Van de vier jeugdteams van de Voetbalopleiding van Go Ahead Eagles kwamen vandaag alleen de twee jongste jeugdteams in actie. Go Ahead Eagles Onder-15 verloor in het hoge noorden met 2-0 van FC Groningen O15. Go Ahead Eagles Onder-13 ging onderuit in het diepe zuiden. In Kerkrade werd het 1-0 voor Roda JC O13.

Door de 2-0 nederlaag tegen FC Groningen O15 raakte Go Ahead Eagles Onder-15 de koppositie in de Tweede Divisie kwijt aan de noorderlingen. “Het was niet onze beste wedstrijd van het seizoen”, constateerde O15-trainer Tristan Berghuis. “Daarentegen was FC Groningen wel heel erg goed. Toch waren beide teams aan elkaar gewaagd. Wij begonnen heel goed aan de wedstrijd en hadden de eerste tien minuten een overwicht. FC Groningen scoorde uit de eerste de beste kans. Daardoor kregen zij een boost, terwijl wij na die tegentreffer juist wat minder werden.”


 
In de tweede helft had Go Ahead Eagles Onder-15 moeite om kansen te creëren. Via een fraaie goal verdubbelde FC Groningen O15 de voorsprong. “Dat doelpunt viel eigenlijk uit het niets, maar was wel een hele mooie treffer”, vond Berghuis. “In de jacht op de aansluitingstreffer gingen wij vervolgens opportunistischer voetballen door één-tegen-één te gaan spelen. Dat leidde in de laatste vijf minuten tot enkele kansen, maar het geluk zat ons niet mee. Er ging een bal op de lat en een andere poging werd helaas van de doellijn gehaald.”

Toch kon Berghuis leven met de 2-0 nederlaag. “Het was vandaag een lastige wedstrijd voor ons, maar wel een duel met de weerstand waaronder je eigenlijk elke week wedstrijden wilt spelen. Het was een gelijkwaardig duel en dan wint meestal de ploeg die op zo’n moment het beste in de wedstrijd zit. Het was mooi geweest als we vandaag op de ranglijst een gaatje hadden geslagen. Dat is helaas niet gelukt. FC Groningen staat nu één punt boven ons, maar de competitie blijft spannend en ligt nog helemaal open.”


 
Leermoment voor Onder-13 in Limburg
In de Eredivisie laag verloor Go Ahead Eagles Onder-13 met 1-0 van de leeftijdsgenoten van Roda JC. “We speelden een goede eerste helft”, oordeelde O13-trainer Jip Ellenbroek. “We slaagden erin om ons onder de druk van de tegenstander uit te spelen. Roda JC speelde met twee spitsen, waarop onze spelers zelf het initiatief namen om de ruimte bij de backs te zoeken. Het was mooi om te zien dat ze dat soort details zelf herkennen in het veld.” Go Ahead Eagles Onder-13 kreeg twee kansen via Jesse Wijnstok en Dielan Ghafour. Roda JC stelde daar één mogelijkheid tegenover via de snelle rechterspits van de Limburgers. Ellenbroek: “Maar verder was er niet zoveel aan de hand en hebben we als team goed verdedigd. In de rust heb ik dan ook aangegeven om op dezelfde voet verder te gaan.”


 
Door een wereldgoal van de nummer 9 kwam Roda JC echter twee minuten na rust op voorsprong. De Limburgse aanvaller liet de bal stuiteren, waarna hij hem in één keer in de verre hoek volleerde. “Een knappe goal”, vond ook Ellenboek. “Daarna werden wij iets te onrustig. Roda JC verdedigde met elf spelers in een poging om de 1-0 voorsprong over de streep te trekken. Daar hadden wij voetballend iets meer tegenover moeten stellen, maar we liepen teveel uit positie.”


 
Roda JC toonde zich vooral gevaarlijk in de counter. Ellenbroek: “Onze doelman Tim Spijkerman pakte tot twee keer toe de bal na een één-tegen-één situatie, waarna we in de laatste tien minuten één-op-één zijn gaan spelen. Verdedigend wisten we ons goed staande te houden, maar we hadden teveel moeite om in de eindfase nog iets te creëren. Dat we in de tweede helft niet meer konden brengen wat we in de eerste helft wel brachten, is een goed leermoment. In het vervolg moeten we tegen een compact spelende tegenstander wat rustiger de bal rondspelen en wachten op het moment dat er openingen ontstaan.”

Wedstrijdkarakteristieken

Tweede Divisie D: FC Groningen O15 Go Ahead Eagles O15 2-0 (1-0)

Eredivisie laag: Roda JC O13Go Ahead Eagles O13 1-0 (0-0)

Go Ahead Eagles Onder-19 en Go Ahead Eagles Onder-17 hadden een competitievrije zaterdag.


Go Ahead Eagles Onder-17 benutte de competitievrije zaterdag voor een teamuitje in De Waltakke in Lochem.