Een positieve dag voor alle jeugdteams van Go Ahead Eagles, want geen van de ploegen ging onderuit. Onder-19, Onder-17 en Onder-13 wisten hun wedstrijden te winnen, terwijl het nog ongeslagen Onder-15 zich terugknokte van een 2-0 achterstand.

Eerste driepunter voor O19

Op het eigen complex in Twello heeft het oudste jeugdteam van Go Ahead Eagles, de Onder-19, vandaag drie punten gepakt tegen Roda ’46 O19 uit het Utrechtse Leusden. Het enige doelpunt van de wedstrijd kwam op naam van Don Gambier. Vorige week verloor de ploeg van Erik Zandstra nog het eerste competitieduel van Hercules O19. Zandstra: “Dan wil je een week later natuurlijk een reactie zien van je ploeg en die kwam deels. We hadden de wedstrijd onder controle en hebben echt als een team gespeeld, dus daar ben ik blij mee. Toch is er ook nog werk aan de winkel.”

Tekst gaat verder onder foto.

Volgens de coach had Go Ahead Eagles wel wat meer kansen mogen creëren tegen de amateurploeg. “In de eerste helft voetbalden we goed, maar creëerden we niet veel kansen. We kwamen vaak tot het zestienmetergebied, alleen lukte het vervolgens niet om echt tot doelpogingen te komen. Dat moet in het vervolg beter”, vertelt hij. “Na rust speelden wij met tegenwind en dat heeft toch invloed op het spel. Zij wonnen steeds meer duels, maar kwamen niet meer tot scoren. Onderaan de streep denk ik dat we terecht winnen vandaag, ondanks dat het slechts 1-0 blijft. Je ziet dan toch dat amateurploegen extra gemotiveerd zijn om een goed resultaat te boeken tegen een profclub, maar we hebben ons niet van de wijs laten brengen.”

Moeizame zege voor O17

Het is Go Ahead Eagles Onder-17 vandaag gelukt om ook de tweede competitiewedstrijd van het seizoen te winnen. In Twello waren de leeftijdsgenoten van ASC Waterwijk te gast en de ploeg van Uǧur Yildirim ging met een 1-1 tussenstand aan de thee, maar wist in de tweede helft alsnog de drie punten te pakken. Trainer Yildirim: “We moeten wel beter gaan spelen dan vandaag, want we waren erg slordig aan de bal. Op basis van de eerste helft verdienden we te winnen, maar onze tweede helft was een stuk minder.” De coach zag dat O17 uit het niets op achterstand kwam. “Hun eerste schot op doel was direct raak. We speelden, zoals we altijd doen, aanvallend voetbal en door dom balverlies kwamen zij op voorsprong.”

Tekst gaat verder onder foto.

Nog voor de rust maakte Onder-17 de gelijkmaker. “Die kwam op naam van Milan Berenschot en hij kreeg direct daarna nog een kans om ons op voorsprong te zetten, alleen die bal ging er niet in. Na rust hadden we de wind tegen en bezorgde Gijs Hovius ons de drie punten, maar in de tweede helft speelden we niet goed. Ook dan is het zaak om de drie punten te pakken en dat hebben we gedaan. Sommigen van ons speelden echt onder de maat, maar als je dan toch nog wint, geeft dat een goed gevoel”, zo eindigt Yildirim.

O15 blijft ongeslagen

De Eerste Divisie-laag is vier wedstrijden onderweg en promovendus Go Ahead Eagles Onder-15 is nog steeds ongeslagen. De manschappen van Tristan Berghuis haalden de afgelopen weken flink uit tegen de leeftijdsgenoten van Fortuna Sittard (6-0), Zeeburgia (2-8) en Roda JC (6-1). Vandaag kwam er echter een einde aan de indrukwekkende zegereeks, want Onder-15 speelde met 3-3 gelijk op bezoek bij Quick Boys O15. Het positieve: de ploeg van Berghuis kwam al snel op een 2-0 achterstand en wist zich alsnog knap terug te knokken tegen de club uit Katwijk.

