Cambuur troeft Eagles af: 2-0

Go Ahead Eagles is aan het kalenderjaar 2014 begonnen met een klassieke valse start. In de uitwedstrijd bij SC Cambuur was de trotse nummer tien van de Eredivisie niet bij de les en liet zich door een agressief Cambuur op alle fronten aftroeven. Met een gezicht dat op onweer stond moest Eagles-trainer Foeke Booy op de aansluitende persconferentie toegeven dat op de 2-0 nederlaag niets af te dingen viel. “De overwinning van Cambuur was dik en dik verdiend.”

De intenties van de nummer voorlaatst van de Eredivisie lieten al vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Ed Janssen niets aan duidelijkheid te wensen over. De gretige Friezen probeerden de bezoekers meteen bij de keel te grijpen en met de rug tegen de muur te zetten. Go Ahead Eagles oogde timide, in de persoonlijke duels was Cambuur duidelijk de baas. Dit resulteerde in de achttiende minuut in de openingsgoal. Een fraaie. Eloy Room was kansloos op de uithaal van Ritzmaier. Van zo’n meter of twintig pegelde de Oostenrijkse PSV-huurling het leer met zijn linker buiten bereik van de Eagles-doelman in de linker bovenhoek.

De Go Ahead Eagles-supporters onder de 9.345 toeschouwers in het Cambuurstadion die verwachtten dat de tegentreffer een wake up-call betekende, kwamen bedrogen uit. Cambuur bleef de regie houden. De kampioen van de Jupiler League van het afgelopen seizoen speelde met het mes tussen de tanden. De wil om te winnen spatte er bijkans vanaf. Ondanks de rentree van Marnix Kolder kwam de ploeg van Booy in de eerste 45 minuten aanvallend totaal niet in het stuk voor. Cambuur-keeper Nienhuis hoefde nauwelijks handelend op te treden. Verder dan een schot van afstand van Deniz Türüc, dat niet ver naast ging, kwam Go Ahead Eagles niet.

In de beginfase van de tweede helft kwam er wat meer lijn in het spel van de Deventenaren. Maar juist in de fase waarin Go Ahead Eagles zich defintief leek te ontworstelen aan de Friese druk, viel de 2-0. Uit een corner van links van Lukoki kopte spits Barto de bal in de touwen. Dat de beslissende goal niet voor het eerst dit seizoen uit een standaardsituatie viel, viel logischerwijs niet zo goed bij Foeke Booy. “Je kunt er op blijven hameren, maar het houdt een keer op”, verzuchtte de trainer bij de persconferentie.

Booy wist dat het eenvoudigweg te weinig was geweest wat zijn manschappen op het Leeuwardense kunstgras hadden laten zien. Hij refereerde wel aan een vermeende handsbal van El Makrini in het strafschopgebied en een vrije trap van Van der Linden die de wedstrijd mogelijk nog hadden kunnen doen kantelen, de trainer was wel zo reëel om toe te geven dat Go Ahead Eagles nergens aanspraak op mocht maken. “Bij Cambuur leefde veel meer het besef dat dit een zes punten-wedstrijd was. Wij hebben te weinig gebracht. Wij hebben niets afgedwongen. Dat is zuur. Het begint met strijd en beleving, daar kan je het verschil mee maken.”