Het venijn. Hij proeft het woord en herhaalt het, knikt, dit is de essentie. Go Ahead Eagles-trainer Foeke Booy hoopt tegen PEC Zwolle in de IJsselderby het venijn te zien dat zijn ploeg liet uitblinken tegen PSV en FC Twente.

Booy ziet een uitstekende ontwikkeling, zowel in de wedstrijden als op de training, bij zijn mannen: “Er is niemand die verslapt. Dat moet leiden tot het bereiken van het ultieme doel. Ik hoop dat we zondag daarin een heel goede stap kunnen zetten.”

Booy mist in zijn selectie nog steeds het drietal Joost Krijns, Erik Cummins en Kevin Spanjaard. De laatste raakte donderdag wederom geblesseerd, helaas weer aan zijn geopereerde knie. Booy: “Die jongen heeft zo hard aan zijn herstel gewerkt en nu dit. Het ging heel ongelukkig, hij verstapte zich en de knie werd meteen dik. Vandaag is er een scan, we moeten nog even afwachten, maar zijn er niet optimistisch over.”

De rest van de selectie is wel fit. Zoals eigenlijk al het hele seizoen valt op hoe weinig Booy moet kampen met blessures en schorsingen. “Dat heb ik bij Utrecht en Sparta ook meegemaakt. De manier van trainen is daarin heel belangrijk. Die is gericht op fit blijven en als je lichamelijk fit bent, ben je dat geestelijk ook, waardoor je veel frisser en alerter bent en niet zo snel een blessure oploopt. Een positieve, vicieuze cirkel. We letten ook erg op de arbeids-rust-verhouding. Als we een dag heel goed en pittig getraind hebben, willen we nog wel eens zeggen: oké, jongens morgen even meer rust.”

Booy zegt te genieten van zijn jongens. “Dan zie ik nu op trainingen hoe de niet-basisspelers weerstand geven aan de nummers 1 tot en met 11. Met dezelfde focus, hetzelfde doel. Dan train je elkaar, als het ware. Je moet op een positief agressieve manier elkaar tot het uiterste opzwepen. En dat zeg ik: er is op dit moment helemaal niemand die verslapt. Dat is wel fijn, want we zitten in de mooiste fase van het seizoen. Nu kunnen we gaan verzilveren wat we hebben opgebouwd. Waarin we alles hebben geïnvesteerd. We moeten de huid niet verkopen voordat de beer daadwerkelijk geschoten is, maar ik heb het gevoel dat we het binnen handbereik hebben en dat de jongens het dolgraag willen grijpen. Ik zie de laatste wedstrijden onverzettelijkheid in ons team. Dat is winst. Nu moeten we ook in uitwedstrijden dat brengen wat we in onze bagage hebben. Dat venijn dus. Moeten we allemaal top zijn en dan kan dat.”

De IJsselderby, het is en blijft een fenomeen. Booy en zijn spelers verheugen zich er enorm op. “Maar ik meen te zien dat Ron Jans er ook van alles aan doet om de boel aan hun kant scherp te krijgen. Door vorige week te roepen dat ze op Jupiler League-niveau speelden en met zijn maatregel richting Fernandez. Nou prima, daar moeten wij ons dan maar tegen wapenen. Wij zien er erg naar uit. Ik denk ook dat ons spel voldoende is om dit soort derby’s volop aan te kunnen gaan.”

Refereren aan de 4-1 zege in Deventer heeft volgens Booy weinig zin: “PEC is in de loop van het seizoen anders gaan spelen, ze hebben wat zitten wisselen in hun systeem. Zij zijn de laatste weken ook wel wat zoekende, maar wij moeten ons niet als sociale partner daarbij op gaan stellen. Gestolen punten hebben wij nauwelijks, sociaal vriendelijk weggegeven punten iets te veel.” En daar wil Booy een ferme streep onder zetten. Hij wrijft zich in zijn handen: “Mooi man, de derby! Toch? Schitterend. We merken in onze omgeving ook dat deze wedstrijd enorm leeft. Ik kan niet wachten, wat mij betreft is het morgen al zondag.”