalopleiding.

Tekst gaat verder onder foto.


 
“Het probleem was dat we zelf ook niet heel veel creëerden, ondanks dat we vooral op de helft van de tegenstander speelden. Dat er na negentig minuten een 1-1 stand op het scorebord stond was terecht, want WSV deed er echt alles aan om het ons zo moeilijk mogelijk te maken.” Uiteindelijk plaatste Go Ahead Eagles Onder-19 zich voor de volgende ronde. “We begonnen goed aan de strafschoppenserie, alleen werd het uiteindelijk toch nog even spannend. Gelukkig wonnen we de strafschoppenreeks en is het heel fijn om een ronde verder te zijn. Dat merkte je ook aan de spelers; de blijdschap spatte er vanaf toen we gezamenlijk door het nemen van penalty’s wonnen. Mooi om te zien.”

Ook O17 bekert verder

Bekervoetbal ligt Go Ahead Eagles Onder-17 dit seizoen wel. Nadat de ploeg van Uǧur Yildirim eerder in de poulefase al korte metten had gemaakt met DOS Kampen O17 (9-0), v.v. Hattem O17 (0-10) en BWO O17 (1-12), boekte O17 zaterdagmiddag een 1-3 zege op csv Apeldoorn O17. Volkan Kemence maakte in de 23e minuut het openingsdoelpunt en niet veel later lag ook al de 0-2 in het netje. Toch gingen beide ploegen met een 1-2 ruststand aan de thee. “Maar we zijn nooit echt in de problemen gekomen, ook niet toen csv Apeldoorn op zoek ging naar de gelijkmaker. Alleen duurde het in mijn ogen veel te lang voordat wij ons derde doelpunt maakte”, zo blikte Yildirim toch een tikkeltje teleurgesteld terug. “We hebben ontzettend veel gecreëerd, en daar ben ik ook tevreden over, maar ik was niet tevreden over onze bezetting voor de goal. Daar hebben we afgelopen week nota bene nog op getraind.”

Tekst gaat verder onder foto.


 
Toch had Yildirim, geboren in Apeldoorn en een verleden bij de tegenstander, stiekem ook genoten van het duel. “Het was een mooie en boeiende wedstrijd, dat zeker. Je merkte echter ook dat er een klasseverschil zit tussen deze twee ploegen, maar dat is ook normaal. Als we wat scherper waren geweest, dan hadden we met een groter verschil kunnen winnen. Aan de andere kant: het is toch knap dat we deze wedstrijd gewoon winnend afsluiten. Dit soort duels win je niet zomaar even met twee vingers in de neus, dus daar ben ik blij mee.”

Korfbaluitslag bij O15

In de Eerste Divisie-laag is Go Ahead Eagles Onder-15 al het hele seizoen op dreef. Zaterdagmiddag nam O15 het in eigen huis als koploper op tegen de nummer twee van de competitie: AFC ’34 O15. In totaal werd er in het duel tussen de twee hoogvliegers van de Eerste Divisie-laag negen keer gescoord en de ploeg van Tristan Berghuis maakte zes van die doelpunten. “Over onze eerste helft was ik héél erg tevreden, we gingen ook niet voor niets met een 4-0 voorsprong de rust in”, zo vertelt de trainer. “In de eerste helft klopte het allemaal; van het veldspel zodra wij de bal hadden tot aan het onder druk zetten van onze tegenstander bij balverlies. Voor de rust was het wat dat betreft een droomscenario voor een trainer”, aldus Berghuis.

Tekst gaat verder onder foto.


