Nieuws Algemeen

Roodgeel feestje in Gelredome na directe handhaving

Met een meer dan verdienstelijk 2-2 gelijkspel bij Vitesse heeft Go Ahead Eagles zondagmiddag het Eredivisieschap definitief veiliggesteld. Een dag na Koningsdag zetten Foeke Booy en zijn mannen zodoende de kroon op een nu al gedenkwaardig voetbaljaar.

Zonder hulp van buitenaf haalden de Deventernaren het punt dat nog nodig was voor handhaving. Dat zijn ploeg een 0-2 voorsprong niet kon vasthouden, zag Booy voor één keer door de vingers. “We hebben dat gehaald wat we wilden. Resultaat in een uitwedstrijd en we hebben ons op eigen kracht gered. Het maakt me verschrikkelijk trots op dit team dat we dat we dat toch geflikt hebben.”

De grootste kippenvelmomenten werden bewaard tot ruim na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Van Sichem. Gelredome was al leeggestroomd. Enkel het uitvak stond nog vol. In die hoek van het Arnhemse stadion vierden de meer dan 800 meegereisde Eagles-supporters hún eigen feest. Toen ook de spelers nogmaals vanuit de kleedkamer op het veld terugkeerden, was er geen houden meer aan. Het behoud van het Eredivisieschap leidde tot uitbundige taferelen. Het ‘Eagles Deventer’ galmde door het rond. Er werd gezamenlijk gesprongen en gezongen. En uiteraard was niemand voor Zwolle…

vitgae12

Over de wedstrijd, die pak ‘m beet een kwartiertje eerder was afgefloten, leek niemand meer te malen. Het was het resultaat dat telde en tot immense vreugde stemde. Na de zege bij Heracles ruim drie weken geleden was al voorzichtig een voorschot op het klassebehoud genomen. Het laatste restje onzekerheid was nu definitief weggenomen. Een speeldag voor het einde van de competitie staat vast dat in de Adelaarshorst ook in het komend seizoen weer Eredivisievoetbal te zien zal zijn. Dat Go Ahead Eagles had kunnen winnen en misschien zelfs had moeten winnen in Gelredome, deed voor de uitgelaten roodgele meute op de tribune nauwelijks meer ter zake.

Binnen het uur hadden de in witte shirts en zwarte broeken aantredende gasten Vitesse in eigen huis op een 0-2 achterstand gezet. Na een half uur kopte Marnix Kolder Go Ahead Eagles uit een corner van Jop van der Linden op voorsprong. Nadat Sjoerd Overgoor in de 51e minuut een enorme kans liet liggen, verdubbelde Jarchinio Antonia vier minuten later de score. Vitesse, dat rechtstreekse kwalificatie voor het Europa League-toernooi door de vingers zag glippen, zette na deze dubbele tik alles op alles om de wedstrijd en het seizoen nog te redden. Zij slaagden slechts half in hun opzet.

vitgae24

De Arnhemmers zetten aan voor een belegering van de goal van Stephan Andersen. Go Ahead Eagles kwam in de hectische slotfase onder enorme pressie te staan. In de 71e minuut scoorde aanvoerder Kashia met het hoofd de aansluitingstreffer. Acht minuten later krulde Pröpper zelfs de gelijkmaker in de rechter bovenhoek. Zelfs een gelijkspel hing op dat moment aan een zijden draadje. Go Ahead Eagles wankelde. Andersen moest meermaals zijn kunnen onder bewijs stellen. “De wedstrijd kon alle kanten opgaan. Vitesse kon zomaar winnen. Aan de andere kant krijgen wij twee hele grote kansen, twee honderd procent kansen om uiteindelijk ook te winnen. Uiteindelijk kan ik leven met een gelijkspel”, stemde het Booy tot tevredenheid hoe zijn manschappen de lastige uitbeurt in Gelredome tot een goed einde brachten.

Jarchinio Antonia had aan alle onzekerheid een einde kunnen maken en het duel in het voordeel van Go Ahead Eagles moeten beslissen. Tot tweemaal toe kwam de maker van de 0-2 in de slotfase na een snelle uitbraak oog in oog met Veldhuizen, maar faalde hij in de afwerking. Evenals de supporters vergaf Foeke Booy het Antonia. “Het is tijd voor een klein feestje”, sprak de Eagles-trainer duidelijke woorden op de persconferentie.