Het duel in Zuid-Holland begon op aparte wijze. “Het regende keihard, maar er stond ook een harde wind. We verloren de toss en hadden in de eerste helft de wind tegen”, vertelt Berghuis. “Binnen zeven minuten stonden we al met 2-0 achter. In het restant van de eerste helft kwamen we niet meer in de wedstrijd. Het spel was heel rommelig, ook van de kant van Quick Boys. Vergeleken met de eerste wedstrijden zakten we erg ver terug, maar gelukkig maakten we een minuut voor rust de aansluitingstreffer.”

Tekst gaat verder onder foto.


 
Na de rust kwam Onder-15 een stuk beter voor de dag. “Dat vind ik wel”, zo vervolgt Berghuis. “Door zo’n doelpunt vlak voor rust gaan de koppies weer omhoog. We wilden in de tweede helft hard werken, positiviteit tonen en als team de wedstrijd proberen te kantelen. Dat lukte. Het werd 2-2 en tien minuten voor tijd maakten we zelfs de 2-3. Vervolgens kregen we een grote kans op de 2-4. Die bal ging er niet in en helaas maakten zij daarna nog de gelijkmaker. Toch ben ik tevreden over hoe we ons teruggeknokt hebben vandaag, al met al was het gelijkspel terecht.” Ondanks de puntendeling met de amateurploeg uit Zuid-Holland is Go Ahead Eagles Onder-15 nog steeds de koploper in de Eerste Divisie-laag.

Feest bij O13

Go Ahead Eagles Onder-13 heeft vandaag de eerste competitiezege van het seizoen geboekt. Op bezoek bij Spartaan ’20 O13 uit Rotterdam werd met 0-3 gewonnen door de ploeg van Jip Ellenbroek. Onder-13 kwam in de eerste helft op voorsprong door een eigen doelpunt van een speler van Spartaan ’20, terwijl Jesse Wijnstok in de tweede helft verantwoordelijk was voor de 0-2 en de 0-3. “Ik ben tevreden over deze wedstrijd”, zo blikt Ellenbroek terug op het duel. “In de eerste helft was het veldspel goed verzorgd en kregen we genoeg grote kansen. Via de kluts komen we op voorsprong, maar we hadden eigenlijk daarvoor al met 0-3 of 0-4 voor moeten staan. Wel raakten zij nog de paal in de eerste helft”, aldus de trainer van Onder-13.

Tekst gaat verder onder beeldfragment.

Vrijwel direct na de theepauze verdubbelde O13 de voorsprong. “Jesse Wijnstok zette goed druk en de bal ging op de stip, waarna Jesse hem zelf goed binnenschoot. Daarna hadden we het twintig minuten lastig, want zij gingen een-op-een spelen. De tegenstander ging echt op zoek naar de aansluitingstreffer, maar we gaven weinig weg. Alleen als de tegenstander druk zet, moeten we daar beter mee om leren gaan”, vertelt Ellenbroek.

Uiteindelijk maakte Onder-13 vijf minuten voor tijd de 0-3. Daardoor is de eerste driepunter van O13 een feit. “Die jongens vinden het hartstikke leuk om te winnen, maar als staf vinden we het ook belangrijk om te kijken hoe we spelen. Toch merk je dat de blijdschap groot is na zo’n overwinning. Niet alleen bij de basisspelers, want ook de wissels waren door het dolle heen.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN

Tweede Divisie A:
Go Ahead Eagles O19 – Roda ’46 O19 1-0 (0-0)
Doelpunt Go Ahead Eagles: Don Gambier

Tweede Divisie A:
Go Ahead Eagles O17 – ASC Waterwijk O17 2-1 (1-1)
Doelpunten Go Ahead Eagles: Milan Berenschot, Gijs Hovius

Eerste Divisie-laag:
Quick Boys O15 – Go Ahead Eagles O15 3-3 (2-1)
Doelpunten Go Ahead Eagles: Leon Opdam (2), Mohamed Galif

Eerste Divisie-hoog:
Spartaan ’20 O13 – Go Ahead Eagles O13 0-3 (0-1)
Doelpunten Go Ahead Eagles: Jesse Wijnstok (2), eigen doelpunt Spartaan ’20

Maak jij als assistent-scheidsrechter / vlagger het succesvolle team van Go Ahead Eagles Onder-15 compleet? Of wil jij als redacteur Voetbalopleiding op wedstrijddagen verslag uitbrengen van de prestaties van de jeugdteams op de clubwebsite van Go Ahead Eagles? Kijk dan hier of jij de persoon bent waarnaar we op zoek zijn.