Het Nederlands betaald voetbal komt met een gezamenlijk statement tegen racisme. Met de boodschap “Racisme? Dan voetballen we niet!” laten clubs uit de Keuken Kampioen Divisie en Eredivisie hun afkeer horen tegen discriminatie en kwetsende spreekkoren op de tribunes. De actie is aankomend speelweekend in alle negentien stadions te zien, waaronder dus in De Adelaarshorst.

Op initiatief van de Coƶperatie Eerste Divisie en de Eredivisie CV wordt in samenwerking met de 34 betaald voetbalclubs, KNVB, Coaches Betaald Voetbal en spelersvakbond VVCSeen collectieve actie opgezet tijdens de wedstrijden in beide divisies. Spelers komen niet in actie in de eerste minuut na de aftrap, terwijl de boodschap op de reclameborden en videoschermen in het stadion verschijnt.

Tekst gaat verder onder visual.


Met de actie wordt stilgestaan bij de scheldkoren op de tribunes en discriminatie op de Nederlandse (amateur)voetbalvelden. Het is bedoeld om fans bewust te maken dat voetbal van iedereen is, ongeacht culturele achtergrond, religie of seksuele voorkeur.

De boodschap “Racisme? Dan voetballen we niet!” sluit ook aan op het protocol dat door de KNVB en clubs sinds 2016 gehanteerd wordt tijdens de wedstrijden. Bij kwetsende en discriminerende scheldkoren worden supporters gevraagd om dit gedrag te stoppen. Indien de scheldkoren dan alsnog doorgaan, wordt het voetbal stilgelegd.