Voetbalacademie

Periodewinst en progressie bij Eaglesjeugd

Een uitzonderlijk fraaie novemberdag werd ook in sportief opzicht mooi voor Go Ahead Eagles. De vierde-divisionisten A1 en B1 grepen zaterdag de eerste periode (8-0 en 3-2 winst tegen respectievelijk BWO en PH), onder toeziend oog van Henk ten Cate en John Oude Wesselink. De C1 bood in Zwolle knap partij tegen koploper PEC, maar keerde met lege handen huiswaarts (3-1).

GAEA1aa
De A1, hier op archiefbeeld, pakte de eerste periode. Dit net als de B1.

A1

Normaliter is hij vleugelverdediger, maar vanwege blessures schoof hij door naar de nummer 10-positie. En pardoes eiste Bart Breman de hoofdrol op in de 8-0 zege van de A1 tegen BWO uit Hengelo. De zeventienjarige Zutphenaar nam maar liefst vier treffers voor zijn rekening. “Een lekker gevoel”, zei de matchwinnaar. “Maar het is nog mooier te scoren tegen een betere tegenstander. Dit was niet echt een test.”

Dat was het inderdaad geenszins. De spelers van BWO lieten zich als makke lammeren naar de slachtbank leiden. Ze leken niet eens de intentie te hebben een punt mee te nemen uit Twello. Trainer Harry Decheiver wond zich behoorlijk op langs de lijn dat zijn spelers niet nog veel meer kansen benutten. Hij overdreef niet door te stellen dat het 16-0 had kunnen worden. “Maar ik vond dat wij heel aardig voetbalden. Ons positiespel, met veel lopende spelers, was in orde en we speelden goed over de vleugels.” Breman: “Wij moeten voor onszelf de lat heel hoog blijven leggen. Dat is wel eens lastig als je met 5-0 voor staat.” De vwo-scholier scoorde na rust een loepzuivere hattrick.

Henk ten Cate en John Oude Wesselink – bedenkers van Go Ahead Eagles’ voetbalplan – waren zaterdag getuige van de periodewinsten van de A1 en de B1. “Maar het belangrijkste is dat spelers zich individueel ontwikkelen”, zei Ten Cate. “Een aantal jongens is behoorlijk gegroeid, ten opzichte van hun niveau in augustus. We zijn dus op de goede weg.”

Go Ahead Eagles bewijst volgens Ten Cate dat er in de Stedendriehoek talentvolle voetballers rondlopen. “In dat gat zijn wij gesprongen, godzijdank. Want met ons budget moeten we het niet hebben van de transfermarkt, maar van goed opgeleide eigen jeugd. Dit is pas het begin. We moeten spelers blijven ontwikkelen op het gebied van techniek, tactiek en fysiek. Veel trainen in de kleine ruimte. Want handelingssnelheid, de baas zijn over de bal, is in het voetbal van nu essentieel.”

B1

De B1 toonde aan dat voetballen op karakter ook doorslaggevend kan zijn. De ploeg stond bij rust met 0-2 achter tegen een dodelijk effectief PH, maar boog dit na de thee om in een 3-2 zege. De reacties van de spelers na de winnende treffer van Giovanni Büttner waren veelzeggend. Juichend en schreeuwend renden ze naar elkaar toe, om zich bij de linkerhoekvlag bovenop elkaar te gooien.

Heerlijke teamgeest. Dat beaamde Büttner: “We zijn een hecht team, kunnen het goed met elkaar vinden en werken voor elkaar.” Dat was nodig ook om de stugge Almeloërs, met een uitstekend keepende Pim Schoemaker, af te schudden. “Voor het onderdeel karakter hebben we vandaag een grote plus verdiend”, vond B1-trainer Kick Maatman. “Maar voetballend brachten we te weinig. Dat was op dit veld overigens ook erg lastig, er lag veel zand.” Bovendien werd het centrale verdedigingsduo – Sam Beukema en Sjors van den Hoogen – node gemist. Beide spelers zijn geblesseerd.

De neefjes Bayrakci waren daarentegen van beslissende waarde. Scoorde linksbuiten Abdullah de aansluitingstreffer, middenvelder Muhammed werkte de gelijkmaker tegen de touwen. “Abdullah is anderhalve maand ouder dan ik”, vertelde Muhammed, die zijn eerste doelpunt voor Go Ahead Eagles maakte. “En meteen een belangrijke”, besefte hij maar al te goed. “Maar eigenlijk ben ik meer de man van de assist. Ik was drie of vier duels geblesseerd, maar in de wedstrijden die ik gespeeld heb, heb ik zes assists gegeven.”

Ook spelbepaler Büttner toonde zich een uitstekend boekhouder. Over zijn scoringsdrift: “Ik heb er dit seizoen al achttien inliggen. In de competitie zeven of acht. Ja, ik ben aardig op dreef.”

C1

De C1 verloor de kraker tegen PEC, maar blijft tweede in de tweede divisie D. Trainer Jochem de Weerdt was fier. “Ik geef mijn jongens een zeer groot compliment voor de goede wedstrijd die ze hebben gespeeld. In de eerste helft ging de opbouw wat moeizaam en hanteerden we de lange bal. Na rust zetten we meer druk en was de opbouw van achteruit goed. Met 3-1 verliezen is balen, maar het vertoonde spel is prima. Als je ziet wat wij in balbezit kunnen, dan mag je trots zijn. Ook Zwolle gaf ons een compliment.”

Karakteristieken:

Go Ahead Eagles A1 – BWO A1 8-0 (4-0). Doelpunten GAE: Bart Breman 4, Orhan Dzepar 2, Givan Werkhoven 2.

Go Ahead Eagles B1 – PH B1 3-2 (0-2). Doelpunten GAE: Abdullah Bayrakci, Muhammed Bayrakci, Giovanni Büttner.

PEC Zwolle C1 – Go Ahead Eagles C1 3-1 (1-0). Doelpunt GAE: Marius Deckers.

Terug naar overzicht