Onverzettelijk GA Eagles knokt zich langs FC Twente

Go Ahead Eagles heeft in de Overijsselse derby tegen FC Twente een belangrijke zege geboekt in de strijd om lijfsbehoud: 1-0. Jarchinio Antonia kroonde zich tot matchwinner door de bal na ruim een half uur spelen onder Twente-doelman Nick Marsman door in het doel te schuiven.

Ten opzichte van de wedstrijd tegen PSV had Eagles-coach Foeke Booy tegen FC Twente één wijziging doorgevoerd in zijn basisteam. De tegen PSV geschorste Bart Vriends keerde terug in de basis, waardoor Mawouna Amevor weer op de reservebank plaats moest nemen. In de zonovergoten Adelaarshorst deden beide ploegen in de eerste helft weinig voor elkaar onder, al bleven kansen voor beide teams schaars gedurende het eerste half uur. De Tukkers kwamen aanvankelijk niet verder dan een waarschuwingsschot van Dusan Tadic (voorlangs) en een kopbal van Kyle Ebecilio (over). Go Ahead Eagles daarentegen kreeg na dertien minuten spelen een puike kans op de openingstreffer. Met een sublieme steekbal door het centrum slaagde Sjoerd Overgoor erin om Jeffrey Rijsdijk vrij voor doelman Nick Marsman te zetten. De aanvallende middenvelder van Go Ahead Eagles schoot de bal echter tegen het lichaam van de voormalig Eagles-doelman. Aan de andere kant leidde balverlies van Go Ahead Eagles de eerste grote kans voor FC Twente in. Luc Castaignos verscheen oog in oog met doelman Stephan Andersen, maar de spits schoof de bal voorlangs.

gaetwe3

Go Ahead Eagles, dat goed grip had op de wedstrijd maar aanvankelijk wat onrustig oogde aan de bal, kwam uiteindelijk alsnog op voorsprong. Falkenburg stuurde Jarchinio Antonia met een dieptebal het strafschopgebied in, waar de rechtsbuiten vanuit een ‘onmogelijke’ hoek de bal onder Marsman in het doel schoof: 1-0 in de 33ste minuut. Nadien deden Rijsdijk (afstandsschot) en Falkenburg (kopbal) nog een poging om de Deventer voorsprong voor rust te verdubbelen, maar beide inzetten verdwenen over het Twentse doel.

gaetwe2

Na de theepauze was het FC Twente dat op jacht ging naar de gelijkmaker. De Deventenaren gokten voornamelijk op de omschakeling en probeerden te profiteren van de ruimtes die Twente achterin moest laten. In het eerste kwartier na rust was Go Ahead Eagles twee keer dreigend. Antonia profiteerde bijna van een steekbal van Overgoor. Nick Marsman was echter net iets eerder bij de bal. Houtkoop probeerde het met een geplaatst schot van afstand, maar Marsman strekte zich en tikte de bal tot corner. Naarmate de tweede helft vorderde nam de druk op Go Ahead Eagles steeds meer toe. Quincy Promes (volley over), Roberto Rosales (schot in handen Andersen) en Tadic (schot geblokt) probeerden gevaar te stichten, maar troffen geen doel. De ploeg van Foeke Booy vocht als leeuwen, toonde zich onverzettelijk en liet wél de passie en beleving zien die FC Twente ontbeerde. Ook de supporters geloofden in een goede afloop en moedigden hun ploeg hartstochtelijk aan. Even leek Twente één minuut voor tijd alsnog de gelijkmaker te produceren toen Luc Castaignos een verre ingooi van Rosales nipt naast schoot. Go Ahead Eagles hield echter voor de tweede keer dit seizoen het eigen doel schoon, waardoor de drie punten enthousiast werden begroet door de uitzinnige menigte in de Adelaarshorst.

Go Ahead Eagles – FC Twente 1-0 (1-0)
33. Jarchinio Antonia 1-0