Dat de mannen van Go Ahead Eagles A1 een aardig potje kunnen ballen is al langer duidelijk. Tegen Málaga CF U19 hebben zij aangetoond ook te kunnen wedijveren met jeugdteams die op het hoogste niveau spelen. De oefenwedstrijd in Zuid-Spanje eindigde in 0-0, met kansen op de overwinning voor de Deventer ploeg.

 

Doelman Mark Spenkelink groeide uit tot held door een strafschop te keren. Go Ahead Eagles was een aantal keren onfortuinlijk in de afronding en raakte de paal en de lat. Na afloop overheerste een goed gevoel. Verdediger Sam Beukema: “Iedereen streed voor elkaar. We mogen trots zijn op deze prestatie tegen een team met drie Spaanse jeugdinternationals.” Vond ook aanvoerder Thijs Dekker: “Wij waren soms beter dan Málaga; de bevestiging dat we een niveau hoger aankunnen.”

IMG-20160302-WA0009

Hoe dan ook: trainer Toine Rorije heeft Go Ahead Eagles zijn eerste punt bezorgd in een Europees uitduel. “Málaga-uit, altijd lastig”, lachte Rorije. “Nee, we speelden een leuke pot, waarin we ons moesten aanpassen aan de omstandigheden. Ten eerste een heel klein veld. Ten tweede een systeem met twee spitsen, dat Spaanse ploegen vaak hanteren. Wij zijn gewend tegen teams met drie spitsen te spelen. Bovendien waren de spelers van Málaga individueel allemaal erg vaardig. Maar we hadden redelijke controle en creëerden zelf de beste kansen.”

 

Lekker gek

Goedgemutst dus op naar het hoogtepunt van de oefencampagne: een bezoek aan de Primera División-wedstrijd tussen Málaga en Valencia (1-2). In Estadio La Rosaleda was het ‘overal vak 19’, zei Menno Beukema – organisator van de trip – met gevoel voor understatement. Een fanatieke en zo nu en dan heetgebakerde bedoening, en dat was het. Málaga-coach Javi Gracia werd zelfs naar de tribune gestuurd. “Een fanatieke sfeer, de mensen waren lekker gek en gebruikten veel gebaren”, had Sam Beukema gezien.

Morgen (donderdag) vliegt de A1 om tien voor half elf ’s ochtends terug naar Nederland. Thijs Dekker kijkt terug op een geslaagde trip. “Het was top geregeld, ik heb me geen moment verveeld. We ontbeten elke ochtend om half negen, lunchten samen en gingen ’s avonds uit eten.” Waarbij de mannen uiteraard de nodige tapas tot zich hebben genomen. Op stap gaan zat er woensdagavond niet in. Om zeven uur rinkelt donderdag alweer de wekker. Thijs: “En de meesten zijn aardig moe.”

IMG-20160302-WA0003