De weg naar het hoogste Europese voetbaldiploma duurde voor assistent-trainer Paul Simonis in totaal vijftien jaar. Begin deze maand slaagde de rechterhand van Kees van Wonderen voor de opleiding UEFA Pro, waardoor hij de hoogste kwalificatie op zak heeft die een trainer/coach kan behalen.

Paul, hoe heb je de opleiding UEFA Pro ervaren?

In alle voorgaande opleidingen en cursussen die ik heb gevolgd over trainen en coachen, stond meestal de wedstrijd centraal. Maar bij de opleiding UEFA Pro ging het niet alleen over het spelletje voetbal, maar werden ook allerlei andere aspecten van de voetballerij behandeld. De opleiding ging meer over het runnen van een voetbalclub. Als hoofdtrainer ben je het gezicht van de club en van het team. Het is daarom ook belangrijk dat je om leert te gaan met bijvoorbeeld de media, diverse stakeholders en supporters. Je takenpakket als hoofdtrainer is veel groter en dat maakte deze opleiding zo interessant.

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Erik Pasman)

Heeft het coronavirus nog invloed gehad op het afronden van je opleiding?

Ja, helaas wel. Ik heb vorig seizoen bij Willem II stage gelopen en zou daar eigenlijk mijn examens afleggen. Eén week voor de examens zouden plaatsvinden, brak echter het coronavirus uit in Nederland. Corona zorgde er dus echt voor dat er een abrupt einde kwam aan mijn stage bij Willem II. Ik heb in Tilburg een geweldig seizoen beleefd en veel geleerd. Daardoor was het extra zuur dat ik daar van de ene op de andere dag zomaar moest stoppen. Gelukkig heeft de KNVB het vervolgens erg goed opgepakt en geregeld. De lessen werden online gegeven en daarnaast kregen we veel persoonlijke begeleiding op afstand. Uiteindelijk kon ik bijna een half jaar later alsnog mijn examens doen.

Heb je tijdens de opleiding UEFA Pro ook veel opgestoken van je opleidingsgenoten?

Absoluut! Ik zat bijvoorbeeld in de klas bij meerdere voormalig profvoetballers. Zij hebben allerlei verschillende visies uit verschillende landen meegenomen, die ze met ons deelden tijdens de lessen. Maar ook opleidingsgenoten die zelf geen prof zijn geweest, konden met hele goede inzichten komen. Zo vind ik dat Dave Vos, die langere tijd actief was binnen de jeugdopleiding van Ajax en tegenwoordig assistent-trainer is van Jong Ajax, een solide kijk heeft op het opleiden van spelers.

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Erik Pasman)

Daarnaast hebben wij met de Duitse en Belgische voetbalbonden uitwisselingen gehad. Hun kijk op voetbal is op sommige vlakken anders dan de benadering die wij in Nederland gewend zijn. Zo pik je van iedereen interessante visies op. Die heb ik in mijn rugzak gestopt om later zelf als hoofdtrainer eventueel te kunnen toepassen. Zoals ik nu dagelijks ook veel leer van de manier waarop Kees van Wonderen zijn rol als hoofdtrainer van Go Ahead Eagles invult.

Kun je enkele aspecten noemen die je opvallen aan de aanpak van Kees van Wonderen?

Ik ervaar Kees als een hoofdtrainer die heel goed de voltallige staf managet. Hij houdt bijna dagelijks een bijeenkomst, is erg transparant en iedereen in het team voelt zich belangrijk binnen zijn of haar takenpakket. Als assistent-trainer van Go Ahead Eagles word ik bovendien door Kees vaak betrokken bij allerlei extra zaken en taken. Zo heeft hij mij afgelopen zomer bijvoorbeeld meegenomen in het hele transferproces. Hij had al het nodige voorwerk gedaan, waardoor hij wist welke spelers en talenten vrijkwamen en eventueel interessant zouden kunnen zijn voor Go Ahead Eagles. Erg leerzaam!

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Erik Pasman)

Hoe kijk je terug op je eerste maanden bij Go Ahead Eagles?

Ik heb bij Sparta Rotterdam vijftien jaar lang met veel plezier als jeugdtrainer gewerkt. Dat ik nu bij Go Ahead Eagles werk, is voor mij als trainer een nieuwe verrijking doordat ik dagelijks betrokken ben bij het eerste elftal. Het gaat er bij de hoofdmacht van een profclub veel intenser aan toe dan bij de jeugd. Je voelt meer druk van buitenaf en er worden nog meer analyses gemaakt en beelden bekeken.

Nu ik de opleiding UEFA Pro heb behaald, is het natuurlijk logisch dat ik op langere termijn zelf ergens als eindverantwoordelijke voor de spelersgroep van een profclub wil staan. Maar ik wil daar geen vaste tijdslimiet op plakken. Zolang ik doe wat ik leuk vind en word uitgedaagd, kom dat op den duur vanzelf.

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Erik Pasman)

Op dit moment heb ik het prima naar mijn zin bij Go Ahead Eagles, waar we over een leuke spelersgroep beschikken. Die jongens willen allemaal graag beter worden en vormen samen een hecht team. Dit jaar ben ik van het centrum van Rotterdam naar Deventer verhuisd, maar ook de stad bevalt me uitstekend. Het is alleen erg jammer dat ik nog geen volle Adelaarshorst heb kunnen meemaken, want ik hoor daar veel enthousiaste verhalen over. Dat moet in 2021 dan maar gebeuren!

(Foto: Erik Pasman)

Geen reacties meer mogelijk.