Nieuws Algemeen

Rake vragen aan… Melvin Dijkema (SportMpower)

In de rubriek ‘Rake vragen aan…’ laten we iemand aan het woord die betrokken is bij één van de sociaal-maatschappelijke programma’s van Go Ahead Eagles Meer dan Voetbal. Vandaag in aflevering 2: Melvin Dijkema, jongerenwerker bij Raster en coördinator van het lesprogramma SportMpower.

Wie?
Melvin Dijkema – jongerenwerker bij Raster

Rol bij SportMpower
Coördinator en programma ontwikkelaar

Wat houdt SportMpower in?
Melvin: “SportMpower is een lesprogramma voor het voortgezet onderwijs en voornamelijk voor het speciaal onderwijs. Tijdens de lessen trainen we de leerlingen aan de hand van sport richting hun loopbaan. Ze leren aan de hand van activiteiten, spellen en sport hoe ze later in een bedrijf moeten functioneren. Daarnaast is het ook bedoeld om ze kennis te laten maken met wat ze later willen worden. Dit koppelen we allemaal aan Go Ahead Eagles en voetbal. We spelen ook elke week een wedstrijd, zoals we dat noemen. Dus een les is drie kwartier, dan een pauze en dan weer drie kwartier. In totaal hebben we zes wedstrijden en elke wedstrijd heeft een apart onderwerp. De eerste wedstrijd is de rondleiding door het stadion en daarna gaan de leerlingen voetballen. Aan de hand van die voetbalactiviteiten maken we een groepsanalyse. Zo kijken we wat de behoefte is qua activiteiten die ze leuk vinden, maar ook of ze überhaupt al weten wat ze later willen worden. Met die gegevens stellen we dan de rest van het programma samen.

De tweede les gaat over samenwerken en afspraken met elkaar maken. We delen de groepjes in en dan gaan we met elkaar overleggen wat de leerlingen belangrijk vinden. Dat wordt gepresenteerd en daarna volgen de samenwerkingsopdrachten. Ik vind het altijd heel interessant om te zien wat er uit die les verder gebeurt. De derde en vierde les zijn we heel erg bezig vanuit hun behoeften, dus welke activiteiten ze leuk vinden en daar zit ook nog een deel gezond eten en gezond leven bij. De vijfde les gaat over pesten. Daar zitten ook een aantal activiteiten in, zodat de leerlingen hun grenzen kunnen aangeven. De laatste les is altijd de bedrijventour. Dan gaan we met de spelersbus van Go Ahead Eagles langs twee bedrijven, die weer uit het onderzoek van de eerste les komen.”


Melvin Dijkema (tweede van rechts) staat met leerlingen van De Ambelt klaar om met de spelersbus van Go Ahead Eagles op bedrijventour te gaan.

Hoe is het idee voor SportMpower ontstaan?
“SportMpower is een aantal jaren geleden ontstaan, met het idee om leerlingen van 14/15 jaar aan de hand van Go Ahead Eagles en sport een stukje wegwijs te maken in waar ze later terecht komen. Ze maken kennis met werk en wat daarbij nog meer hoort, zoals gedragsregels en hoe je je behoort op te stellen. De leerlingen in die leeftijd weten vaak nog überhaupt niet wat ze later willen worden. Dus dat laten we ze zien en daarnaast zitten we heel erg op gedrag. De kinderen die van het speciaal onderwijs komen, hebben verschillende niveaus en soms ook verschillende gedragsstoornissen, van autisme tot ADHD.”

Wat is het doel van SportMpower?
“We stimuleren en prikkelen de leerlingen om hun dromen en talenten te ontdekken, zodat ze die ook kunnen inzetten. Dat doen we aan de hand van sportactiviteiten en dus ook bij Go Ahead Eagles. Dat is een mooie meerwaarde van het programma, want de leerlingen kijken heel erg op tegen Go Ahead Eagles. Voor hen is De Adelaarshorst echt een ‘wow’-omgeving. Tijdens de lessen zijn we bezig om de leerlingen te prikkelen, maar ook om ze een spiegel voor te houden, met elkaar activiteiten te doen of een presentatie te geven aan elkaar. Ze zijn buiten hun eigen omgeving en bij Go Ahead Eagles kunnen we dan daarmee aan de gang. Op die manier proberen we de leerlingen echt verder te ontwikkelen. De lessen vallen onder schooltijd en de hele klas doet mee. We richten ons op het groepsproces, want we vinden het heel belangrijk om die op een positieve manier te beïnvloeden. Ook gebruiken we een beloningssysteem. Als ze elke wedstrijd goed meedoen, kunnen ze daarmee een shirt verdienen. Ze winnen punten aan de hand van de volgende termen: veiligheid, sportiviteit, respect en samenwerking. Daar worden ze wekelijks op beoordeeld. En we werken ook altijd met de ‘Man of the Match’, dus dan zetten we iemand in het zonnetje die het elke dag goed heeft gedaan.”


Leerlingen van VSO De Linde op bezoek bij de fietsenmaker van Cambio tijdens de bedrijventour van SportMpower.

Hoe verliep de sportdag bij De Adelaarshorst eerder deze maand?
“Dat was een te gekke dag! Er waren drie scholen aanwezig met in totaal ongeveer 35 leerlingen. We hadden drie onderdelen en per onderdeel hebben we de scholen verdeeld. Eén van de onderdelen was een ‘petje op, petje af’ quiz over Go Ahead Eagles. Daarnaast konden de leerlingen voetballen met de spelers en er was een persconferentie. Elke ronde duurde twintig minuten en daarna werd er doorgedraaid. Op die manier hebben de scholen elke opdracht vervuld en zijn ze met verschillende spelers in contact gekomen.”

Wanneer is SportMpower voor jou geslaagd?
“Voor mij is het vooral geslaagd als de kinderen er wat aan hebben. Dan maakt het me eigenlijk niet eens zo veel uit wát. Per groep is dat ook heel verschillend. Het kan zijn dat ze als klas beter met elkaar omgaan of dat ze de laatste les bij één van de bedrijven denken: ‘hé, dit is misschien wel iets wat ik later zou willen worden’. Dat vind ik ook al heel mooi.”

Terug naar overzicht