Het begin van het nieuwe seizoen voor de jeugd duurt nog even, maar als de aftrapavond symbolisch is voor wat komen gaat, wordt het in elk geval een swingende voetbaljaargang. Woensdagavond werden in de lounge van de Adelaarshorst de A-, B-, C- en D-selecties gepresenteerd en vertelde Jochem de Weerdt (ex-trainer C1) over zijn avontuur in Oeganda. Een Oegandees koor luisterde het geheel op door trommelend, dansend en zingend ten tonele te verschijnen.

 

Zo kreeg een tot dan toe reguliere bijeenkomst een welkom Afrikaans tintje. Nadat de trainers Ugur Yildirim (D1), Jan Kromkamp (C1), Kick Maatman (B1), Harry Decheiver (A1) en Marco Koorman (beloften/high performance coach) hun selecties hadden gepresenteerd – en technisch manager Dennis Bekking zichzelf had geïntroduceerd – was het de beurt aan De Weerdt. De Apeldoorner was onlangs in Oeganda om daar voetbaltrainingen te geven. Go Ahead Eagles blijft zich de komende jaren in nauwe samenwerking met AOC Oost én enkele amateurverenigingen uit de regio Deventer inzetten in het Afrikaanse land, met De Weerdt als ambassadeur. De club sluit zich zo aan bij tal van organisaties die ieder op een eigen manier hulp bieden in Oeganda (Connect2Uganda).

“Als wij in Nederland een uitwedstrijd spelen, hebben we de beschikking over een luxe bus”, verhaalde De Weerdt. “Waarbij de buschauffeur nog even vraagt of iedereen zijn riem wel goed vast heeft. In Oeganda zitten ze met veertig man op een soort open vrachtwagen voor een ritje van ‘maar’ drie kwartier. De wegen zijn daar dramatisch. Maar niemand zeurde.”

DEVENTER - Aftrapbijeenkomst voetbalopleiding GA Eagles jeugd seizoen 2016-2017, voetbal, Stadion De Adelaarshorst, 29-06-2016, Dansgroep Oeganda

(foto’s Erik Pasman)

 

Blij met weinig

Als blanke voelde De Weerdt zich aanvankelijk wat ongemakkelijk, omdat Oegandezen tegen hem op keken. “Terwijl ik op gelijke hoogte met ze wilde staan. Met een beetje humor werkte dat wel.” De oefenmeester was gedetacheerd in het district Bukomansimbi, waar hij met lokale jeugd de Bukomansimbi Eagles oprichtte, een team dat het in wit Go Ahead Eagles-tenue opnam tegen een elftal uit ‘de grote stad’. “Prachtig om te zien met wat voor simpele zaken mensen in Oeganda blij zijn; met alleen al een pion, een bal en een hesje. Ze knokten om een beker die we hier voor een paar euro kopen.”

De Weerdt, die aan de slag gaat als hoofdtrainer van NSC Nijkerk, kijkt terug op een ‘fantastische trip’. “Binnen een halve dag was ik op m’n gemak. Ik had direct een klik met de kinderen met wie ik werkte. Als sponzen zogen ze de informatie op.” Strakke grasmatten kennen ze in Bukomansimbi niet. Op blote voeten en met slechte ballen wordt er gespeeld op een ondergrond van zand met hier en daar steentjes. “Maar de basisvaardigheden van de meesten zijn uitstekend. Wat voetbal kan betekenen voor Oeganda? Ten eerste plezier, maar het kan ouders ook over de streep trekken hun kind wél naar school te sturen wanneer er voetbal wordt aangeboden.”

DEVENTER - Aftrapbijeenkomst voetbalopleiding GA Eagles jeugd seizoen 2016-2017, voetbal, Stadion De Adelaarshorst, 29-06-2016, Jochem de Weerdt (l) en Bart Voortman (r)

Jochem de Weerdt (links) overhandigt Bart Voortman (voorzitter voetbalopleiding Go Ahead Eagles) een Oegandese bal van bananenbladeren.