Nieuws Algemeen

PSV wint op jubileumfeest GA Eagles

Go Ahead Eagles is er in zijn duizendste Eredivisiewedstrijd niet in geslaagd om koploper PSV van een overwinning te houden. De Deventenaren verloren met 0-3; alle goals vielen al voor rust.

Vanaf de eerste minuut toonde PSV aan dat het niet voor niets afgetekend koploper is in de Eredivisie. De ploeg van Phillip Cocu was behendiger aan de bal, agressiever, geroutineerder en hanteerde een hogere handelingssnelheid dan de Deventenaren. Al in de eerste twintig minuten had het elftal van Foeke Booy twee keer de hulp van doelman Mickey van der Hart nodig om Memphis Depay van scoren te houden. De eerste maal toonde de Eagles-goalie zich de sterkste in een één-tegen-één duel met de huidige topscorer van de Eredivisie; de tweede maal redde Van der Hart bekwaam toen Depay van dichtbij uit kon halen na een hoekschop. In de 23ste minuut moest echter ook de Deventer sluitpost het antwoord schuldig blijven toen de Eindhovense linksbuiten een vrije trap tot doelpunt promoveerde: 0-1.

Na de snel verkregen voorsprong weigerde PSV achterover te leunen, maar ging de Eindhovense ploeg gelijk op jacht naar een tweede treffer. Go Ahead Eagles werd in het defensief gedrongen en wist de Brabanders met moeite van het lijf te houden. Een omhaal van Luuk de Jong en afstandschot van Andres Guardado verdwenen nog recht in handen van Van der Hart, maar in de laatste vijf minuten voor rust slaagden de Eindhovenaren er alsnog in om twee keer doeltreffend af te drukken. Rechtsback Joshua Brenet rondde in de 40ste minuut een knappe solo af met een tegendraads schot met links (0-2); Guardado schoot in de 44ste minuut raak in de rebound (0-3) na een door Van der Hart gepareerde kopbal. Het enige wapenfeit dat Go Ahead Eagles hier in de eerste helft tegenover kon stellen, was een venijnig stuitend schot van grote afstand van Deniz Türüç, dat door doelman Jeroen Zoet met enige moeite onschadelijk werd gemaakt.

Na de theepauze liet PSV de teugels vieren en beet Go Ahead Eagles meer van zich af. De eerste goede mogelijkheid voor de Deventer ploeg diende zich al binnen een minuut aan. Invaller Jules Reimerink trok de bal vanaf rechts voor op spits Glynor Plet, die zijn inzet via een PSV-verdediger voorlangs zag gaan. Met een krap uur spelen op de klok probeerde Jop van der Linden het met een zwabberend schot van afstand, maar Zoet liet zich niet kloppen. In de 67ste minuut was het opnieuw een PSV’er die Plet ternauwernood van scoren hield. De spits leek bij de tweede paal binnen te koppen na een hoekschop, maar hield door toedoen van een Eindhovenaar slechts een nieuwe corner over aan zijn doelpoging.

Kort daarop leek PSV naar een 0-4 voorsprong te counteren, maar Georginio Wijnaldum zag twee volledig vrijstaande medespelers over het hoofd en ging zonder succes voor eigen eer en glorie. Met een vlammend schot van afstand – door Zoet over de lat getild – probeerde Türüç vijf minuten voor tijd nog een Deventer eretreffer op het scorebord te zetten, maar Go Ahead Eagles slaagde er niet meer in om de eindstand van zijn duizendste Eredivisiewedstrijd een draaglijker aanzien te geven.

Go Ahead Eagles – PSV 0-3 (0-3)
23. Memphis Depay 0-1
40. Joshua Brenet 0-2
44. Andres Guardado 0-3

Scheidsrechter: Richard Liesveld