Onnodige nederlaag tegen SC Heerenveen

nieuws

De vaststelling dat er wellicht meer had ingezeten leverde zaterdagavond in het Abe Lenstra stadion geen enkel punt op. De keiharde cijfers op het scorebord spraken na 90 minuten voetbal duidelijk andere taal.

GA Eagles verzuimt voor rust afstand te nemen

Ze logen er niet om: SC Heerenveen 3, Go Ahead Eagles 1. Een prima voetballend Go Ahead Eagles verzuimde de thuisploeg gedurende de eerste 45 minuten op een onoverbrugbare achterstand te zetten. Voor die nalatigheid kreeg het in de tweede helft de rekening gepresenteerd. Heerenveen-trainer Marco van Basten gaf op de aansluitende persconferentie eerlijk toe dat zijn team misschien wel teveel had gekregen. “Vandaag zijn wij de gelukkigste geweest.”

Xander Houtkoop liet na om Go Ahead Eagles al in het eerste deel van de eerste helft op voorsprong te zetten. Zowel in de vijftiende als 22e minuut lukte het de linksbuiten niet om uitstekend voorbereidend werk van Jarchinio Antonia te verzilveren. Bij de tweede poging ging Houtkoop door toedoen van Otigba naar het gras. Maar het was geen penalty, zo verklaarde het ‘slachtoffer’ naderhand zelf voor de microfoon van de lokale omroep Deventer. “Ik denk het eigenlijk niet, het was gewoon een duel.” Toch bestaan er scheidsrechters die de bal makkelijker op de stip leggen dan de overigens voortreffelijk leidende scheidsrechter Pieter Vink…

Antonia (26.), Sjoerd Overgoor (30.) en Joeri Schroyen (33.) slaagden er van afstand evenmin in keeper Kristoffer Nordtfeldt te bedwingen. Dit lukte Erik Falkenburg twee minuten voor het rustsignaal wel. Op aangeven van Overgoor schoot de middenvelder de bal uit de draai achter de Heerenveen-doelman, zijn vijfde competitietreffer alweer.

SC Heerenveen, dat aantrad zonder Eredivisie-topscorer Alfred Finnbogason (al veertien goals), stelde daar aanvallend weinig tegenover. Eloy Room beleefde in de Eagles-goal een uiterst rustige eerste helft. Daar kwam direct na de hervatting verandering in. In een tijdsbestek van vier minuten draaiden de Friezen de rollen volledig om. In de 48e minuut stond De Roon, die een teenlengte eerder bij de bal kwam dan Lambooij, na een vrije trap van Hakim Ziyech op de juiste plek om de gelijkmaker binnen te tikken. In de 51e minuut kreeg Van Anholt vrij baan om, tussen Overgoor en Schroyen door, de 2-1 aan te tekenen. Vanaf de rand van het strafschopgebied plaatste hij de bal achter de kansloze Room in de linker hoek.

Go Ahead Eagles herpakte zich na deze dubbele tegenslag en ging op jacht naar de 2-2. In de 83e minuut kwam het daar tot tweemaal toe heel dichtbij. Eerst tikte Nordtfeldt een van grote afstand genomen vrije trap van Jop van der Linden met een uiterste krachtsinspanning over de doellat. Uit de aansluitende hoekschop kopte Falkenburg het leer van dichtbij over. Twee minuten later lag de bal voor de derde keer achter Room aan de andere kant van het veld. Opnieuw zat het Heerenveen niet bepaald tegen. Het schot van Ziyech werd door Van der Linden van richting veranderd, zodat de op het verkeerde been staande Room het nakijken had.

Foeke Booy baalde vanzelfsprekend van de nederlaag. Onnodig, zo oordeelde de Eagles-trainer ten overstaan van de verzamelde pers. Het vertoonde spel stemde Booy nota bene tot tevredenheid, voor de totstandkoming van de drie tegentreffers had hij daarentegen geen goed woord over. “Dat voetbal een mooi maar ook gek spelletje is, is vandaag weer eens gebleken. We hebben de kansen laten liggen. Met de rust hadden we een grotere voorsprong moeten hebben. Na rust gaat het veel te snel. Adequaat verdedigen hoort ook bij goed voetballen. Daar hebben we het laten liggen. Details zijn er voor bepalend dat we met lege handen staan.”