Overijsselse derby prooi voor Go Ahead Eagles

In de Grolsch Veste heeft Go Ahead Eagles vanmiddag met 0-1 gewonnen van FC Twente. Het enige doelpunt van de Overijsselse derby werd in de slotseconden van de eerste helft gescoord door Jaroslav Navrátil, die profiteerde van goed doorjagen van Istvan Bakx op Twente-verdediger Ricardinho. Ondanks een rode kaart voor Julian Lelieveld in de slotfase van het duel en een alles-of-niets offensief van FC Twente bleef het bij die ene treffer in Enschede.

Het doelpunt vlak voor rust was niet de enige treffer die Navrátil vandaag produceerde in Enschede. Even leek de Tsjech, die zijn honderdste competitiewedstrijd in het betaalde voetbal speelde, al na vier minuten de 0-1 op het scorebord te zetten door de bal in de rebound met het hoofd binnen te knikken na een door Twente-doelman Joël Drommel gepareerde kopbal van Richard van der Venne. Navrátil scoorde echter in buitenspelpositie, waardoor arbiter Van de Graaf de treffer annuleerde.

Er ontspon zich een open wedstrijd, waarbij de verdedigers van de Tukkers onder druk werden gezet door het team van John Stegeman. Dat leidde tot mogelijkheden voor opnieuw Navrátil en Van der Venne, maar Drommel kon eenvoudig handelen. In de 32e minuut viel de gevaarlijkste kans van de eerste helft echter aan de andere kant te noteren. Aanvaller Aitor Cantalapiedra dook ineens vrij op voor Hobie Verhulst, maar de doelman van Go Ahead Eagles keerde de inzet van dichtbij. Kort daarop probeerde Javier Espinosa de Eagles-keeper in de korte hoek te verschalken, maar de Twentse aanvaller punterde de bal in het zijnet.

Nadat Navrátil vanuit een moeilijke hoek via Drommel naast had geschoten en een inzet van Espinosa door het been van Eagles-aanvoerder Jeroen Veldmate onschadelijk was gemaakt, leken beide ploegen met een 0-0 stand op het scorebord te gaan rusten. Léék, want in de slotseconden was het alsnog Go Ahead Eagles dat via Navrátil op voorsprong kwam. De rechtsbuiten profiteerde van goed doorjagen van Bakx op Twente-linksback Ricardinho, waarna de Tsjech alleen voor Drommel beheerst afrondde: 0-1. “Goed dat Bakx zo sterk druk zette bij die counter,” zo gaf Navrátil na afloop de eer aan zijn teamgenoot.

De tweede helft had FC Twente een optisch veldoverwicht en probeerde Go Ahead Eagles voornamelijk via de tegenstoot voor dreiging te zorgen. Espinosa raakte in de 51e minuut de bovenkant van de lat, terwijl Tim Hölscher in de 55e minuut meerdere afspeelmogelijkheden had, maar besloot om zelf (naast) te schieten. Bakx waagde een doelpoging met het hoofd na een voorzet van Roland Baas, maar kopte over het Twentse doel.

Naarmate de tweede helft vorderde, werd Go Ahead Eagles steeds meer naar achteren gedrongen door FC Twente. Zeker nadat Julian Lelieveld in de 83e minuut tegen zijn tweede gele kaart aanliep en dus met rood vroegtijdig naar de kant moest. Met tien spelers was het alle hens aan dek voor Go Ahead Eagles. De Twentse storm leidde tot een aantal hachelijke momenten voor het doel van Verhulst, maar met het nodige kunst- en vliegwerk hield het tiental roodgelen zich staande. De grootste kansen voor de Tukkers vielen te noteren in de blessuretijd van de wedstrijd, maar schoten van Espinosa, Tom Broere en Jari Oosterwijk smoorden telkens tegen het lichaam van de strijdende Eagles-spelers in een ultieme poging om de 0-1 voorsprong vast te houden. Dat lukte, waardoor Go Ahead Eagles in Enschede opnieuw drie punten kon bijschrijven in de Keuken Kampioen Divisie.

FC Twente – Go Ahead Eagles 0-1 (0-1)
45+1’ Jaroslav Navrátil 0-1

Scheidsrechter: De heer Van de Graaf
Aantal toeschouwers: 29.500
Rode kaart: 83. Julian Lelieveld (Go Ahead Eagles, 2x geel)
Gele kaart: Matthew Smith, Thomas Hölscher (beiden FC Twente), Thomas Verheydt, Istvan Bakx, Gino Bosz, Paco van Moorsel (allen Go Ahead Eagles)

FC Twente: Joël Drommel; Nacho Monsalve, Christian Gonzalez, Peet Bijen, Ricardinho (77. Jari Oosterwijk); Matthew Smith, Wout Brama, Tim Hölscher; Aitor Cantalapiedra, Tom Broere, Javier Espinosa.

Go Ahead Eagles: Hobie Verhulst; Julian Lelieveld, Gino Bosz, Jeroen Veldmate, Roland Baas; Istvan Bakx (86. Dennis Hettinga), Jeff Stans, Richard van der Venne (75. Givan Werkhoven); Jaroslav Navrátil, Thomas Verheydt (64. Paco van Moorsel), Orhan Džepar.