 
Het duel met de club uit Alkmaar eindigde uiteindelijk in 6-3. “We werden in de tweede helft iets gemakzuchtiger en dat zag je terug in het spel. We hielden onze tegenstander minder onder druk en de afstand tussen de linies werd een stuk groter. Dat is zonde, want als je een hele wedstrijd speelt zoals wij in de eerste 50 minuten deden, dan kan je een mooie uitslag neerzetten. Dat dit uiteindelijk niet gebeurde, heeft dan misschien toch met de mindset te maken. Dat is eigenlijk het enige smetje op dit duel.” Namens Onder-15 maakte Mohamed Galif vier van de zes doelpunten. Berghuis: “Zijn eerste treffer was geweldig om te zien. Als je vier doelpunten maakt, ben je natuurlijk de echte uitblinker, maar nog meer spelers vielen in positieve zin op.”

Onder-15 staat als promovendus stijf bovenaan in de Eerste Divisie-laag. “We zitten nu precies op de helft”, vervolgt Berghuis. “Na zeven wedstrijden hebben we al negentien punten. De Top-2 promoveert naar de Eerste Divisie-hoog en dat moet ook onze doelstelling zijn de komende weken. Als je ziet waar we momenteel staan – we hebben al een aardige voorsprong op de concurrentie – dan is promotie haalbaar.”

O13 verliest mini-IJsselderby

Go Ahead Eagles Onder-13 kwam vrijdagavond al in actie. In Twello werd de mini-IJsselderby tegen PEC Zwolle O13 gespeeld en die wedstrijd ging helaas met 0-4 verloren voor de ploeg van Jip Ellenbroek. “We begonnen goed aan de wedstrijd”, zo analyseerde de trainer. “Alleen waren we wat slordig in de eindpass. Als dat niet was gebeurd, dan hadden we aan het begin van de wedstrijd al twee of drie keer alleen voor de keeper kunnen staan. Misschien heeft dat dan ook een beetje met wedstrijdspanning te maken”, vertelt Ellenbroek. “Op een gegeven moment maakten we een foutje in onze opbouw en kregen we tegen de verhouding in de 0-1 tegen. Balen dat zo’n eerste bal er direct invliegt. Na dat doelpunt zetten we minder druk op PEC Zwolle en zij speelden het vervolgens goed uit, waardoor we met een 0-3 achterstand de rust ingingen.”

Tekst gaat verder onder foto.


 
In de tweede helft lukte het Go Ahead Eagles O13 niet meer om terug te komen van de achterstand. “Door hun eerste doelpunt kantelt de wedstrijd volledig, maar ook dat hoort bij voetbal. Mijn spelers concludeerden in de kleedkamer dat we in de eerste twintig minuten beter waren dan PEC Zwolle, maar voetbal blijft een raar spelletje.” Na de thee moest Onder-13 ook nog de 0-4 incasseren. Ellenbroek: “Ik moet wel zeggen dat PEC Zwolle in de tweede helft bewees dat het over een prima ploeg beschikt, met veel dynamiek en vastigheid. Toch was deze nederlaag iets geflatteerd. Bij PEC Zwolle viel alles precies goed en bij ons juist niet, dat is teleurstellend”, zo eindigt Ellenbroek.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN

Bekerwedstrijd:
Go Ahead Eagles O19 – WSV O19 1-1 (1-0) (penaltyserie: 8-7)
Doelpunt Go Ahead Eagles: Quiermo Dumay

Bekerwedstrijd:
csv Apeldoorn O17 – Go Ahead Eagles O17 1-3 (1-2)
Doelpunten Go Ahead Eagles: Stan ter Haar, Volkan Kemence, eigen doelpunt csv Apeldoorn O17

Eerste Divisie-laag:
Go Ahead Eagles O15 – AFC ’34 O15 6-3 (4-0)
Doelpunten Go Ahead Eagles: Mohamed Galif (4), Jorn Hekkert (2)

Eerste Divisie-hoog:
Go Ahead Eagles O13 – PEC Zwolle O13 0-4 (0-3)

Wil jij als redacteur Voetbalopleiding op wedstrijddagen verslag uitbrengen van de prestaties van de jeugdteams op de clubwebsite van Go Ahead Eagles? Kijk dan hier of jij het schrijftalent bent waarnaar we op zoek zijn.