Onwaarschijnlijke bekerzege op NAC Breda: 6-0

Twintig minuten, vijf rood-gele doelpunten. De beginfase van het bekerduel tussen Go Ahead Eagles en NAC Breda was even opvallend als onwaarschijnlijk te noemen. In de tweede helft werd er nog één treffer aan het doelpuntentotaal toegevoegd, waardoor het team van Kees van Wonderen door een 6-0 zege de volgende ronde van het toernooi om de KNVB-beker bereikte.

Het is al vaak genoeg gezegd: het spelen zonder publiek doet al wekenlang onwerkelijk aan voor de spelers van Go Ahead Eagles, die normaal kunnen rekenen op de steun van duizenden supporters op de tribunes van De Adelaarshorst. Minstens zo onwerkelijk was vanavond de tussenstand die het scorebord in het lege stadion na twintig minuten spelen toonde: 5-0. In de beginfase van het duel was dan ook letterlijk elke kans raak voor de ploeg van Kees van Wonderen.

Het openingsdoelpunt kwam in de zevende minuut op naam van Sam Beukema. De centrale verdediger kopte voor de derde keer dit seizoen raak uit een corner. De tweede goal liet slechts twee minuten op zich wachten, want het was Sam Hendriks die in de negende minuut van dichtbij de 2-0 tegen de touwen schoot.

Daar bleef het niet bij in de beginfase. Zakaria Eddahchouri profiteerde in de twaalfde minuut van matig uitverdedigen door de Bredanaars en schoot de 3-0 achter NAC-doelman Chiel Kramer. Hetzelfde deed Eagles-captain Jeroen Veldmate kort daarop uit een penalty na een handsbal van de Brabanders in het eigen strafschopgebied. En in de 20e minuut was Luuk Brouwers het eindstation van een vloeiende Eagles-aanval: 5-0.

Daarmee was het rood-gele kruit voor rust verschoten, ook al waren doelpogingen van Wout Droste, Sam Beukema, Erkan Eyibil en Sam Hendriks nog wel veelbelovend. De enige kans aan Bredase zijde – van Nick Venema – werd door Eagles-keeper Jay Gorter knap gepareerd.

De tweede helft leek aanvankelijk een kopie te worden van de eerste twintig minuten voor rust. Twee minuten na de theepauze was Antoine Rabillard de zesde Eagles-speler die zijn naam op het scoreformulier liet zetten. De Fransman scoorde met een laag schot in de verre hoek.

Uiteindelijk zou het bij zes goals blijven. Wout Droste, Justin Bakker, Jacob Mulenga en Nicolas Abdat kwamen nog wel dicht in de buurt van een zevende Eagles-treffer, maar gescoord werd er niet meer in De Adelaarshorst. Het deed niets af aan de royale zege, waarmee Go Ahead Eagles zich plaatste voor de volgende ronde van het toernooi om de KNVB-beker.