Kan het contrast groter? Vorig jaar: 21 keer bij de wedstrijdselectie, 0 speelminuten. Nu, na zeven wedstrijden: zes optredens, een eerste goal en een Man of the Match-verkiezing. Het getuigt van een knap staaltje veerkracht en doorzettingsvermogen, waarvoor Sam Beukema nu wordt beloond. De 20-jarige verdediger tekende vanmiddag een contract tot 2021 in De Adelaarshorst.

Als jeugdexponent sloot Sam Beukema in 2017 aan bij de eerste selectie van ‘zijn’ Go Ahead Eagles. Met zes optredens kon hij persoonlijk terugkijken op een mooi en leerzaam debuutseizoen. Helaas bleef het vervolg afgelopen seizoen uit. “De staf gaf aan tevreden te zijn met mijn ontwikkeling, maar ik bleef bankzitter”, blikt Beukema terug. “Dat is dan soms wel even slikken. Maar ik heb nooit opgegeven, heb nooit gedacht: misschien wordt het niks.”

Tekst gaat verder onder foto.

Beukema, Eagle. (Foto: Erik Pasman)

Kans

Zelfs niet toen Go Ahead Eagles afgelopen zomer aangaf dat de Deventenaar zeker niet weg móest, maar wel mocht uitkijken naar een nieuwe werkgever. “Misschien was het anders geweest als dit niet mijn club was geweest”, zegt Beukema, “maar ik heb geen moment gedacht aan vertrekken. Ik wilde vol voor mijn kans gaan en heb keihard gewerkt tijdens de voorbereiding. Mede door blessures in de achterhoede maakte ik steeds meer minuten, waarin ik me goed kon laten gelden. Die lijn heb ik eigenlijk doorgetrokken in de competitie.”

Beukema kan een lach niet onderdrukken als hij terugdenkt aan zijn debuut in Go Ahead Eagles 1, als invaller uit tegen Helmond Sport in september 2017. “Mijn hart bonsde in mijn keel toen Leon Vlemmings mij riep”, gaat hij terug in de tijd. “Die spanning is nu minder; ook dat hoort bij stappen maken. Al denk ik dat je aan de ontlading na mijn goal afgelopen vrijdag wel kon zien wat het met me doet om in rood-geel te spelen.”

Tekst gaat verder onder foto.

Basisplek, goal, Man of the Match… Contract! Een uitstekende week voor Sam Beukema. (Foto: Jeffrey Hurenkamp)

Hoogtepunt

Die goal met aansluitende Man of the Match-verkiezing was het voorlopige persoonlijke hoogtepunt van dit seizoen. Daar komt nu deze contractondertekening bij. Beukema: “Met de hulp van de mensen om mij heen – thuis en op de club – heb ik nooit verzaakt en dat wordt nu beloond met een nieuw contract. De afgelopen weken had ik niets te verliezen, en zo speelde ik ook. Vrij in het hoofd. Dat wil ik doorzetten, met daarbij wel de rust en het vertrouwen dat dit contract met zich meebrengt.”

Volgens technisch manager Paul Bosvelt moet Sam Beukema het contract zien als een beloning voor de stappen die hij heeft gezet. “Sam heeft zich na een lastig seizoen terug geknokt, en draait volop mee in de eerste selectie. Dat is knap en getuigt van de absolute wil om te slagen.”

Foto bovenaan: Jeffrey Hurenkamp