Bedroefd heeft Go Ahead Eagles kennis genomen van het overlijden van Gradus Klopman. Als Go Ahead Eagles OldStar van het eerste uur bezocht hij altijd trouw de trainingen en bijeenkomsten van het Walking Football-team van Go Ahead Eagles. Gradus is 80 jaar oud geworden.

Met de sporttas over zijn schouder vertrok Gradus Klopman sinds oktober 2015 elke vrijdagmiddag vanaf zijn flatwoning aan de Margijnenenk naar het voetbalveld om de OldStars-trainingen bij te wonen. Het overlijden van zijn vrouw was voor hem de indirecte aanleiding om zich aan te melden bij Go Ahead Eagles OldStars. “Het is voor mij prettig om onder de mensen te zijn”, zei Gradus daar destijds over. “Je moet er zelf ook wat voor doen om niet eenzaam te worden. Dat wil ik voorkomen.”


(Foto: René Geerars)

De toetreding tot het OldStars-team betekende voor Gradus zijn rentree op de voetbalvelden. “Toen ik tien jaar was, speelde ik als keeper bij Albatross in Ugchelen, waar ik het zeven jaar heb volgehouden tussen de palen”, vertelde hij vijf jaar geleden. “Muziek maken in het harmonie-orkest was mijn andere hobby. Toen ik naar de technische school ging, zeiden mijn ouders dat ik niet én kon voetballen én muziek kon maken. Daarop koos ik voor het harmonieorkest.”

Trouw en teamgeest konden Gradus niet ontzegd worden. “Als ik vroeger repetitieavonden voor het harmonieorkest had, dan kwam het niet in me op om af te zeggen en de andere leden in de steek te laten. Met die gedachte ben ik ook naar alle trainingen van de OldStars gegaan. Zelfs toen ik een tijdje uit de roulatie was door een verrekte knieband.”


Gradus Klopman (rechts) in 2016 voorafgaand aan een training van Go Ahead Eagles OldStars met (van links naar rechts) zijn teamgenoten Wietse Veenstra, Albert Stevens en Hessel Pothaar. (Foto: René Geerars)

Hoeveel waarde hij hechtte aan het plezier en het onderlinge samenzijn, bleek wel in februari 2016, toen Go Ahead Eagles OldStars de Sportstimuleringsprijs 2015 won. Trots als een pauw had Gradus maar liefst tien familieleden uitgenodigd om bij de uitreiking in de Deventer Schouwburg aanwezig te zijn.

“Gradus was een rustige, beheerste man”, zegt OldStars-teamgenoot Hessel Pothaar. “De lach op zijn gezicht zei altijd veel over het plezier dat hij had bij Go Ahead Eagles OldStars. Hij vond het bijvoorbeeld fantastisch om met de spelersbus naar toernooien te gaan.”


(Foto: René Geerars)

Het is iets wat ook OldStars-ambassadeur en teamgenoot Wietse Veenstra is bijgebleven aan Gradus. “Go Ahead Eagles OldStars was hem echt op het lijf geschreven. Hij had er ontzettend veel plezier in. Altijd als ik zijn zoon Harold tegenkwam, dan kreeg ik te horen dat zijn vader helemaal was opgefleurd door Go Ahead Eagles OldStars. Het was echt een belevenis voor hem.”

Go Ahead Eagles wenst familie, vrienden en nabestaanden van Gradus Klopman veel sterkte toe met dit verlies.


(Foto: Henny Meyerink)